Επαφές Ελλάδας-Αλβανίας επιτέλους για την ταφή των ηρώων του Αλβανικού Μετώπου 76 χρόνια μετά!

 
Επαφές Ελλάδας-Αλβανίας επιτέλους για την ταφή των ηρώων του Αλβανικού Μετώπου 76 χρόνια μετά!

Ενημερώθηκε: 25/10/16 - 17:50

Η αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι έπεσαν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-1941, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της μικτής επιτροπή εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Αλβανίας, στην Αθήνα.

ΓΕΕΘΑ

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το , συζητήθηκαν τεχνικά θέματα εφαρμογής της σχετικής συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας του 2009 για το θέμα. Σημειώνεται, ότι οι Έλληνες στρατιώτες είναι οι μόνοι που δεν τιμήθηκαν ποτέ από τους Αλβανούς και παραμένουν διάσπαρτοι και πεταμένοι στα χωράφια, όταν η Αλβανία έσπευσε να τιμήσει τους Ιταλούς πεσόντες από την πρώτη στιγμή...

Στα αζήτητα 76 χρόνια μετά οι ήρωες του Έπους του 1940-Η ντροπή που ακόμα στοιχειώνει την Ελλάδα

Αν και πέρασαν 76 χρόνια από τη λήξη της ελληνοϊταλικής σύγκρουσης τα οστά της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηρώων μας, που έπεσαν πολεμώντας τον εισβολέα πέρα των σημερινών ελληνοαλβανικών συνόρων, εξακολουθούν να είναι διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα, σε πλαγιές, βουνά και δάση στην Κορυτσά, στο Πόγραδετς, στο Αργυρόκαστρο, μέχρι τη Χειμάρρα

Στα… αζήτητα εξακολουθούν να παραμένουν τα οστά χιλιάδων Ελλήνων, που έχασαν τη ζωή τους κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941 στο αλβανικό έδαφος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι Έλληνες πεσόντες αξιωματικοί και στρατιώτες ανέρχονται στους 13.936 από τους οποίους οι 7.976, έπεσαν στην Βόρειο Ήπειρο και ελάχιστοι είναι σήμερα ενταφιασμένοι στα οργανωμένα Ελληνικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια που υπάρχουν στους Βουλιαράτες και την Κλεισσούρα.

Αν και πέρασαν 76 χρόνια από τη λήξη της ελληνοϊταλικής σύγκρουσης τα οστά της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηρώων μας, που έπεσαν πολεμώντας τον εισβολέα πέρα των σημερινών ελληνοαλβανικών συνόρων, εξακολουθούν να είναι διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα, σε πλαγιές, βουνά και δάση στην Κορυτσά, στο Πόγραδετς, στο Αργυρόκαστρο, μέχρι τη Χειμάρρα.

Μεταξύ των περιοχών που παραμένουν διάσπαρτα τα κορμιά των ξεχασμένων ηρώων μας, η θέση Ντραγκότι Κλεισούρας όπου μόνο ένας σταυρός μαρτυρά την ύπαρξη ομαδικού τάφου 600 Ελλήνων στρατιωτών. Εκεί τους εναπόθεσαν οι Ιταλοί, όταν μετά τον πόλεμο συγκέντρωσαν τα οστά των δικών τους πεσόντων –που έφεραν μεταλλικές ταυτότητες- και τα μετέφεραν στην πατρίδα τους. Ο ομαδικός τάφος βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου., όπου σήμερα εκτείνεται το Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας.

Εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο με Έλληνες πεσόντες υπάρχει και στις πλαγιές του όρους Μπουρέτο, πλησίον της ελληνοαλβανικής μεθορίου κοντά στην πυραμίδα 24 και ανάμεσα στα χωριά Ροντάτες και Άνω Επισκοπή. Πρόκειται για έκταση ενός στρέμματος, περιφραγμένο με πέτρινο τοίχο, όπου είναι θαμμένοι 40 Έλληνες που έπεσαν στις μάχες που έλαβαν μέρος στην περιοχή αρχές Δεκεμβρίου του 1940. Το νεκροταφείο. Τα στοιχεία των νεκρών που είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο είναι γνωστά, ωστόσο χρειάζεται ταυτοποίηση (μέθοδο DNA) αφού επί του κομμουνιστικού καθεστώτος του Χότζα, καταστράφηκαν οι σταυροί πάνω στους οποίους αναγραφόντουσαν τα ονόματα.

Επίσης στις πλαγιές της Τρεμπεσίνας και στη θέση Σέβρανι – Φράταρι που δόθηκαν σκληρές μάχες τα Χριστούγεννα του 1940, άγνωστη παραμένει η θέση που έχουν ταφεί οι 336 Έλληνες πεσόντες. Δυστυχώς, η Αλβανία αρνείται χρόνια τώρα να συνεργαστεί με την Ελλάδα, για τη διευθέτηση ενός θέματος που πάνω απ’ όλα είναι ανθρωπιστικό. Τη συγκέντρωση των οστών και την ταφή τους με τιμές που αρμόζει σε νεκρούς που έπεσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Ας ελπίσουμε πλέον και ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα να τιμήσουν τουλάχιστον την βοήθεια και την αρωγή της χώρας μας προς τους Αλβανούς και την χώρα τους, εδώ και τόσα χρόνια...

Σχετικά Θέματα:

Συγκίνηση στην τελετή για την επιστροφή των ηρώων του NORATLAS από την Κύπρο (Φωτό)

Αναστασιάδης: "Ασήκωτο βάρος" οι αγνοούμενοι ελλαδίτες στρατιώτες, αλλά την ευθύνη φέρουν οι Τούρκοι