Το Εθνικό Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

 
Το Εθνικό Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Ενημερώθηκε: 03/06/16 - 13:43

Ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουνίου, στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιείται στη Σάμο και έχει θέμα το προσφυγικό ζήτημα, το Εθνικό Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Το παραθέτουμε όπως παρουσιάστηκε:

Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος

29 δράσεις, μέτρα και ενέργειες

Η πραγματικότητα σε αριθμούς:

  • Οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2015 σχεδόν 20 φορές σε σύγκριση με το 2014. (2014: 45.421 είσοδοι, 2015: 876.232 είσοδοι)
  • Από την Ελλάδα το 2015 πέρασε το 85% όσων εισήλθαν στην Ευρώπη σε αντίθεση με το 2014 που από τη χώρα μας είχε περάσει το 16%.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του FRONTEX, η Ελλάδα από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο του 2015 απέτυχε να καταγράψει τις αφίξεις 438.000 ατόμων.
  • Στη χώρα μας ζουν σήμερα εγκλωβισμένα περισσότερα από 55.000 άτομα.
    • Οι προτάσεις της ΝΔ:

      Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα έχει την ανθρωπιστική διάσταση, τη διάσταση της εθνικής ασφαλείας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση.

      Τα σημεία που ακολουθούν λαμβάνουν υπ' όψιν όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και συνοψίζουν την πρόταση εθνικής στρατηγικής της ΝΔ:

      ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ & ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

      Η κοινωνική και οικονομική ασφάλεια των πολιτών αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας ενώ είναι το προαπαιτούμενο για την αποδοχή του «άλλου» και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    • Είναι στοιχειώδης αρχή ανθρωπισμού αλλά και δημόσιας τάξης και ασφάλειας να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης που να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες και χωράφια.
    • Μεταφορά σε επίσημες δομές: πρόσφυγες και οικογένειες σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και οικονομικοί μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
    • Αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων ως δομές φιλοξενίας για την αποφυγή δημιουργίας «παράλληλων πόλεων» μέσα στις πόλεις μας και την αποσυμφόρηση των νησιών.
    • Επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθεί επιτέλους ένας υπεύθυνος ανά νησί ή νομό που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χάος που ακόμη επικρατεί σε πολλούς χώρους φιλοξενίας,
    • Ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος με ενίσχυση της αντίστοιχης υπηρεσίας.
    • Δημιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής στα σχολεία για τα παιδιά όσων παραμείνουν στη χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή τους. Απαιτείται άμεση εξασφάλιση των αντίστοιχων κονδυλίων από ΕΕ.
    • Η επίσημη πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα φαινόμενα ασυδοσίας. Αυτό σημαίνει την άμεση αντιμετώπιση καταλήψεων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, πλατειών αλλά και τον εντατικό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη την επικράτεια.
    • Άμεση δημιουργία αξιόπιστου μητρώου Μ.Κ.Ο. σε κεντρικό επίπεδο ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους.
      • ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ – ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΟΡΙΩΝ

        Η μείωση των ροών οφείλεται στην προσδοκία της Τουρκίας να πάρει καθεστώς ελεύθερης βίζας μετά τη συμφωνία του Μαρτίου με την ΕΕ και όχι σε συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

      • Λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, όπως ακριβώς συνέβη τη διετία 2012-2014. Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει εκ νέου ελεύθερες τις ροές. Σε αντίθετη περίπτωση με κλειστά τα σύνορά μας με τη ΠΓΔΜ θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες.
        • ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

        • Σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αποδημίας των παρανόμων οικονομικών μεταναστών.
        • Υιοθέτηση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ώστε να κατανέμονται τα βάρη περισσότερο αναλογικά και πιο δίκαια
          • ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

            Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επεκταθεί πέραν του εξαμήνου η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε χώρες της ζώνης Σένγκεν με την επίκληση του ελληνικού προβλήματος.

            ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

            Πρέπει με κάθε τρόπο να αναδεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας στον έλεγχο των ροών προς τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

            ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

            Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι μετανάστες στο ναυάγιο νότια της Κρήτης

            Τρεις νεκροί και 302 διασωθέντες μετανάστες νότια της Κρήτης

            Οι μηδενικές ροές προσφύγων έγιναν 140 ημερησίως

            Προσφυγικό: Αυξημένες οι αφίξεις