Εκτός ελληνικών φυλακών νεαρή βοηθός προσφύγων

 
Εκτός ελληνικών φυλακών νεαρή βοηθός προσφύγων

Ενημερώθηκε: 05/12/18 - 13:24

Η 23χρονη εθελόντρια βοηθός προσφύγων Σάρα Μαρντίνι αφήνεται ελεύθερη έναντι εγγύησης από τις ελληνικές αρχές, γράφει η Tagesspiegel. Αναφορές του γερμανικού Τύπου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Την είδηση ότι θα αφεθεί ελεύθερη από τις ελληνικές αρχές έναντι εγγύησης η 23χρονη Σύρα βοηθός προσφύγων Σάρα Μαρντίνι μεταδίδει η Tagesspiegel. Η νεαρή γυναίκα που είχε προφυλακιστεί, «μετά από 100 και πλέον ημέρες αφήνεται ελεύθερη. Κατηγορείται για διακίνηση ανθρώπων», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Η Tagesspiegel αναφέρει ότι κατεβλήθη ποσό ύψους 5.000 ευρώ προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη και υπενθυμίζει: «Η Σάρα Μαρντίνι είχε συλληφθεί στις 21 Αυγούστου στη Λέσβο και η ελληνική δικαιοσύνη κατηγορεί την 23χρονη από τη Συρία για διακίνηση ανθρώπων, προσωπικό πλουτισμό με δωρεές, ξέπλυμα χρήματος, κατασκοπεία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση».

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η νεαρή βοηθός προσφύγων θα αφεθεί ελεύθερη «τις επόμενες μία με δύο ημέρες και θα της επιτραπεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα». Ο πρώην προπονητής της Σάρα Μαρντίνι, η οποία έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με την κολύμβηση, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ο στόχος είναι βεβαίως να φέρουμε τη Σάρα το ταχύτερο δυνατό στο Βερολίνο». Η Tagesspiegel αναφέρει ότι το ποσό της εγγύησης για την αποφυλάκιση της Σάρα Μαρντίνι κατέβαλε η σχολή στην οποία σπουδάζει η νεαρή κοπέλα, το Bard College του Βερολίνου.

Στο πλευρό της Σάρα Μαρντίνι η Διεθνής Αμνηστία

Η εφημερίδα αναφέρεται στην ιδιαίτερη ιστορία της Σάρα και της αδελφής της, Γιούσρα Μαρντίνι, «που είχαν γίνει γνωστές το 2015. Οι δύο κολυμβήτριες είχαν τραβήξει τότε με ένα σχοινί τη βάρκα στην οποία επέβαιναν μαζί με άλλους πρόσφυγες μετά από κίνδυνο που αντιμετώπισαν στα ανοιχτά της Λέσβου. Αργότερα πήγαν στο Βερολίνο, εγκαταστάθηκαν εκεί και συνέχισαν την κολυμβητική τους καριέρα. […] Η Σάρα Μαρντίνι εργάστηκε εθελοντικά σε οργανώσεις αρωγής προσφύγων. Τρεις φορές συνολικά βρέθηκε στη Λέσβο για λογαριασμό της ελληνικής ΜΚΟ ERCI.

Η ελληνική δικαιοσύνη κατηγορεί την ERCI για συνεργασία με διακινητές προσφύγων, η Μαρντίνι αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες. Το τελευταίο διάστημα και η Διεθνής Αμνηστία είχε δραστηριοποιηθεί για την απελευθέρωση τριών συνεργατών της ERCI». Σύμφωνα με την Tagesspiegel, η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτησε την απόφαση αποφυλάκισης της Σάρα Μαρντίνι και των άλλων δύο συνεργατών της οργάνωσης, χαρακτηρίζοντας εξοργιστικό το ότι 'εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παράλογες κατηγορίες και να απειλούνται με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης'».