Εισβολή στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν περίπου 50 στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ μαζί με συνταξιούχους του κλάδου εισέβαλαν στο κτίριο του υπουργείου Υγείας και έφτασαν μέχρι το γραφείο του Ξανθού φωνάζοντας συνθήματα. Η αστυνομία δεν πρόλαβε να σταματήσει τους εισβολείς που έφτασαν μέχρι την είσοδο του γραφείου και ζητούσαν συνάντηση.
Το «ντου» πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι περίπου 50 στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία μαζί με συνταξιούχους του κλάδου που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έφτασαν μέχρι την είσοδο του γραφείου του Ανδρέα Ξανθού στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της οδού Αριστοτέλους.
Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ πέρασαν από τον αστυνομικό κλοιό της εισόδου και καθώς το αίτημά τους απορρίφθηκε, πήγαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου, όπου ήταν συγκεντρωμένοι εκπρόσωποι του κλάδου της Υγείας από πολλά μέρη της Ελλάδας, αναμένοντας να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στο χώρο του αμφιθεάτρου.
Νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ τοποθέτησε έξω από το κτίριο ένα τραπέζι πάνω στο οποίο υπήρχαν καρβέλια ψωμί και ελιές και ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν: "Ψωμί κι ελιά με Τσίπρα... πρωθυπουργό και Πολάκη... υπουργό". «Θέλουμε δουλειά και οχι ελεημοσύνη, να περπατάμε με ψηλά το κεφάλι», έγραφαν σε άλλο πανό.
ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ ζητούν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων του προσωπικού που απασχολείται με ελαστικές μορφές εργασίας και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι η θητεία του επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ στις προνοιακές δομές ανανεώθηκε έως 31/12/2018, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν επικυρώνει τα εντάλματα πληρωμής του επικουρικού προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία, κρίνοντας παράνομη την ανανέωση των συμβάσεων πέραν του 24μήνου.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι από τους 2100 επικουρικούς γιατρούς περίπου 500 αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση. Το ίδιο πρόβλημα με το επικουρικό προσωπικό έχουν και οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι κι αυτό γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο στο 24μηνο απασχόλησης αθροίζει και τον χρόνο που υπηρετούν με συμβάσεις έργου.
Ως εκ τούτου οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έργου μετατράπηκαν σε συμβάσεις εργασίας, θα έχουν τα ίδια προβλήματα, καθώς δεν θα εγκρίνεται η μισθοδοσία τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο όταν ξεπεράσουν το 24μηνο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου εξήγησε πώς «τώρα υπηρετούν 2.100 γαιτροί στο δημόσιο σύστημα, αλλά οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες». Σημείωσε ότι οι ελλείψεις υπολογίζονται σε τουλάχιστον 6.500 οργανικές θέσεις γιατρών, αλλά -όπως είπε- «οι προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί, και όχι προκηρυχθεί, δεν ξεπερνούν τις 2.000». Επίσης, πρόεβλεψε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «απειλούνται με κλείσιμο τμήματα κι κλινικές νοσοκομείων, ιδίως την περιφέρεια».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας, τόνισε ότι και οι γιατροί «παλεύουν ενάντια στην ακραία λιτότητα και τα ματωμένα πλεονάσματα» και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε πως «ο φετινός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ είναι κατά 500 εκ ευρώ χαμηλότερος, όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».
Τις απεργιακές κινητοποιήσεις στηρίζουν με ανακοινώσεις τους ο Πανελλήνιο Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.