Διπλωματικός πόλεμος στην Αν. Μεσόγειο (ΧΑΡΤΕΣ)- Αλλοπρόσαλλη στάση του Λονδίνου

 
Διπλωματικός πόλεμος στην Αν. Μεσόγειο (ΧΑΡΤΕΣ)- Αλλοπρόσαλλη στάση του Λονδίνου

Ενημερώθηκε: 15/05/19 - 15:35

Την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση αναζητεί στηρίγματα εντός και εκτός Ευρώπης, η Βρετανία για ακόμα μια φορά έρχεται να προσθέσει στα υφιστάμενα προβλήματα θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα στείλει μέσα στην ημέρα επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σήμερα ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς την Κυβέρνηση της χώρας του μετά και τη διφορούμενη απάντηση που δόθηκε στη δημοσιότητα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν.

Οι δηλώσεις Ντάνκαν και Foreign Office

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, με χθεσινή του τοποθέτηση γκρίζαρε την κυπριακή ΑΟΖ όταν κλήθηκε να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις. Δήλωσε πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Βέβαια, το βράδυ της Τρίτης το Foreign Office προχώρησε σε δήλωση με την οποία επιχειρείται να διευκρινιστεί η θέση που διατύπωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν σχετικά με την «υπό αμφισβήτηση» κυριαρχία στην κυπριακή ΑΟΖ Μία δήλωση όμως η οποία δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη, παρά το ότι αποσκοπούσε να ξεδιαλύνει τη βρετανική θέση.

Η δήλωση έγινε προς τον φιλοκύπριο Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Μάικ Φρηρ, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησης Ντάνκαν εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δήλωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον κ. Φρηρ αρχίζει με επανάληψη της διατύπωσης του Υπουργού Ευρώπης: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

 Διάβημα Λευκωσίας

Λευκωσία

Σε διάβημα προς το Λονδίνο αναμένεται να προβεί η , εκφράζοντας την απογοήτευση της αλλά και την έκπληξη της για την παραφωνία του υπουργού Ευρώπης Σερ Άλαν Ντάνκαν, σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ. Ο Βρετανός υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση που του υπέβαλε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανοκύπριος βουλευτής Χαράλαμπος Χαραλάμπους για την παρουσία του τουρκικού πλοίου γεωτρύπανου «Πορθητής» στα δυτικά της Πάφου και εντός των ορίων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου ανέφερε πως «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Η θέση αυτή εξέπληξε τη Λευκωσία, καθώς η πρεσβεία της Βρετανίας στη Λευκωσία είχε διατυπώσει νωρίτερα άλλη θέση ευθυγραμμισμένη με αυτή της ΕΕ.

Λίγη ώρα αργότερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε δήλωση του δεν έκρυψε τον ενόχληση του χαρακτηρίζοντας την δήλωση Ντάνκαν «απαράδεκτη», σημειώνοντας πως θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα. Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος υπουργός της Βρετανίας συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, επιδεικνύοντας παρόμοια στάση και στις σύνοδο του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά.

Διπλωματικός πόλεμος

Ανατολικής Μεσογείου

Ταυτόχρονα ένας πρωτοφανής διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα πάνω στη σκακιέρα της. Νίκος Χριστοδουλίδης από κυπριακής πλευράς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τουρκικής αγωνίζονται προκειμένου να περάσουν σε εταίρους και ξένους τις θέσεις τους σε σχέση με δικαιώματα και διεκδικήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η κυπριακή πλευρά, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών, εξηγεί σε εταίρους στην ΕΕ και άλλα εμπλεκόμενα μέρη πως η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί πράξη παράνομη. Η τουρκική πλευρά κινητοποιείται προκειμένου να εξηγήσει ότι η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη», όπως στην τελευταία ενημερωτική σύναξη πρέσβεων στην Άγκυρα. Στην ενημέρωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε και η Ελλάδα.

Δύο από τους χάρτες οι οποίοι, σύμφωνα με τον CNNTurk, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του μπρίφινγκ στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Χάρτης

Χάρτης με τα δύο σημεία όπου η Τουρκία λέει ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις

Ο χάρτης με τον τουρκικό διαχωρισμό ΑΟΖ

Ο χάρτης με τον τουρκικό διαχωρισμό ΑΟΖ