Διάσκεψη Γενεύης-Μήνυμα του Γκουτιέρες για το Κυπριακό: Η Κύπρος να γίνει σύμβολο ειρήνης το 2017

 
Διάσκεψη Γενεύης-Μήνυμα του Γκουτιέρες για το Κυπριακο: Η Κύπρος να γίνει σύμβολο ειρήνης το 2017

Ενημερώθηκε: 12/01/17 - 19:22

Σε πλήρη εξέλιξη η κρίσιμη διάσκεψη της Γενεύης για τη λύση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του μετά το γεύμα εργασίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχοντας δίπλα του, τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, Νίκο Αναστασιαδη και Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε, ότι στόχος είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης και συμπαγούς λύσης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για την Κύπρο, ο ΓΓ των ΗΕ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην ηγετική ικανότητα, το θάρρος και την αποφασιστικότητα του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακκιντζί, οι οποίοι για 20 μήνες διεξάγουν κατά τρόπο πολύ αποφασιστικό ένα διάλογο που στοχεύει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να καταστεί και πάλι μια χώρα ενωμένη όπου θα διαβιεί ο λαός της σε ομαλές συνθήκες.

Είναι μόνο χάρη στη δουλειά τους που έγινε κατορθωτό να έρθουμε σήμερα στην έναρξη της Διάσκεψης που ιστορικά, για πρώτη φορά, φέρνει στο τραπέζι όχι μόνο τους δύο πρωταγωνιστές αλλά και τις εγγυήτριες (δυνάμεις), τις Δημοκρατίες της Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Είχαμε σήμερα το πρωί μια εξαιρετικά εποικοδομητική εναρκτήρια σύνοδο την οποίαν ακολούθησε μια πολύ ανοικτή συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος, ένα καταιγισμό ιδεών, όπου έγινε κατορθωτό να εντοπίσουμε όχι μόνο την πολύ σημαντική πρόοδο που έγινε στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες μέρες για τα πρώτα πέντε κεφάλαια αλλά και την περιπλοκότητα των προβλημάτων που σχετίζονται με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν.

Στο γεύμα έγινε κατορθωτό να φτάσουμε ξεκάθαρα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να βρούμε εκείνα τα Όργανα που να επιτρέπουν την εφαρμογή της λύσης που θα επιτευχθεί κατά τρόπο που θα εγγυάται ταυτόχρονα την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας και των ανησυχιών για την ασφάλεια της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Υπάρχει σαφώς δρόμος να διανύσουμε, δουλειά να συνεχίσουμε. Θα επαναρχίσουμε τη Διάσκεψη σήμερα αργά το απόγευμα. Δεν μπορεί κανείς να αναμένει θαύματα για άμεσες λύσεις, δεν ψάχνουμε για μια γρήγορη λύση, ψάχνουμε για μια σταθερή και διαρκή λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τις κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και θα εργαζόμαστε για όσο χρόνο χρειάζεται για να πετύχουμε αυτό το στόχο αλλά και με τον στόχο να το πετύχουμε στο πλαίσιο της παρούσας Διάσκεψης.

Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι ο ρόλος των ΗΕ είναι να υποστηρίζουμε τα μέρη ώστε να μπορούν να έρθουν στη συμφωνία που είναι αναγκαία. Δεν διεκδικούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν έχουμε ατζέντα, παρά την ατζέντα που θα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των μερών».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες και είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δείξει απόλυτη δέσμευση στο να υποστηρίξει τη διαδικασία» και είμαστε επίσης έτοιμοι στο πλαίσιο των ΗΕ ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγγυηθεί κατά τρόπο ισχυρά αποτελεσματικό τα αποτελέσματα που είναι δυνατόν να επιτευχθούν στον πλαίσιο της παρούσας Διάσκεψης.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ συνέστησε υπομονή για την επίτευξη λύσης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα πρέπει να επιζητούμε γρήγορες, πρόχειρες λύσεις.

Πρόσθεσε ότι μια λύση του Κυπριακού «θα είναι σύμβολο ελπίδας σε ένα κόσμο στον οποίον τόσες διενέξεις δημιουργούνται, όπου τόσα πολλά προβλήματα δεν έχουν τελειωμό, αλλά όπου πιστεύω πολύ στο θάρρος, στην αποφασιστικότητα και στην ηγετική ικανότητα των δήο ηγετών που είναι εδώ μαζί μου σήμερα».

Ερωτηθείς ποιες συγκροτημένες προτάσεις τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι εργαζόμαστε σκληρά για να έχουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στα θέματα που συζητούνται εδώ και καιρό, όπως στο Εδαφικό, στην ΕΕ, στην Οικονομία και σε άλλες πτυχές, σημειώνοντας ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό, που είναι η λύση σε σχέση με τη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι για να εφαρμοστεί αυτή η λύση πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία και αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να δουλέψουμε για τον καθορισμό τους και να αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια και των δύι κοινοτήτων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει τρόπος για να γίνει αυτό. Αυτή δεν θα είναι συμφωνία μεταξύ των ηγετών, αλλά του κόσμου μέσω δημοψηφισμάτων. Δεν είναι εύκολη πρόκληση και είτε θα έχουμε μια σαφή σταθερή λύση που θα την υιοθετήσουν πλήρως τα κόμματα και θα την αποδεκτεί πλήρως ο κόσμος ή δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε.

Θα εργαστούμε σκληρά για να φτάσουμε σε σταθερά αποτελέσματα που μπορούν και οι δύο κοινότητες να αποδεχτούν και να αισθάνονται άνετα με αυτά».

Ερωτηθείς αν θα παραταθεί η Διάσκεψη για αύριο και για τις επόμενες μέρες, αλλά και σε ερώτηση αν θα υπάρξει εκπροσώπηση των εγγυητριών δυνάμεων σε υψηλότερο επίπεδο, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για όσο χρειάζεται και η εκπροσώπηση από άλλες προσωπικότηες μπορεί να δικαιολογηθεί όταν προχωρήσουν τα πράγματα. «Ο στόχος μας δεν είναι χρονικός, ο στόχος μας εδώ είναι να φέρουμε τα απαραίτητα αποτελέσματα και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να εργαστούμε σοβαρά για όσο χρόνο χρειάζεται», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν εκτιμά πως από τη Διάσκεψη θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων ή αν πιστεύει πως αυτή η Διάσκεψη είναι μόνο η αρχή, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «είμαστε στην αρχή. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα πέντε μέρη συζητούν το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Μόλις αρχίσαμε. Είναι ελπίδα μου ότι θα υπάρξει πρόοδος και πιστεύω ότι αυτό είναι που αξίζει ο κυπριακός λαός και αυτό που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα. Αντιμετωπίζουμε τόσες καταστάσεις καταστροφών που πραγματικά χρειαζόμαστε πολύ ένα σύμβολο ελπίδας. Είναι έντονη πεποίθηση μου ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα σύμβολο ελπίδας στον κόσμο, στην αρχή του 2017».

«Ιστορική μέρα. Για πρώτη φορά συζητάμε τις εγγυήσεις. Δεν θα ειναι εύκολος ο δρόμος, βρισκόμαστε στην αρχή της συζήτησης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.