Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η εικόνα που παρουσιάζει επιδημιολογικά στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα, ενώ παράλληλα υπάρχει φόβος για επανάληψη του περσινού σκηνικού και όλων όσων ακολούθησαν τους εορτασμούς της 26ης και 28ης Οκτωβρίου.
Παράλληλα, η εικόνα στη βόρεια Ελλάδα παραμένει ανησυχητική, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να ενταχθεί σε επίπεδο 4 (κόκκινο) επιδημιολογικής επιτήρησης για τον κορωνοϊό, καθώς επιμένουν τα αυξημένα κρούσματα και παράλληλα εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατά τη σύσκεψη και έπειτα από μελέτη των δεικτών σε κάθε περιοχή της χώρας, σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού εντάσσεται η Θεσσαλονίκη, όπως εισηγείται η επιτροπή των επιδημιολόγων.
Η αυξητική τάση των κρουσμάτων είναι ίδια, αλλά η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τους γειτονικούς νομούς που είναι στο «κόκκινο» είναι μεγάλη και αυτό οδηγεί στην αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου.
Ετσι, σήμερα αναμένεται να παρθεί η απόφαση αν η Θεσσαλονίκη θα μπει στο κόκκινο, όπως και ποιες άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Λάρισα.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 435 νέα κρούσματα κορωνοϊού, έναντι 560 για το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής.
Η εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων στη Λάρισα το τελευταίο εικοσιτετράωρο στα 183 (305 ήταν τα κρούσματα στη Θεσσαλία) με την παράλληλη επίσης μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης κατά 62% έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές.
Σημειώνεται πως αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου.
Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +36% στο Βόλο μέχρι +198% στην Αλεξανδρούπολη. Στην Περιφέρεια Αττικής παρατηρήθηκε αυξητική τάση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+58%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου. Οριακές ήταν οι αυξήσεις που καταγράφηκαν σε Θεσσαλονίκη (+18%), Ηράκλειο (+18%) και Άγιο Νικόλαο (+17%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε δύο από τις 12 περιοχές, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (-62%) και στην Πάτρα (-67%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-1%).
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για τις περιοχές στο «κόκκινο» είναι:
-- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
-- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.