Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δοκιμαστική άσκηση ειδοποίησης μέσω μηνυμάτων από το κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας.
Αρκετά κινητά δέχτηκαν λίγο πριν τις 12:00 ειδική ειδοποίηση, από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης , η οποία έγραφε «Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης: Ακραία κατάσταση», με την υποσημείωση ότι πρόκειται για δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος.
Η πιλοτική δοκιμή έγινε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και με τη συμμετοχή ειδικών από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Το sms που εστάλη δοκιμαστικά στους πολίτες από το 112
Σημειώνεται ότι ο αριθμός κλήσης 112, που μπορεί να λειτουργεί αμφίδρομα, δηλαδή και να ειδοποιεί τους πολίτες για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα η για την ανάγκη να εγκαταλείψουν μια περιοχή, αλλά και να χρησιμοποιείται από τους πολίτες που κινδυνεύουν, ισχύει από το 2010, αλλά κανείς δεν είχε φροντίσει για την ενεργοποίησή του.
Υστερα από τη φωτιά στο Μάτι, υπήρξε η υπόσχεση για ενεργοποίηση του συστήματος, αλλά και πάλι δεν υπήρξε πρόοδος.
Τελικά ο αριθμός ενεργοποιείται, αλλά είναι άγνωστο το πότε το σύστημα θα είναι απολύτως λειτουργικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε χθες ότι η ενεργοποίηση του 112 αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δύο είναι οι βασικές εκκρεμότητες στη χρήση του 112: να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αυτόματου γεωεντοπισμού και να δοθεί η δυνατότητα αποστολής προειδοποιητικών sms σε κινητά τηλέφωνα πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Σήμερα ο γεωεντοπισμός όσων καλούν σε βοήθεια μπορεί να γίνει μεταξύ τριών έως και 15 λεπτών. Πρέπει αρχικά να βρεθεί το στίγμα από κεραία κινητής τηλεφωνίας και έπειτα ο πάροχος να δώσει τα στοιχεία. Με την αναβάθμιση του 112, δεν θα μεσολαβεί αυτό το χρονικό διάστημα. Μόλις κάποιος καλεί σε βοήθεια, θα φαίνεται πού βρίσκεται.
Σήμερα αναμένεται να γίνουν δοκιμές της αποστολής προειδοποιητικών sms για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δύο πειραματικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι (αυτή που έγινε ήδη) και άλλη μία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κατεχάκη. Οριοθετείται μια περιοχή σε πολύγωνο και όσα κινητά βρίσκονται μέσα σε αυτό λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα. Το ίδιο σύστημα δίνει τη δυνατότητα προειδοποιητικών κλήσεων με ηχογραφημένο μήνυμα σε σταθερά τηλέφωνα εντός της ίδιας περιοχής. Εάν το σύστημα λειτουργούσε πέρυσι, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί για τους πυρόπληκτους στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο μόνοι τους, όταν πλέον η φωτιά έφτασε στις πόρτες τους.