Γερ. Παπαδόπουλος: Αποκάλεσε τον Τσελέντη "Ραφαέλα Καρά της σεισμολογίας"(ΒΙΝΤΕΟ)

 
παπαδοπουλος

Ενημερώθηκε: 01/12/22 - 17:25

Την ώρα που οι πολίτες ανησυχούν για τυχόν μεγάλο σεισμό οι κ.κ. Τσελέντης και Παπαδόπουλος συνεχίζουν την προσωπική αντιπαράθεσή τους και μάλιστα στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Μιλώντας στο Mega ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και συνεχίζοντας το μέτωπο που άνοιξαν οι δυο τους από χθες, χαρακτήρισε τον Τσελέντη «Ραφαέλα Καρά της Σεισμολογίας».

"Είμαι παλιός και θυμάμαι τη Ραφαέλα Καρά. Μια ωραία, ψηλή, ξανθιά τραγουδίστρια. Είχε βγάλει ένα ποτ-πουρί με όλα τα “όπλα” της τα τραγουδιστικά. Τώρα, λοιπόν, έχουμε μια σεισμολογική Ραφαέλα Καρά, που βάζει μέσα στο καλάθι του ποτ-πουρί όλα τα όπλα τα επιστημονικά, για να μπορέσουμε να πούμε το γνωστό, σε ακατάλληλο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Γίνεται αστείο από μια πλευρά, αλλά είδα τις αντιδράσεις από τα ίδια τα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει μέσο που να μην με κάλεσε να πω αυτό που λέω και σε εσάς. Μου είπαν όλοι ότι έχουμε κατακλυστεί από τηλεφωνήματα για αυτό το πράγμα. Εντελώς άκαιρη στιγμή να πούμε αυτό που είπαμε. Θα υπάρχει και συνέχεια σήμερα, επ’ αυτού. Πως το λες αυτό έτσι άκριτα;», τόνισε κλείνοντας την αναφορά του στον Τσελέντη.

Για τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια είπε: «Ήταν βιαστική τοποθέτηση ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Επιμένω ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην έχουμε τόσο μεγάλη βεβαιότητα. Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα έχουν εγγενώς την αβεβαιότητα. Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε ότι μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ, διότι όλοι έχουμε πει ότι είναι σχεδόν μία άγνωστη περιοχή. Τώρα αρχίζουμε να την μαθαίνουμε, τώρα αρχίζει να «τρέχει» η καταγραφή των σεισμών, από την οποία μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμες πληροφορίες, διότι αφενός δεν υπάρχει στην επιφάνεια εκδήλωση του ρήγματος και αφετέρου δεν έχουμε καταγεγραμμένο ιστορικό στην περιοχή», δήλωσε.

«Είναι μία αμέλεια της επιστημονικής κοινότητας – και βάζω τον εαυτό μου μέσα – ότι δεν δώσαμε προσοχή, να πούμε γιατί κουνάει συνεχώς από τις 25 Οκτωβρίου και ύστερα; Αποδεικνύεται ότι ήταν προσεισμική ακολουθία, όπως ήταν και πέρυσι στο Αρκαλοχώρι. Επί 4 μήνες κουνούσε συνέχεια και κατέληξε σε σεισμό 6 Ρίχτερ».

Με τη σειρά του ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, τόνισε πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει άγνωστο ιστορικό σεισμικότητας και πως η μετασεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη.

«Είναι μία περιοχή με μία σχετικά άγνωστη ιστορική σεισμικότητα με όχι πολύ καλά κατανοημένα τα ρήγματα της περιοχής και με μία ακολουθία που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Δεν μπορούμε να πούμε με πλήρη βεβαιότητα ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό. Τέτοια ρήγματα, γνωστά και άγνωστα, υπάρχουν σχεδόν παντού. Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ θεωρείται ως ο ελάχιστος μέγιστος σεισμός που μπορεί να γίνει σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος», δήλωσε και συμπλήρωσε πως οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να αναλύσουν τα δεδομένα.

Με πληροφορίες από Mega Tv

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ