Εξώδικα και αντιδράσεις σε συναυλία μνήμης στην Ηλεία για το πύρινο ολοκαύτωμα του 2007

 
Αντιδράσεις στην καμμένη Ηλεία του 2007 για συναυλία μνήμης: Αυτοί που την διοργανώνουν, δεν μας συμπαραστάθηκαν ποτέ

Ενημερώθηκε: 08/08/17 - 22:42

Την έντονη αντίδρασή τους με εξώδικη διαμαρτυρία εκφράζουν οι συγγενείς των θυμάτων της πύρινης τραγωδίας του 2007 στην Ηλεία με αφορμή μία εκδήλωση μνήμης που έχει προγραμματιστεί για τη «μαύρη επέτειο» των δέκα ετών από τις φονικές πυρκαγιές.

Ανάμεσά τους ο Γιώργος Παρασκευόπουλος,, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του, τη μητέρα του και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αρτέμιδα.

Οι συγγενείς των θυμάτων μιλούν για μία «απαράδεκτη μουσικοτραγουδιστική εκδήλωση, η οποία συνιστά υποκρισία» και ζητούν τη ματαίωσή της, προειδοποιώντας με περαιτέρω διαμαρτυρίες.

Ειδικότερα, στο εξώδικο με παραλήπτες την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ζαχάρως, των οποίων οι τότε επικεφαλής καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, καθώς και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, επισημαίνεται η ξεκάθαρη αντίδραση συγγενών των 49 συνολικά θυμάτων της πυρκαγιάς ως προς την εκδήλωση, η οποία έχει προγραμματιστεί για την 24η Αυγούστου και θα περιλαμβάνει σχετική φωτογραφική έκθεση και μουσικό πρόγραμμα στον αποκαλούμενο χώρο του «θυσιαστηρίου»

Όπως εξηγεί ο πληρεξούσιος δικηγόρος των οικογενειών, Αντώνης Φούσας, οι λόγοι που οι συγγενείς δεν επιθυμούν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, είναι αρχικά ότι «οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων δεν δύνανται να δεχθούν τέτοιους "πανηγυρισμούς" και "τυμπανοκρουσίες” και μάλιστα, από φορείς, που όπως αποδείχθηκε δικαστικά και αμετάκλητα ότι έχουν τεράστια ευθύνη για το βασανιστικό θάνατο τόσων αθώων εγκαταλελειμμένων τότε ανθρώπων»

Παράλληλα, αναφέρεται ότι κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο οι συγγενείς τελούν με δική τους πρωτοβουλία ένα μνημόσυνο προκειμένου να τιμήσουν αθόρυβα τους νεκρούς τους. Κάτι ανάλογο επιθυμούν να κάνουν και φέτος, καλώντας τους διοργανωτές να μην πραγματοποιήσουν την εκδήλωση, ενώ σε αντίθεση περίπτωση τονίζουν ότι θα δώσουν το «παρών» για να εκφράσουν επί τόπου την αντίδρασή τους

Οι συγγενείς των θυμάτων κάνουν λόγο για υποκρισία, υπογραμμίζοντας ότι οι φορείς που διοργανώνουν αυτήν την εκδήλωση δεν συμπαραστάθηκαν ποτέ στους συγγενείς των θυμάτων, ενώ χρησιμοποίησαν ες βάρος των νεκρών ανυπόστατα στοιχεία, τα οποία ασφαλώς η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε ομόφωνα.



Η "μαύρη" επέτειος



Το καλοκαίρι του 2007 έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων των Ελλήνων, καθώς πυρκαγιές κατέκαψαν χιλιάδες εκτάρια γης σε όλη τη χώρα, συντελώντας μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Το φονικότερο χτύπημα από τη μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου του 2007, συντελέστηκε στο Νομό Ηλείας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω. Το πύρινο μέτωπο κατέστρεψε έκταση εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό.

Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σάμικο, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι,Μπεντένι Ηλείας και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις.

Η φωτιά απείλησε μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Στην επιχείρηση αυτή στην αρχαία Ολυμπία, έλαβαν μέρος 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, όπως επίσης και ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα. Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο.

Ο πύρινος όλεθρος άφησε πίσω του 49 νεκρούς.

Ράγισε καρδιές η ιστορία του Γιώργου Παρασκευόπουλου

Ένας από τους συγγενείς των θυμάτων που εκφράζει την αντίθεσή του στην εκδήλωση που προγραμματίζεται είναι ο Γιώργος Παρασκευόπουλος. Στις 24 Αυγούστου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αρτέμιδα, έχασε τη σύζυγό του, Αθανασία, τη 76χρονη μητέρα του και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του.



Η ιστορία της οικογένειας που ξεκληρίστηκε στις φλόγες ράγισε καρδιές. Η μητέρα στην προσπάθειά της να σώσει τα παιδιά της και να ξεφύγει από τη φωτιά, τα έβαλε μαζί με την πεθερά της μέσα στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση τη Ζαχάρω. Ωστόσο, στην πορεία το αυτοκίνητο εγκλωβίστηκε στις φλόγες με μοιραία κατάληξη.

«Καιγόμαστε, Γιώργο, πήρε φωτιά το αυτοκίνητο». Ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσε μέσω τηλεφώνου από τη γυναίκα του...

Για την πυρκαγιά κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν οι Χαράλαμπος Καφύρας, πρώην νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας, ο πρώην πυροφύλακας Μίνθης, και η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου για πρόκληση εμπρησμού.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 10 ετών για κάθε κατηγορούμενο, τα οποία ήταν εξαγοράσιμα για 5 ευρώ την ημέρα.