Και ενώ οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της ομάδας Αχτσιόγλου (6 + 6) και της «Ομπρέλας», με τις οι ανακοινώσεις για τη συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των «11» να τοποθετούνται σύμφωνα με τις πληροφορίες την τρέχουσα εβδομάδα.
Ορόσημο είναι η συγκροτημένη παρουσία στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.
Από την άλλη, όσοι έμειναν παλεύουν να κρατήσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δημοσκοπικά δείχνει να χάνεται. Παράλληλα, μια νέα εσωκοματική αντιπολίτευση έχει ήδη διαμορφωθεί με επικεφαλής τον Δ. Τεμπονέρα ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποστασιοποιούνται από την επιχειρηματολογία της ηγετικής ομάδας (πχ. στην περίπτωση του χαρακτηρισμού αποστάτες για τους αποχωρήσαντες).
Ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά τους χαμηλούς τόνους της Πολιτικής Γραμματείας, έδειξε με την ανάρτησή του την Παρασκευή κατά της Εφης Αχτσιόγλου πως δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις σε όσους εγκατέλειψαν το κόμμα («Αν είχε έρθει προεκλογικά η Εφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρο της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχα κάνει πίσω για χάρη της ενότητας», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα, χυδαία τη χαρακτήρισε η άλλη πλευρά). Από τη μια θα επιχειρεί να αποδομήσει την επιχειρηματολογία τους –γνωρίζοντας πως στοχεύουν στην αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ– και από την άλλη η απόλυτη προτεραιότητά του θα είναι το αντιπολιτευτικό έργο, εστιάζοντας στην ακρίβεια. Αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει μια νέα ομάδα συνεργατών, οι οποίοι θα τον στελεχώνουν αλλάζοντας ριζικά το προφίλ της Κουμουνδούρου.
Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου για τον Στ. Κασσελάκη, είναι όχι μόνο να δείξει ότι καταφέρνει να σταματήσει τη συνεχή δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι ανακάμπτει, ξαναπερνά στη δεύτερη θέση.
Στους αποχωρήσαντες, βιασύνη να φτιαχτεί κόμμα, από τη στιγμή που λειτουργεί η κοινοβουλευτική τους ομάδα, δεν υπάρχει. Εχει πάντως ήδη αρχίσει να κυοφορείται ένα συνέδριο «ενοποίησης», όπως προαναγγέλλεται, για τις αρχές του επόμενου χρόνου. Στόχος του θα είναι να συγκεράσει όλες τις κινήσεις και τις προσωπικότητες που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίσιμο για την ταχύτητα των εξελίξεων στην προοπτική συγκρότησης νέου κόμματος, θα είναι και η δημοσκοπική αποτύπωση της δυναμικής του νέου εγχειρήματος.
Ένα δεδομένο που πρέπει να έχουμε υπόψει όσον αφορά τα αποχωρήσαντα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλες τις διασπάσεις στην Αριστερά, ένα σημαντικό κομμάτι θα «ιδιωτεύσει», δε θα συστρατευτεί με το νέο σχήμα.
Στις διεργασίες στο χώρο όσων αποχώρησαν αναφέρθηκαν o Αλέξης Χαρίτσης τις επόμενες ημέρες οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσουν σε συνεχείς συνεδριάσεις ώστε να καταλήξουν στο σχήμα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα είναι επικεφαλής ο ίδιος της νέας ομάδας είπε ότι προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με σταθερά βήματα ώστε η νέα προσπάθεια να συγκροτηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Όλοι είναι άξιοι και άξιες, θα κάνουμε σοβαρή συζήτηση και θα καταλήξουμε στην κατανομή των ρόλων» είπε αναφερόμενος στο ζήτημα της ηγεσίας σημειώνοντας πως «θα με ενδιέφερε, όπως θα με ενδιέφερε να δω κάποιον άλλον ή κάποια άλλη σε αυτή τη θέση.(…) Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα «όνομα και πράγμα» και συλλογικά να προχωρήσουμε μπροστά και να εκφράσουμε την αγωνία χιλιάδων Αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων που βλέπουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο. Πρέπει να υπάρξει πολιτική έκφραση πολιτική, με σοβαρότητα, με τεκμηρίωση και μαχητικότητα, μια σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Σε ό,τι αφορά το όνομα της Κ.Ο. είπε ότι θα πρέπει αυτό να δίνει το πολιτικό πρόσημο, πρόσημο μιας «σύγχρονης Αριστερά». Και έκανε λόγο για μια δύναμη «που προέρχεται από τον χώρο της πληθυντικής Αριστεράς με σύγχρονο λόγο, που θέλει να εκφράσει το σύνολο του προοδευτικού κόσμου της χώρας».
Όπως είπε αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της «μάχης» στη βουλή για τον νέο προϋπολογισμό. «Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία όπου γίνεται και ανασκόπηση της πολιτικής της χρονιάς, εκεί θέλουμε να δείξουμε το πρόγραμμα μας και το στίγμα μας για το πώς θα προχωρήσουμε» είπε.
Συνεχίζεται το «ράλι» αποχωρήσεων
Συνεχίζεται το κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς σήμερα αποχώρησαν 85 μέλη του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα των οργανώσεων Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου Αττικής και Νέου Ψυχικού- Φιλοθέης - Ψυχικού.
Με κοινή δήλωσή καταγγέλλουν την ηγετική ομάδα ότι οδηγεί το κόμμα «με ταχύτητα σε ζητήματα πολιτικών επιλογών, δημοκρατικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, σε ένα ασπόνδυλο, θολό, λαϊκίστικο και αρχηγικό μόρφωμα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ που στηρίξαμε για χρόνια σε δύσκολους καιρούς, που υπήρξε πολιτική έκφραση της πληθυντικής Αριστεράς και παρά τις αδυναμίες και τα λάθη, που κυβέρνησε τη χώρα και την έβγαλε από τα μνημόνια με τη κοινωνία όρθια, δεν υπάρχει πιά» σημειώνουν τα 85 μέλη.