Μια μερική έκλειψη Ηλίου σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, η οποία είναι ορατή μεταξύ άλλων και στη χώρα μας.
Ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι, η μερική έκλειψη θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη. Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.
Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51.
Στη Θεσσαλονίκη, η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.
Παρατηρήστε τη μερική έκλειψη από το Αστεροσκοπείο Αθηνών
Τα Κέντρα Επισκεπτών Θησείου και Πεντέλης καλούν σήμερα το ευρύ κοινό για την παρατήρηση της μερικής έκλειψης Ηλίου.
Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, με κατάλληλο και ασφαλή για την όρασή μας εξοπλισμό και διαδικτυακά από το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, απ΄ όπου θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι YouTube του ΙΑΑΔΕΤ.
Τι είναι η μερική έκλειψη Ηλίου
Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του δεύτερου. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.
Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022.
Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.
Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας θα συμβεί το 2027.