«Οποιαδήποτε αναγκαία ρύθμιση χρειαστεί θα την κάνουμε, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προστατευμένοι την περίοδο των εορτών. Βασικές αλλαγές από την κεντρική μας στρατηγική δεν θα υπάρξουν, θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία, και να τηρούμε όλα τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, ας κάνουμε υπομονή λίγες ώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας ερωτηθείς στον ΣΚΑΙ για το ποια μέτρα είναι έτοιμη να ανακοινώσει η κυβέρνηση για την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια κατά την περίοδο των εορτών.
Ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε πως το «περισσότερο και μεγαλύτερο testing θα βοηθήσει όλο το επόμενο χρονικό διάστημα» και επανέλαβε πως «οτιδήποτε κριθεί σκόπιμο να γίνει κατόπιν της εισήγησης των ειδικών θα δούμε πως θα το υιοθετήσουμε, ώστε να είναι πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό, αλλά και να ικανοποιεί τις βασικές παραμέτρους της στρατηγικής μας».
Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα ανοίξουν εγκαίρως τα σχολεία μετά την περίοδο των εορτών, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «για τα σχολεία δεν υπάρχει καμία εισήγηση, ώστε να μην ανοίξουν στην ώρα τους. Ο αριθμός των κρουσμάτων πέφτει και το πρωτόκολλο, που έχουμε υιοθετήσει είναι αποτελεσματικό και διασφαλίζει την διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία».
Αναφορικά με την πιθανότητα επιβολής ενός γενικού lockdown μετά την περίοδο των εορτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε τα εξής: «αυτήν την ώρα δεν υπάρχει στη σκέψη μας το καθολικό lockdown και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποφύγουμε τα καθολικά μέτρα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχει σήμερα στο τραπέζι το θέμα του καθολικού lockdown. Εάν υπάρξει ανάγκη οριζόντιων μέτρων, που θα απέχουν, όμως από τη λογική του καθολικού lockdown, θα τα ανακοινώσουμε εγκαίρως χωρίς να αιφνιδιάσουμε κανέναν».
Υπενθυμίζουμε ότι με χτεσινές του δηλώσεις ο κ. οικονόμου είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόστος των τεστ θα καλύπτουν οι ίδιοι οι πολίτες
Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Αυτό που συζητούν στην Επιτροπή είναι η είσοδος των εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους να γίνεται με την επίδειξη αρνητικού rapid test, όπως επίσης και σύσταση για τεστ πριν τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις τις ημέρες των εορτών.
Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ταχεία επέλαση της Όμικρον για την οποία έχει διαπιστωθεί η αυξημένη της μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες. Μετάδοση προκύπτει και από τους εμβολιασμένους, ακόμα και τους ασυμπτωματικούς, ενώ σε πρώτη φάση φαίνεται πως επιφέρει θνητότητα πολύ χαμηλότερη, της τάξης 6,6% έναντι του 17% της «Δέλτα». Σημειωτέον ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα, ενώ τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν 5,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Παράλληλα σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία νοσηλεύονται για 2,5 ημέρες κατά μ.ο. έναντι 8 ημερών με λοίμωξη από μετάλλαξη «Δέλτα».