Ε. Λέκκας για Σαντορίνη: Απομειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί - Απομακρύνθηκε το σενάριο για 6 Ρίχτερ

 
Santorini

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 07/02/25 - 20:42

Στις Κυκλάδες, αν και η σεισμική δραδστηριότητα είναι πιο αραιή σήμερα, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων βρίσκονται οι κατολισθήσεις, με τις Αρχές να σχεδιάζουν μια σειρά από έργα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

«Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ.

Ε. Λέκκας στο ΕΡΤNews: Απομειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί - Απομακρύνθηκε το σενάριο για 6RΑύριο έχουμε τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου οπότε θα εξετάσουμε τα καινούργια δεδομένα, έτσι ώστε να κάνουμε τις δέουσες προτάσεις προς την πολιτεία.

Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε.

Οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και δημιουργούσε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα», εξήγησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews.

«Η σεισμική ακολουθία έχει ιδιαίτερη ένταση, είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτό που προβλέπουμε και εκτιμούμε είναι ότι θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά σίγουρα από την άλλη βδομάδα – εάν παραμείνουμε στο σενάριο αυτό – θα αρχίσει και να μειώνεται η συχνότητα αλλά και τα μέσα μεγέθη, με διακυμάνσεις όμως οι οποίες αφορούν χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα είτε σε ένα εικοσιτετράωρο».

Ο κ. Λέκκας δήγλωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες».

«Αρκετοί είναι οι κάτοικοι που έχουν μείνει στο νησί», συνέχισε ο κ. Λέκκας. «Η κατάσταση αυτή με την σεισμική δραστηριότητα συνηθίζεται. (…) Είναι πάντως ενδιαφέρον φαινόμενο, εντός εισαγωγικών, για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την επιστήμη της σεισμολογίας, της γεωλογίας, της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, διότι για εμάς η Σαντορίνη και η γύρω περιοχή είναι ένα φυσικό εργαστήριο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να το εξετάσουμε και να αντλήσουμε πολύτιμες γνώσεις σε σχέση με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίες και όχι μόνο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ