Δέκα περιοχές της Αττικής στο «πορτοκαλί»

 
Δέκα περιοχές της Αττικής στο «πορτοκαλί»

Ενημερώθηκε: 05/01/21 - 11:51

Και ενώ τα λύματα της Αττικής δείχνουν τριπλασιασμό του ιικού φορτίου λόγω γιορτών, που πρακτικά σημαίνει αύξηση κρουσμάτων από βδομάδα, ήδη δέκα δήμοι του Λεκανοπεδίου είναι στο πορτοκαλί, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σε αυτούς δεν προσμετρούνται οι περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, σε Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα.

Πονοκέφαλο προκαλεί στις αρχές και η στάση της Εκκλησίας στον εορτασμό των Θεοφανείων που μπορεί να γίνει αιτία διασποράς του ιού.

Η αργή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας - τρεις μήνες lockdown και οι διασωληνωμένοι πάνω από 400 - και η εύθραυστη επιδημιολογική κατάσταση, οδήγησαν τους ειδικούς να προκρίνουν άνοιγμα τελικά μόνο των δημοτικών σχολείων στις 11 του μήνα. Η επαναλειτουργία τους αναμένεται να αποτελέσει και ένα κρας τεστ για τις επόμενες αποφάσεις και κινήσεις, την ώρα που οι επόμενες μέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς αναμένεται να φανούν οι τάσεις των ημερών των Χριστουγέννων.

Η επίδραση των εορτών αναμένεται να φανεί από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, με τις αποφάσεις για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης να λαμβάνονται πιθανόν από την επόμενη εμβδομάδα.

Ελπίδα των ειδικών, αλλά και της κυβέρνησης είναι να μην είναι μεγάλη η αύξηση των κρουσμάτων, ώστε να μπορέσουν μετά τις 11 Ιανουαρίου να χαλαρώσουν κάποια μέτρα και να επαναλειτουργήσουν τομείς όπως το λιανεμπόριο.

Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση τη Δευτέρα 11 του μήνα να λήξει το σκληρό lockdown

και η χώρα να επιστρέψει στο καθεστώς που ίσχυε πριν την Κυριακή 3/1. Για να γίνει αυτό όμως, αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων.

Ανησυχία για περιοχές που τείνουν να κοκκινίσουν

Σημαντική παράμετρος που ελήφθη υπόψη στην απόφαση των επιδημιολόγων, ήταν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την Αττική όπου τα κρούσματα, καθώς και ο δείκτης μεταδοτικότητας επιμένουν σε υψηλά νούμερα παρά το παρατεταμένο lockdown, όπως αναφέρει η κ. Γιαμαρέλου:

“Η Αττική μας ανησυχεί πάντα, γιατί ναι μεν δεν είναι πολλά τα κρούσματα, αλλά πέφτουν με τίποτα και κάτω από 100. Στη Θεσσαλονίκη είναι κάτω από 100. Βέβαια είμαστε και 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη ένα εκατομμύριο, αλλά θα περίμενε κανείς μετά από τόσα lockdown καλύτερα αποτελέσματα. Που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται τα μέτρα και κάνουν ό,τι θέλουν” σημειώνει.

Στις αρχές επικρατεί ανησυχία για μια σειρά από περιοχές, στις οποίες φαίνεται να αυξάνονται τα κρούσματα. Μάλιστα, υπάρχουν δέκα «πορτοκαλί» περιοχές στην Αττική, οι οποίες τείνουν να γίνουν «κόκκινες».

Ενδεικτικό είναι ότι από τα 2.215 ενεργά κρούσματα στην Αττική, τα 468 καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, τα 158 στον Πειραιά, τα 108 στο Περιστέρι, τα 102 στον Ασπρόπυργο –παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε lockdown-, τα 101 στο Μενίδι και στο Ζεφύρι, Ίλιον και Κερατσίνι υπάρχουν 270 ενεργά κρούσματα.

Στο μεταξύ, το σκληρό lockdown επιβάλλεται από σήμερα τα ξημερώματα και τουλάχιστον μέχρι τις 14/1 και στην Κοινότητα Σπερχειάδας, του Δήμου Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Προβληματισμό στην ηγεσία της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας στον νομό Αττικής, ενώ ως πρόσθετος «πονοκέφαλος» εκλαμβάνεται η απόφαση της ΔΙΣ για λειτουργία των εκκλησιών αύριο.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προσανατολίζονται στην υιοθέτηση σχεδίου εντατικών ελέγχων, αναλόγου με αυτό που εφαρμόζεται στη Δυτική Αττική.

Στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή, η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει σχέδιο εντατικών ελέγχων στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Το κύριο βάρος πέφτει σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, καθώς και γειτονιές δήμων που βρίσκονται εντός λεκανοπεδίου, όπως το Μενίδι, το Ζεφύρι, το Ιλιον και η Πετρούπολη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύριο βάρος πέφτει στον περιορισμό της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες και γι’ αυτό συνεχίζονται τα μπλόκα και οι έλεγχοι της Τροχαίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Από τα συνολικά 34 μπλόκα της Τροχαίας τα 20 εντοπίζονται στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θόδωρος Χρονόπουλος, μετά τις 9 μ.μ. η αστυνομία προχωράει σε προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελέγχεται το σύνολο των οχημάτων. Ταυτόχρονα, η Αμεση Δράση διενεργεί ελέγχους τόσο σε ανοικτούς χώρους (πάρκα, πλατείες) όσο και σε σπίτια, έπειτα από καταγγελίες πολιτών και παρουσία εισαγγελέα.

Από τις 24 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου η αστυνομία είχε συλλάβει 157 άτομα για μη τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Ενδεικτικά, σε έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτι στην Κυψέλη, που έγινε έπειτα από καταγγελία περιοίκων, συνελήφθησαν δύο άτομα που φέρεται να διοργάνωσαν πάρτι, ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στην περιφέρεια. Στα Φάρσαλα, για παράδειγμα, συνελήφθη ο ιδιοκτήτης καφετέριας κατηγορούμενος για παραβίαση αναστολής λειτουργίας, ενώ παρόμοια συμβάντα καταγράφηκαν σε Λακωνία και Ζάκυνθο. Επιπλέον, στη Λάρισα συνελήφθη ιερέας που παρά τις σχετικές απαγορεύσεις τελούσε λειτουργία παρουσία 20 πιστών, ενώ στην Αμφισσα επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε άτομο που, ενώ βρισκόταν σε καραντίνα, δεν βρέθηκε σπίτι του κατά τον προβλεπόμενο έλεγχο από την αστυνομία.