Εφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Χαριτόπουλος, δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Καραμανλή

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 11/02/25 - 19:02

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, ο  Θεόδωρος Χαριτόπουλος, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια οικονόμος  του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο Θόδωρος Χαριτόπουλος υπήρξε έμπιστος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και έζησε από κοντά την πολιτική του δράση και πολλά από  τα παρασκήνιά της. Επί σειρά ετών διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Μυκόνου και πρόεδρος της ΤΟ της Νέας Δημοκρατίας Μυκόνου.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μύκονο, στο κοιμητήριο του Αγίου Λουκά, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και ώρα 15:00, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα.

Οι άνθρωποι των προέδρων φέρουν πάντα για τους δημοσιογράφους μια γοητεία. Είναι στη σκιά των  πολιτικών προσώπων, αλλά τους ζουν στις προσωπικές και ανθρώπινές τους στιγμές, σε στιγμές αδυναμίας ή στιγμές εκνευρισμού. Ειδικά για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ενδιαφέρον για την ιδιωτική ζωή του ιστορικού πολιτικού ήταν δεδομένο, καθώς ήταν ένας hommes d'etat, ένας άνθρωπος του καθήκοντος και επέμενε πολύ σε αυτή την παράμετρο ως προς τη δημόσια ζωή του.

Ο έμπιστος

Η ιστορία της γνωριμίας του Καραμανλή με τον Χαριτόπουλο είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Ο Σερραίος πολιτικός που αγαπούσε ιδιαίτερα το «νησί των ανέμων», ένα καλοκαίρι και ενώ ήταν πρωθυπουργός, ενθουσιάστηκε σε ένα τραπέζι του ξενοδοχείου "Λητώ" από τη μαγειρική και τα πιάτα που του σέρβιραν. Ζήτησε λοιπόν να γνωρίσει τον μάγειρα, οπότε εμφανίστηκε μια γυναίκα, η μητέρα του Χαριτόπουλου. Ο Καραμανλής της δήλωσε την ικανοποίησή του και της πρότεινε να την πάρει μαζί του στην Αθήνα, στο σπίτι του, διότι χρειαζόταν κάποια να μαγειρεύει καλά. "Εγώ δεν μπορώ, αλλά μπορεί ο γιος μου που μαγειρεύει εξίσου καλά" του απάντησε η Μυκονιάτισσα μαγείρισσα και πράγματι ο Καραμανλής πήρε κοντά του τον νεαρό Θεόδωρο. "Εγώ από μικρός είχα ασχοληθεί με τη μαγειρική γιατί μου άρεσε. Ημουν 20 χρονών τότε, υπηρετούσα ναύτης. Με αναζήτησε ο Καραμανλής και με πήρε κοντά του, όπου και έμεινα μέχρι το τέλος" θα πει ο Χαριτόπουλος σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει στη συνάδελφο Χριστίνα Κοραή για την "Ελευθεροτυπία"

Μετά τη σύγκρουση του Καραμανλή με το Παλάτι το 1963, ο Εθνάρχης παίρνει τον δρόμο για το Παρίσι. Μετακομίζει στην οδό Μπουλβάρ ντε Μονμορανσί 21, στον 10ο όροφο ενός μεγάλου συγκροτήματος πολυκατοικιών, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Θα πάρει μαζί του και τον Θεόδωρο, ο οποίος προοδευτικά εξελίσσεται σε ένα σημείο αναφοράς για το σπίτι του Καραμανλή. Φροντίζει τα πάντα, ενώ παράλληλα αναπτύσσει σχέσεις και εν τέλει παντρεύεται την Πίγκα, ένα από τα κορίτσια της οικίας του Καραμανλή, η οποία έγινε η σύντροφος της ζωής του. Καρπός της σχέσης τους τα τρία παιδιά τους, ο Αντώνης, η Αναστασία και η Μαρία.

"Σφίγγα"

Ο Χαριτόπουλος ήταν ένα οικείο πρόσωπο για όσους είχαν πρόσβαση στο σπίτι του Καραμανλή, αλλά δεν υπήρξε ποτέ πηγή διαρροών, ούτε υπεισέρχετο στις πολιτικές αποφάσεις του Εθνάρχη. Η σχέση τους ήταν προσωπική και, όπως λένε άνθρωποι που τον έζησαν, είχε έναν μοναδικό τρόπο να διαχειρίζεται τον ιδιότροπο πολιτικό. Βεβαίως, ο Καραμανλής τον εμπιστευόταν, τόσο που επέμενε να πηγαίνει τα καλοκαίρια στη Μύκονο και ειδικά στον κόλπο του Ορνού, ακόμα και αν ήθελε ενδεχομένως να αλλάξει τόπο διακοπών, ιδίως όσο το νησί γινόταν πιο κοσμικό.

«Δεν ξέρω τίποτα, δεν άκουσα τίποτα, δεν είδα τίποτα», θα έλεγε σε εκείνη τη σπάνια συνέντευξη στην "Ελευθεροτυπία", περιγράφοντας το δόγμα του ως άνθρωπος του οικείου περιβάλλοντος του Καραμανλή. Πράγματι, κανείς δεν του έπαιρνε λέξη, ούτε ο ίδιος σχολίαζε τις κινήσεις και τις αποφάσεις του προϊσταμένου του. Η σχέση των δύο ήταν τόσο στενή, ώστε ο Χαριτόπουλος γνώριζε πολύ καλά τα "χούγια" του Προέδρου και μπορούσε παράλληλα με τη δουλειά του να κάνει και τη ζωή του. Κάποιες φορές, όσο ο Καραμανλής ζούσε στο σπίτι της Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Πολιτεία και έπεφτε να κοιμηθεί το μεσημέρι, ο Χαριτόπουλος έβρισκε την ευκαιρία να "κάνει κοπάνα", πηγαίνοντας να φροντίσει ένα κτήμα που είχε στην περιοχή της Κάντζας και επέστρεφε το απόγευμα, ζητώντας από το υπόλοιπο προσωπικό να μην τον "μαρτυρήσει" στον Πρόεδρο.

Ο Χαριτόπουλος έγινε μάλιστα ο... "εθνικός μπάτλερ" στα νεότερα χρόνια, τόσο γνωστός που έγινε και ρόλος στους "10 Μικρούς Μήτσους" του Λάκη Λαζόπουλου, ο οποίος σατίριζε τον Καραμανλή ως  Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τοποθετούσε να κάνει συζητήσεις επί της πολιτικής ζωής με τον Χαριτόπουλο, τον οποίον ενσάρκωνε ο Τάσος Παλαντζίδης (Εδώ σε επεισόδιο του 1993, μετά το 50:00 συζητούν για τον Μιλτιάδη Έβερτ που ήθελε τότε να γίνει πρόεδρος της ΝΔ. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ