"Ρήγμα" μεταξύ των σεισμολόγων , μετά το σεισμό στην Πρέβεζα και με αφορμή μελέτη της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.
Σε όλα αυτά προστίθεται και η άποψη του καθηγητή Άκη Τσελέντη ότι έχουν σταλεί καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο, την ώρα που η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου χαρακτηρίζει την έρευνα γενική και αόριστη.
Ο καθηγητής σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και ξεκαθάρισε ότι «η ομάδα ΒΑΝ δεν στέλνει τίποτα στην Ελλάδα παρά μόνο στο πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ γιατί αν στείλουμε κάτι στον ΟΑΣΠ μας την έχουν φυλαγμένη, τα διαρρέουν και κάνουν πανικό».
Και συμπλήρωσε ότι «εγώ συνεργάζομαι με τον καθηγητή Βαρώτσο και ήρθαν εις γνώση μου δύο σήματα από μία περιοχή που είναι ήδη διεγερμένη μετά τον σεισμό της Ζακύνθου. Στέλνω λοιπόν την ενημέρωση αυτή στην Επιτροπή και συγκεκριμένα στον πρόεδρο τον κ. Μακρόπουλο ζητώντας του να συγκαλέσει την επιτροπή για να δούμε τι γίνεται. Πέρασαν οι μέρες και δεν συνέβη κάτι τέτοιο».
Κάναμε μία λεπτομερή στατιστική ανάλυση. Αυτή έδειξε ότι υπάρχει επιταχυνόμενη σεισμικότητα. Ένα πρόδρομο φαινόμενο που δείχνει ότι σε κάποιο διάστημα κάτι θα γίνει. Μπορεί να είναι μέρες μπορεί να είναι και μήνας».
Ευθύμης Λέκκας: Τι είπε για το ενδεχόμενο νέας ισχυρής σεισμικής δόνησης στην Δυτική Ελλάδα
Φοβάμαι ότι ο σεισμός της Πρέβεζας δεν είναι ο κύριος
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «στον σεισμό του Πύργου ήταν 5 ρίχτερ και είχαμε νεκρούς. Φοβάμαι ότι ο δεν είναι ο κύριος. Η συμβουλή μου στις κρατικές υπηρεσίες αφού το φαινόμενο τους ξέφυγε είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα για δύο μήνες ακόμα. Να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο να εφαρμόζει τα στοιχειώδη μέτρα αντισεισμικής προστασίας». Στην ερώτηση ποια είναι τα στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ για μέγεθος ενδεχόμενου νέου σεισμού ο κ. Τσελέντης απάντησε ότι «η ομάδα ΒΑΝ δεν βγάζει ποτέ στοιχεία για σεισμό κάτω από 6 ρίχτερ».
Ευθύμης Λέκκας: Παραπλανητικές πληροφορίες
«Τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανιμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δεκαεννέα επιστήμονες προερχόμενοι από όλο το επιστημονικό φάσμα που σχετίζεται με την αντισεισμική θωράκισης της Χώρας, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους προς την Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο, ενήργησαν κατά το νόμο σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, συνεκτιμώντας τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα.
πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας
Η διατύπωση συγκεχυμένων και παραπλανητικών πληροφοριών από συγκεκριμένους συναδέλφους δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες και είναι ανεπίτρεπτη κοινωνικά, επιστημονικά και ηθικά», αναφέρει ο .