Έφυγε από τη ζωη ο Βαρδής Βαρδινογιάννης

 
γγγ

Ενημερώθηκε: 12/11/24 - 11:53

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Βαρδής Βαρδινογιάννης.

Ο Έλληνας μεγιστάνας των πετρελαίων και εφοπλιστής, Βαρδής Βαρδινογιάννης «έφυγε» σε ηλικία 90 ετών.

Ήταν ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.

Η οικογένεια του σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024»

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και ήταν γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας.

Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του, Νίκος. Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό.

Μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος. Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του αδερφού του και από το 1972 ανέλαβε τη διοίκησή τους μετά τον πρόωρο θάνατο εκείνου.

Από το 1989 ασχολήθηκε με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδρύοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega (τον οποίο κατείχε μέχρι το 2019) και Star.

Από το 2018 είχε και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Alpha. Ήταν παντρεμένος με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη (το γένος Μπουρνάκη) από το 1961 έως τον θάνατό της το 2023, και έχουν αποκτήσει πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάννα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976). Ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν αναπτύξει σημαντικές φιλανθρωπικές δράσεις.

«Ναυαρχίδα» του ομίλου επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη ήταν και παραμένει η μονάδα των διυλιστηρίων της Motor Oil Ελλάς, ωστόσο η οικογένεια έχει παρουσιάσει σημαντική δράση και μέσω της ενασχόλησής της με εταιρείες όπως ΤράπεζαΠειραιώςOptimaBankVegasOilGasAvinOilANEKLINESΕλλάκτωρ, ΝJV Athens PlazaAVE Group of Companies και Οdeon.

Η γνωριμία και ο γάμος με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Τη σύζυγό του Μαριάννα Βαρδινογιάννη την γνώρισε όταν αυτή ήταν ακόμα μαθήτρια σε ένα συγγενικό της σπίτι στον Πειραιά.

Έρωτας αμοιβαίος από την πρώτη κιόλας ματιά τους. Στο δεύτερο βλέμμα ο αυθόρμητος ρομαντικός παλμός της καρδιάς είχε πλέον φωλιάσει συνειδητά στο μυαλό. Κατάλαβε, αδιαμεσολάβητα, ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος της ζωής της.

Με το που τέλειωσε το Γυμνάσιο, η Μαριάννα έφυγε για την Αμερική για να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο. Ακολούθησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος την ίδια ακριβώς περίοδο ως Σημαιοφόρος του Ναυτικού είχε σταλεί από το Σώμα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια σε αποστολή παραλαβής κάποιου από τα επισκευασμένα παλαιά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τα οποία παραχωρούνταν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Οι δυο τους αλληλογραφούσαν αδιαλείπτως στα ξένα, αλλά με την από κοινού αίσθηση ότι ήταν κοντά, παρότι φορές απείχαν έως και 5.500 χιλιόμετρα. Ήταν πλασμένοι ό ένας για τον άλλον, και καθένας ακολουθούσε τα χνάρια του άλλου. Καθώς λέγεται, όταν διέπλευσε τον Ατλαντικό και επέστρεψε με το παραληφθέν πολεμικό πλοίο στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας ο αξιωματικός, σχεδόν ταυτόχρονα γύρισε αεροπορικώς στην Ελλάδα.

Το ίδιο «πήγαινε-έλα» επαναλήφθηκε, όταν ο ένστολος αξιωματικός του Ναυτικού μετατέθηκε προσωρινά για μετεκπαίδευση στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Πήγε μαζί του. Εκεί επιχείρησε να διδαχτεί Ιστορία της Τέχνης, που τόσο λάτρευε από παιδί.

Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1961, με κουμπάρο στη γαμήλια τελετή τον Χρήστο Λαμπράκη, συνομήλικο και γνωστό του Βαρδή από την κοινή στρατιωτική τους θητεία. Το ζευγάρι εγκαινίασε τη νέα του κοινή ζωή στο «προικώο» της Μαριάννας στην οδό Πιπίνου, στο ύψος της Πατησίων, στην Κυψέλη.

Αυτό το διαμέρισμα θα αποδεικνυόταν καλότυχο. Εκεί έφεραν στον κόσμο τα τρία τους πρώτα παιδιά, πριν μετακομίσουν στην κοντινή Φωκίωνος Νέγρη. Το πρώτο σπίτι, που στέγασε τα αρχικά οικογενειακά όνειρά τους, προσημειώθηκε για το δάνειο που πήρε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ώστε να ξεκινήσει με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Νίκο, την πρώτη τους επιχειρηματική απόπειρα: Τον σταθμό ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στους Καλούς Λιμένες, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.

bardis marianna 8e901

Η απόπειρα δολοφονίας

Τον Νοέμβριο του 1990 πραγματοποιήθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες εις βάρος του, από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.

Οι ρουκέτες βρήκαν στόχο το αυτοκίνητο που επέβαινε, όμως ο Βαρδινογιάννης σώθηκε χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή του. Ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με τον στενό φίλο του Αντώνη Λιβάνη (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου) είπε ψύχραιμα: «..σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι...».

Η εξορία στην Αμοργό και το καμαράκι

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αποστρατεύτηκε τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς λόγω της αντιστασιακής του δράσης με το βαθμό του πλωτάρχη και εξορίστηκε στην Αμοργό.

Παρότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας δεν είχε μιλήσει ποτέ δημόσια για την εξορία του, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε κάνει μια σχετική ανάρτηση στο Instagram τον Απρίλιο του 2020.

Περιέγραψε πως ως νέα κοπέλα άφησε πίσω της δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στη μητέρα της και εκείνη πήγε να βρει τον εξόριστο Βαρδή Βαρδινογιάννη στην Αμοργό.

«Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι. Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση. Όλοι τότε μαζί και ο κίνδυνος απέναντί μας. Το τότε δεν συγκρίνεται με το τώρα. Γιατί ο εχθρός, ο κίνδυνος είναι διαφορετικός» είχε γράψει χαρακτηριστικά η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, συνοδεύοντας την ανάρτησή της από μια παλιά φωτογραφία του ζευγαριού από την Αμοργό.

Η αγάπη για τον Παναθηναϊκό

Τον Ιούλιο του 1979, η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τοποθετήθηκε πρόεδρος.

Ο «Καπετάνιος» ή «Ρίνγκο», όπως ήταν γνωστός ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, παρέμεινε στο τιμόνι της ΠΑΕ για σχεδόν 21 χρόνια, χαρίζοντας στον όμιλο ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας του.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη είδε μέσα σε αυτό το διάστημα τον Παναθηναϊκό να κατακτά έξι Πρωταθλήματα, εννέα Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ ενώ δύο φορές έφτασε μια «ανάσα» από την κορυφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατείχε συλλογικά το 54% της ΠΑΕ, καθώς τότε δεν επιτρεπόταν σε ένα πρόσωπο να κατέχει πάνω από το 20%.

«Κανένα πρόβλημα. 20% εγώ, 20% ο αδελφός μου Βαρδής και 14% ο γαμπρός μου, όλοι μέλη του Παναθηναϊκού» είχε απαντήσει τότε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.

Παρότι ο ίδιος ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δεν ανέλαβε ποτέ τα «ηνία» της ομάδας, συζητούσε τακτικά με τον «Καπετάνιο» για τα ζητήματα της ΠΑΕ ενώ όταν ήταν νεότερος είχε και τακτική παρουσία στους αγώνες.

Βαριά παρακαταθήκη

Ο «πατριάρχης» της οικογένειας Βαρδινογιάννη αφήνει πίσω του μια βαριά παρακαταθήκη σε όσους θα αναλάβουν τώρα τη «σκυτάλη» του έργου και των επιχειρήσεών του.

Το έργο αυτό δεν θα είναι εύκολο

Και αυτό γιατί ο Βαρδής Βαρδινογιάννης όχι μόνο παρέμενε ενεργός στη διοίκηση των επιχειρήσεών του μέχρι το τέλος της ζωής του αλλά και επειδή μαζί με την αγαπημένη του Μαριάννα εργάστηκαν ακούραστα για να δημιουργήσουν μια δική τους… οικογενειακή παράδοση, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στη χώρα μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ