Μέσα στην ημέρα, έπειτα και από τις εισηγήσεις της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Υγείας τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν πριν την Πρωτοχρονιά, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι τα μέτρα θα είναι λίγο – πολύ αυτά που γνωρίζαμε ότι θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, ενδεχομένως με ορισμένες προσαρμογές. Ζήτησε, δε, να περιμένουμε λίγες ώρες για τις οριστικές αποφάσεις.
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «πιθανολογώ ότι η επιτροπή στη συνεδρίασή της το μεσημέρι θα εισηγηθεί τη χρονική μετάθεση των μέτρων που θα ίσχυαν από τη Δευτέρα και μετά νωρίτερα, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές στο ίδιο αυτό πλαίσιο, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, τις εισηγήσεις της επιτροπής και θα προβεί ο υπουργός Υγείας στις ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά, ανάλογα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τη διασπορά της Όμικρον στα μεγέθη που γνωρίζουμε».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «οι τομείς εφαρμογής των μέτρων είναι αυτοί που γνωρίζουμε, δεν συζητάμε για κάτι παραπάνω». Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς δήλωσε ότι θα υπάρξουν οδηγίες και συστάσεις.
Ως προς τα σχολεία, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι πρόθεση και σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μέχρι τότε θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα και, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως με περισσότερα τεστ.
«Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός σχολικού περιβάλλοντος με την Όμικρον να δείχνει τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες πιο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία» συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σήμερα κάποια εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.
Ρεβεγιόν κατ’ οίκον
Από πλευράς τους, οι ειδικοί της επιτροπής οι οποίοι συνεδριάζουν το μεσημέρι, καλούνται αφενός να υποδείξουν τον ακριβή χρόνο εφαρμογής των νέων περιορισμών και αφετέρου να αποφασίσουν για περισσότερα μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα τα καταστήματα αυτά να κλείσουν στις 10 το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς), ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Με δεδομένο ότι η εφαρμογή του νέου «πακέτου» περιορισμών τοποθετείται, κατά πληροφορίες, από τις 6 το πρωί, αύριο Πέμπτη, ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως «είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα...Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», ενώ γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα προχωρήσει σε συστάσεις και οδηγίες και για το ρεβεγιόν κατ’ οίκον.
«Αν εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα, προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή και για το ρεβεγιόν, έτσι ώστε στο κομμάτι της διασκέδασης και της εστίασης να μην υπάρξει υπερμεταδοτικότητα, όπως συμβαίνει στα κλαμπ και στη διασκέδαση με τους όρθιους», περιέγραψε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Νέο μαύρο ρεκόρ;
Την ίδια ώρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης κάνει λόγο για νέο μαύρο ρεκόρ.
Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο καθηγητής Τζανάκης τόνισε ότι με τους ρυθμούς που κινείται η διασπορά δεν θα ήταν απίθανο από Δευτέρα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 30.000.
Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, θα είχε προκληθεί λιγότερη αναστάτωση στους πολίτες εάν τα μέτρα είχαν τεθεί σε ισχύ νωρίτερα.
«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν».
Καπραβέλος: Ο επόμενος ασθενής θα διασωληνωθεί στο parking του νοσοκομείου
Την ίδια ώρα ο διευθυντής στη Β’ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος έθεσε το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
«H υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μας σώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, επισημαίνοντας ότι η επέκταση θα μπορούσε να γίνει και ηλικιακά αλλά και σε κατηγορίες.
«Το να κλείσουμε τα σχολεία και την οικονομία είναι παράπλευρες απώλειες», πρόσθεσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος άλλες χώρες δεν ανησυχούν γιατί έχουν δημιουργήσει αυτό το μαξιλάρι, ειδικά της τρίτης δόσης.
Θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ .Καπραβέλος ανέφερε ότι ο «επόμενος ασθενής στο Παπανικολάου θα διασωληνωθεί στπ διάδρομο και ο επόμενος στο parking του νοσοκομείου»
Η κατάσταση στο σύστημα υγείας δεν επιτρέπει κάνεναν εφησυχασμό, τόνισε ακόμη, επισημαίινοντας την ανάγκη για περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, αυτό που νοιάζει είναι πως θα μεταφραστεί αυτό το τσουνάμι σε νοσηρότητα.
Παράλληλα χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «παροδικά που συγκαλύπτουν αυτή τη στιγμή θα υπάρξει μια ανακοπή στην πανδημία αλλα θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο με την επόμενη μετάλλαξη».
Πρέπει να μπούμε στην τρίτη δόση και να επεκταθεί ο εμβολιασμός, κατέληξε.