«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να κάνει συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ για να διευκολύνει τη Γερμανία στο προσφυγικό ζήτημα” υποστηρίζει η εφημερίδα Financial Times.
Σε συνέντευξη στους Financial Times, ο δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τη μετακίνηση προσφύγων προς το βορρά.
«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας θέλει όμως συμφωνία που θα συνδεθεί με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οικογένειες μεταναστών που έχουν χωριστεί, με ορισμένα μέλη τους να είναι στην Ελλάδα και άλλα να βρίσκονται βόρεια.
Σύμφωνα με τον Τσίπρα μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταρρύθμιση των ελέγχων στα σύνορα, εσωτερικές διευθετήσεις για τον χειρισμό όσων φτάνουν στην Ευρώπη, συνεργασίες με τις χώρες εκτός ΕΕ και προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης.
Τόνισε πως «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα» γιατί ο αριθμός των μεταναστών που περνάνε τα σύνορα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης το 2015 ωστόσο «αποτελεί αντικείμενο συζήτησης λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία».
«Πιστεύω ότι το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί ακόμα και μετά από κάποια πιθανή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι εδώ για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα», κατέληξε.
Όπως παρατηρούν οι FT αν και βασική προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να υπάρξει μια συμφωνία με την Ιταλία για επιστροφή αιτούντων άσυλο, μια συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελέσει ώθηση και χείρα βοηθείας για τη Μέρκελ, η οποία θέλει απεγνωσμένα να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να παράξουν αποτελέσματα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων». Ευρωπαίο διπλωμάτες, γράφουν οι FT υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει Ιταλία, Ελλάδα και όλα τα γειτονικά της κράτη προκειμένου να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, πιθανότατα με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα για κράτη πρώτης γραμμής που κουβαλούν βαρύ φορτίο σχετικά με το μεταναστευτικό.
Βλέπει λύση ο Σολτς
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε πως θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» να επιλύσει την κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της εξαιτίας του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστών, μετά τη σκλήρυνση της στάσης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.
Ο Σολτς, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, αναγνώρισε σε δηλώσεις του στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης δυσκολεύονται να συμφωνήσουν. Αλλά, πρόσθεσε, «νομίζω πως δεν αποκλείεται να βρεθεί μια λύση».
Οι Χριστιανοκοινωνιστές, αντιμέτωποι με μια κρίσιμη τοπική εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο, μεταξύ άλλων απειλούν διά χειλέων του ηγέτη τους και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να αρχίσουν μονομερώς να εμποδίζουν την είσοδο στους αιτούντες άσυλο που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν επιτύχει μια ευρύτερη συμφωνία με τις άλλες χώρες μέλη για να μειωθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών.