Τετάρτη, ημέρα πλειστηριασμών, και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα πάρουν φωτιά καθώς έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» 200 ακίνητα με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες. Παράλληλα, αναμένονται οι συνήθεις αντιδράσεις από συλλογικότητες και φορείς που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς.
Καθημερινά στην πλατφόρμα που έχει στηθεί αναρτώνται νέοι πλειστηριασμοί σπιτιών, οικοπέδων, γραφείων, αγροτεμαχίων, εργοστασίων, ξενοδοχείων. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης στην πλατφόρμα eauction.gr είχαν ανέβει 2.272 πλειστηριασμοί που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
Για ολόκληρο τον Μάρτιο έχουν αναρτηθεί 886 πλειστηριασμοί όταν μια εβδομάδα νωρίτερα, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, ήταν 639. Την ίδια ώρα ξεπέρασαν τους 300 οι συμβολαιογράφοι που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών-Πειραιάς καθώς εντάσσονται και οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας
Προς το παρόν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη, ενώ από τον Μάρτιο και μετά πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες.
Κρίσιμο θέμα για τους θεσμούς είναι να υπάρχει κανονική ροή πλειστηριασμών κάθε μήνα σε όλες τις περιφέρειες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η κανονικότητα πανελλαδικά. Για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της Αθήνας.
Οι τράπεζες, αλλά και οι ιδιώτες πιστεύουν ότι εφόσον ξεκινήσει να ρολάρει το σύστημα, πολλοί οφειλέτες θα σπεύσουν θα ρυθμίσουν το χρέος του μη θέλοντας, εφόσον έχουν την δυνατότητα, να χάσουν το ακίνητο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα από τα δυο προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν αλλά και η βασική αιτία για να παγώσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου η δόση των 5,7 δισ. ευρώ.