Η επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα, με έμφαση στην Αττική που δέχεται ισχυρές πιέσεις, στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης της επιτροπής των ειδικών. Βέβαιη θεωρείται η εισήγησή τους για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ενώ ορισμένοι θεωρούν πως πριν τις 12 Απριλίου δεν πρέπει να γίνει κανένα άνοιγμα.
Κάθε προγραμματισμός προγραμματισμός είναι έωλος. Όσο η πανδημία θα συνεχίσει να καλπάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα καθυστερεί. Σχολεία, εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν τα καταστήματα να σηκώσουν ρολά για να πάρουν και αυτά σειρά με ορίζοντα το Πάσχα. Η κυβέρνηση επιθυμεί πριν το Πάσχα να δει την αγορά να λειτουργεί στο σύνολό της, έστω και υπό το καθεστώς αυστηρών περιορισμών -όμως ούτε αυτό πλέον είναι βέβαιο- καθώς και όταν ανοίξει η χώρα να μην ξανακλείσει. Και αυτό διότι θέλουν, πανδημίας επιτρέπουσας, να ξεκινήσει φέτος η τουριστική περίοδος στις 15 Μαΐου.
Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι σημερινές τοποθετήσεις επιστημόνων.
Χαράλαμπος Γώγος: Ελπίζω σε ύφεση της πανδημίας – Στοίχημα η διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία
«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, αυτό μας δυσκολεύει να βάλουμε κάτω δεδομένα ανοίγματος. Αλλά υπάρχουν σχεδιασμοί, γιατί σιγά σιγά θα βελτιωθούν τα πράγματα. Βελτιώνεται ο καιρός, αυξάνεται ο εμβολιασμός. Έχουν γίνει συζητήσεις για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης. Όμως προέκυψε το φοβερό τρίτο κύμα, που ήταν σφοδρό, ιδιαίτερα στην Αττική. Υπάρχει μεγάλη διασπορά, πολλά κρούσματα και μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας» δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας - παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Ερωτώμενος, στο Mega, για τα σχόλια μελών της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ότι η επιτροπή έχει πάρει και λάθος αποφάσεις, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί. Όταν βλέπεις μια χώρα τόσο καιρό σε lockdown Και τα προβλήματα υπάρχουν και έρχεται το τρίτο κύμα, υπάρχουν προβληματισμοί. Έχουμε στέλεχος με 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Επιβαρύνει τις επιδημιολογικές καμπύλες. Αυτό προέκυψε μετά την έναρξη του lockdown».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κόπωση του κόσμου είναι μεγάλη. «Η τήρηση των μέτρων δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Το να κρατάμε τα βασικά μέτρα παίζει πολύ βασικό ρόλο. Ακόμα και αν κυκλοφορούμε έξω».
Σχετικά με το αν ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας θα ήταν πιο αποτελεσματικό ήταν ξεκάθαρος. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα ήμασταν αν δεν υπήρχε αυτό το μοντέλο διαχείρισης. Μπορεί να ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την υπάρχουσα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά με το κύμα που υπάρχει».
«Ελπίζω σε ύφεση της καμπύλης. Στοίχημα η διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε το σύστημα υγείας γενικότερα. Είναι πανδημία».
«Αν πάει καλά ο έλεγχος των νοσηλειών στα νοσοκομεία, πρέπει να δουλεύουμε το άνοιγμα. Με πολλά τεστ, στοχευμένα, σε κρίσιμους χώρους» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυξήθηκαν οι ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, «καταλαβαίνετε τι σημαίνει να έχετε μια νόσο που να έχει 5000 κρούσματα, με την την ίδια πνευμονία, την ίδια μέρα; Πόσο βαριά είναι η πίεση στο σύστημα υγείας».
Ακόμα, υποστήριξε ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι έτοιμος την ώρα την δύσκολη να προσθέσει κλίνες στο δημόσιο τομέα. Όλοι οι γιατροί, όλο το σύστημα υγείας, πρέπει να είναι ενιαίο σε αυτές τις κρίσεις».
Επιπλέον, σημείωσε, ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, έχει μειωθεί η θνητότητα, λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων.
Τέλος, τόνισε την ανάγκη να ελεγχθεί η αξιοπιστία των self – τεστ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια επικουρική μέθοδο για να ελεγχθεί η πανδημία. «Ζητούμενο είναι τα στοχευμένα τεστ που θα γίνονται στις δομές υγείας, για να καταγράφονται τα περιστατικά» είπε, προσθέτοντας ότι τα self – τεστ θα βοηθήσουν στην απομόνωση και την ιχηλάτηση κρουσμάτων.
Θωμαΐδης: Μείωση στα λύματα της Αττικής
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης ανέφερε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα». Ωστόσο, είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα.
Ο καθηγητής εξήγησε πως χρειάζεται να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. «Πρέπει να δούμε μια τάση ύφεσης για να μπορέσουμε να αισιοδοξούμε.»
Τόνισε, δε, πως στο τέλος αυτή της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πώς πήγε η εβδομάδα και αν υπάρχει τάση μείωσης. Παραμένει, παρόλα αυτά, υψηλό το φορτίο στην Αττική.
Ο καθηγητής υποστήριξες πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα.
Ευαγγ. Μανωλόπουλος: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι (βίντεο)
Στην κορύφωση του τρίτου κύματος βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον Καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως τόνισε, η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το επόμενο διάστημα, αλλά προέβλεψε ότι ο Απρίλιος θα είναι επιβαρυμένος. Πρόσθεσε δε ότι λόγω του εμβολιασμού θα αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορονοϊού.
Για την άρση του lockdown είπε ότι είναι μια δύσκολη υπόθεση, για την οποία θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις, οι οποίοι δεν μπορούν να στηριχθούν στα νούμερα, καθώς αυτά θα είναι ψηλά για τρεις με τέσσερις εβδομάδες ακόμα.
Σε ερώτηση για το εάν το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό, απάντησε ότι η επιλογή είναι μία: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.