Εντονότατη αντίδραση του Πολυτεχνείου προκάλεσε η τροπολογία της υπουργού Παιδείας Νίκης κ. Κεραμέως, που υποχρεώνει τα επιμελητήρια να εγγράφουν αποφοίτους κολεγίων χορηγώντας τους άδεια άσκησης επαγγέλματος αφαιρώντας τους την αρμοδιότητα να κρίνουν τις αιτήσεις.
«Καμία άδεια άσκησης επαγγέλματος είτε αρχιτέκτονα ή άλλου μηχανικού δεν μπορεί να δίνεται ανεξάρτητα από το επίσημα αναγνωρισμένο δίπλωμα που χορηγείται μετά από πενταετείς σπουδές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
«Ο σχεδιασμός του χώρου και η προστασία του κτισμένου περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική, ώστε να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Την εκπαίδευση των μηχανικών που αναλαμβάνουν το σύνθετο αυτό έργο εξασφαλίζουν πενταετείς σπουδές που ολοκληρώνονται με επίσημα αναγνωρισμένο δίπλωμα. Καμία άδεια άσκησης επαγγέλματος είτε αρχιτέκτονα ή άλλου μηχανικού δεν μπορεί να δίνεται ανεξάρτητα από το αναγνωρισμένο αυτό δίπλωμα γιατί θέτει σε αμφιβολία την ικανή και αναγκαία συνθήκη του παραγωγικού σχεδιασμού της χώρας.
»Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι επιβάλλεται η άμεση αναθεώρηση της πρόσφατης απόφασης για άκριτη απόδοση αδείας άσκησης επαγγέλματος σε όσους δεν κατέχουν αναγνωρισμένο δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού» καταλήγει η ανακοίνωση.