Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Η παρουσία μεταναστών βελτίωσε το δημογραφικό στην Ελλάδα

 
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Η παρουσία μεταναστών βελτίωσε το δημογραφικό στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 20/06/17 - 23:58

Στους ενταγμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες ήταν αφιερωμένη η αποψινή εκδήλωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων. Άνθρωποι που βρέθηκαν και εντάχθηκαν στην ελληνική κοινωνία, αφηγήθηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες, ενώ ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σταύρος Ζωγραφάκης, έκανε μια συνοπτική αποτίμηση της παρουσίας του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα.

Ο Ριζά εγκατέλειψε 17 χρονών το Αφγανιστάν. Με πολλές δυσκολίες έφτασε στην Αθήνα. Από τον πρώτο κιόλας μήνα ξεκίνησε ελληνικά. Σύντομα παρακολούθησε νυχτερινό σχολείο, από το οποίο και αποφοίτησε. Το 2006 έκανε αίτηση για άσυλο η οποία έγινε δεκτή το 2011 και αργότερα απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα. Ασχολήθηκε με πολλές δουλειές και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, έχοντας το δικό του κατάστημα. «Όλοι στο ίδιο καράβι ζούμε, πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιοι. Αν βουλιάξει, θα βουλιάξουμε όλοι μας, γι' αυτό όλοι πρέπει να προσπαθούμε για το κοινό καλό», επισημαίνει.

Η 21χρονη Νουρ από τη Συρία, βρίσκεται στην Ελλάδα ένα χρόνο και τρεις μήνες. Μαθαίνει Ελληνικά και έχει να πει τα καλύτερα για την διαμονή της και την επαφή της με τους Έλληνες. Εργάζεται εδώ και λίγο καιρό σε συριακό εστιατόριο.

Η Νιλουφέρ από το Ιράν, ήρθε πριν από οχτώ χρόνια στην Ελλάδα με την αδερφή και τη μητέρα της. Τελείωσε το Λύκειο και σήμερα δουλεύει ως διερμηνέας.

Ο Ντόναλντ, με καταγωγή από τη Νιγηρία, επισκεπτόταν από μικρός για διακοπές την Ελλάδα. Αφότου στη χώρα του έγινε δικτατορία, ζήτησε και πήρε άσυλο στην Ελλάδα. «Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζούμε στην Ελλάδα, πονάμε δυο φορές για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η χώρα και οι άνθρωποι εδώ» σημειώνει.

Στοιχεία που προκύπτουν από την ένταξη των μεταναστών-προσφύγων

«Η παρουσία των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, συνέβαλε στην βελτίωση των δημογραφικών, των οικονομικών δεικτών και του δυνητικού παραγόμενου προϊόντος», ανέφερε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σταύρος Ζωγραφάκης.

Με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της απογραφής του 2011, 912.000 ξένοι υπήκοοι ζουν στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από την Αλβανία, ακολουθεί η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Πακιστάν και η Γεωργία. Οι πιο πολλοί βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία των 15 με 64 ετών. Η μέση ηλικία τους είναι κατά δέκα χρόνια κατώτερη από αυτή των Ελλήνων. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος ηλικίας των Αλβανών είναι 29,5 έτη, ενώ των Ελλήνων 42,8. Οι αλλοδαποί φαίνεται να εργάζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους Έλληνες, αλλά με χαμηλότερα μεροκάματα. Αυτό φαίνεται από την εξάρτηση του οικονομικού μη ενεργού πληθυσμού σε σχέση με τον ενεργό: Για κάθε εκατό ανθρώπους, 54,6 Έλληνες δεν εργάζονται, ενώ για τους μετανάστες οι αντίστοιχος δείκτης πέφτει στο μισό. (Σημειώνεται, πως στα στατιστικά στοιχεία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εντάσσονται κάτω από τον ίδιο όρο: εκείνον του «μεταναστευτικού πληθυσμού»).

Παρότι οι μετανάστες δουλεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό, οι δείκτες είναι αντιστρόφως ανάλογοι όσον αφορά τη φτώχεια (18,5% Έλληνες, 47,5 μετανάστες) και τον κοινωνικό αποκλεισμό (33% για Έλληνες, 67% για μετανάστες).

Γενικότερα, οι μετανάστες κάλυψαν κενά, σημείωσε ο κ. Ζωγραφάκης, καθότι πολλοί Έλληνες μετακόμισαν από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα και ασχολήθηκαν με άλλους τομείς δραστηριότητας. Τρεις στους δέκα από το σύνολο των εργαζομένων σε κατασκευές είναι μετανάστες, όπως και ένας στους δυο στη γεωργία. Η εργασιακή δυναμική που έφεραν οι μετανάστες, οδήγησε σε 100-125.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 85.000 για Έλληνες εργαζόμενους.
Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί ένας καταμερισμός αναλογικά με την εθνικότητα και το φύλο, εξήγησε ο κ. Ζωγραφάκης. Για παράδειγμα, οι Αλβανοί εργάζονται στις κατασκευές και τη γεωργία, οι Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί κάνουν τις πιο σκληρές και ανθυγιεινές δουλειές, και έχουν μεγάλη παρουσία στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες, ενώ οι γυναίκες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και από τις Φιλιππίνες απασχολούνται στις οικιακές εργασίες.

Σε ό,τι αφορά επίσης τους δείκτες γονιμότητας, οι μετανάστες συνεισέφεραν κατά 97% στη βελτίωση του δημογραφικού δείκτη, ενώ μόλις το 3% οφείλεται στη φυσική αύξηση του πληθυσμού, περιέγραψε ο κ. Ζωγραφάκης. Σημείωσε επίσης, πως το θέμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού είναι παρόν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση: Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι στη «Λευκή Βίβλο» της Ε.Ε., υπολογίζεται πως χρειάζονται 20 εκατομμύρια μετανάστες στα κράτη της Ε.Ε., λόγω της μείωσης του πληθυσμού.

Εκδηλώσεις στο δημαρχείο της Αθήνας και την πλατεία Κοτζιά

Την ίδια ώρα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Προσφύγων και τη Διεθνή Αμνηστία, διοργάνωσαν συζήτηση με τίτλο «'Ασυλο και Ένταξη: Παρόν και Μέλλον», όπου συμμετείχαν πρόσφυγες και εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασύλου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και του δήμου Αθηναίων.

Ακολούθησε στην πλατεία Κοτζιά αφιέρωμα στην παραδοσιακή κουζίνα του Αφγανιστάν, του Κονγκό, του Μπουρούντι, της Γουινέας, της Συρίας, με ξεχωριστό περίπτερο από την Ένωση Κούρδων, παιδότοπος από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την ΕΛΙΞ, έκθεση δημιουργιών γυναικών προσφύγων που συμμετέχουν στο εργαστήριο Harts, εκθέσεις φωτογραφίας με θέματα «Δρόμοι Προσφύγων» και «Η Αθήνα στον φακό μου», καθώς και φωτογραφίες προσφύγων καλλιτεχνών.

Προβλήθηκε επίσης η ταινία "NOT A GAME" από την ομάδα "REJECTED", ενώ η βραδιά έκλεισε με μουσική από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την ομάδα ANASA.