Εκβιασμό του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την υπόθεση Λεμπέντεφ για να ενδώσει σε τουρκική λύση του Κυπριακού, αποκαλύπτει Αμερικανός δημοσιογράφος από τη Μόσχα, ενόψει της συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
΄Ενταση των προσωπικών πιέσεων στο Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη για συνθηκολόγηση προς τις τουρκικές αξιώσεις, κατά την σημερινή συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάϊντεν, με αξιοποίηση και της δικαστικής εμπλοκής του Αναστασιάδη στην υπόθεση του καταζητούμενου Ρώσου ολιγάρχη Λεμπέντεφ, προαναγγέλλει άρθρο του εγκατεστημένου στη Μόσχα Αμερικανού blogger Τζων Χέλμερ, άλλοτε κατοίκου της Λευκωσίας και άριστα δικτυωμένου στις δύο πρωτεύουσες.
Κύπριοι αξιωματούχοι αλλά και πηγές του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν –γράφει- ότι ο Αναστασιάδης τελεί τελευταία υπό ισχυρή πίεση για να προέλθει σε συμφωνία με την Τουρκία και το στρατό κατοχής στη Βόρειο Κύπρο. «Η βοηθός υπουργός των Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ κατέστησε αυτό το θέμα προσωπικό σε δυο ταξίδια συνάντησης με τον Αναστασιάδη στη Λευκωσία, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο. Κυπριακές πηγές πιστεύουν ότι η Νούλαντ απειλούσε τον πρόεδρο της Κύπρου με στοιχεία από την υπόθεση Λεμπέντεφ.»
Ο αρθρογράφος αναφέρει πως στη σημερινή συνάντηση του ο Μπάϊντεν θα επαναλάβει τις υποσχέσεις της Νούλαντ, ότι οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων πηγών αερίου, θα δώσουν νέον οπλισμό στον στρατό της Κύπρου και θα διαθέσουν ένα πρόγραμμα αποζημίωσης για απωλεσθείσες γαίες, εάν ο Αναστασιάδης δεχθεί τις τουρκικές αξιώσεις να μην επιστραφούν εδάφη και περιουσίες που ανηρπάγησαν με την εισβολή του 1974 και να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο.
Το Ιουλιανό πραξικόπημα στη Τουρκία και η συνεχιζόμενη αστάθεια στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτων και τη Μόσχα αύξησαν την ένταση των πιέσεων στους ΄Ελληνες Κυπρίους να υποχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις για λύση.
Ο «Μοχλός Λεμπέντεφ» στο Κυπριακό
Το άρθρο του Χέλμερ (μακροσκελέστατο (8σελίδες Α4 – 2.560 λέξεις), που οδηγεί τον αναγνώστη στον σκοτεινό λαβύρινθο των υποθέσεων Λεμπέντεφ με την ρωσική, την Ιρλανδική, την Κυπριακή και την αμερικανική Δικαιοσύνη και τις σχέσεις συνεργασίας του με τις επιχειρήσεις Αναστασιάδη Φιλίππου) έρχεται να προσφέρει το κάδρο του τοπίου δεδομένων στο επίκεντρο του οποίου γίνονται καλύτερα κατανοητές οι πολύ πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Την περασμένη βδομάδα η κ. Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήριζε «απαράδεκτες» τις «πιέσεις ορισμένων Δυτικών εταίρων, για μια λύση με οποιοδήποτε κόστος» και υπενθύμιζε την αποτυχία του σχεδίου Ανάν ως «παράδειγμα της καταστροφικότητας τέτοιων πιέσεων».
«Το ρωσικό υπουργείο λέει ότι ευνοεί μια διεθνούς τύπου εγγύηση της λύσης του Κυπριακού, που να απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα από τη νήσο και να αποκλείει το ΝΑΤΟ», γράφει ο Χέλμερ.
Για τα στοιχεία εμπλοκής των Αναστασιάδη-Φιλίππου στον δικαστικό κυκεώνα του Ρώσου απατεώνα Λεμπέντεφ, στον οποίο η Ουάσιγκτων έδωσε άσυλο από τη ρωσική Δικαιοσύνη, ο Χέλμερ αναφέρει ότι «αποκαλύψεις σε δικαστήριο του Μανχάταν επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά την αλληλογραφία μέσω ιντερνέτ, μεταξύ του Λεμπέντεφ και των Αναστασιάδη-Φιλίππου. Αλλού σημειώνει ότι στους υπολογιστές του Λεμπέντεφ πού κατέσχεσαν οι ρωσικές αρχές ανακαλύφθηκαν πολλές χιλιάδες μηνύματα με τα γραφεία Αναστασιάδη- Φιλίπου καθώς και 20 προσωπικά μηνύματα του Λεμπέντεφ -ο οποίος επισκέφθηκε την Λευκωσία τον Μάιο. Μπροστά στην άρνηση των δύο συνεταίρων να αποκαλύψουν το περιεχόμενο αυτής της αλληλογραφίας, το αμερικανικό δικαστήριο αναμένεται να ζητήσει από τις κυπριακές δικαστικές αρχές την κατάσχεση αυτών των εγγράφων, τραπεζικών λογαριασμών και άλλων στοιχείων των επιχειρήσεων Λεμπέντεφ, που οι Αναστασιάδης-Φιλίππου επόπτευαν από το 2012 και ίσως νωρίτερα, όταν ο Λεμπέντεφ απόκτησε την κυπριακή υπηκοότητα μυστικά, με την βοήθεια των Αναστασιάδη και Φιλίππου.»
«...΄Όταν ο Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών χθες στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στον Τύπο πόσο ευάλωτος αισθάνεται. Επίσης εξέφρασε την ανάγκη για υποστήριξη, ιδιαίτερα από την Ρωσική Ομοσπονδία και βεβαιότατα για να συμβάλει στη μεγάλη αυτή προσπάθεια», καταλήγει το μακροσκελές άρθρο του Τζων Χέλμερ,- το πλήρες αγγλικό κείμενο του οποίου ακολουθεί.
Πηγή: militaire.gr