Το «καμπανάκι» κρούει το Bloomberg όσο αφορά στο μείζον θέμα των επενδύσεων σε Σκουριές και Ελληνικό τονίζοντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χάσει 11 δισ. ευρώ.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει ότι η γραφειοκρατία και τα νομικά εμπόδια έχουν αρχίσει να εγείρουν ερωτήματα για τη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει τις επενδύσεις την ώρα που έχει μεγάλη ανάγκη να ανακάμψει οικονομικά.
«Η Lamda Development, η οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό, τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να κάνει πίσω σε όρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί “παραβιάζει την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου η Καναδική εταιρία Εldorado Gold ανακοίνωσε ότι ''θα κινηθεί νομικά εναντίον της χώρας, επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για το πρότζεκτ των Σκουριών''», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Πρόκειται για εμπόδια όμως που έρχονται σε μια περίοδο όπου η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει τις κατάλληλες επενδύσεις για να ανακάμψει οικονομικά. «Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Οικονομικών, που αναθεώρησαν προηγούμενη εκτίμηση για 1,8% ανάπτυξη. Η οικονομία αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2018, γράφει το Bloomberg.
«Η κυβέρνηση δεν είχε πολλά να πει μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στα έργα αυτά, και τα δύο εκ των οποίων καθυστερούν εδώ και χρόνια. Οι μετοχές της Lamda κατρακύλησαν κατά 9,6% στην Αθήνα την Παρασκευή. Οι μετοχές της Eldorado έχουν μειωθεί κατά 60% στον Καναδά φέτος, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στα ελληνικά του προβλήματα», συμπληρώνει.
Όσο αφορά στις δύο επενδύσεις (Σκουριές και Ελληνικό), κάνει τα εξής σχόλια:
Για τις Σκουριές
Η καναδική εταιρία έχει ιστορικό «πονοκεφάλων» στην Ελλάδα. «Η εταιρία αγόρασε τα ορυχεία της Κασσάνδρας το 2012 για περίπου 2 δισ. δολάρια και έκτοτε έχει επενδύσει 1 δισ. επιπλέον στη χώρα, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τζορτζ Μπερνς».
Για το
Στο έργο του Ελληνικού, τα ζητήματα είναι άλλης φύσης. «Το αρχαιολογικό συμβούλιο έκρινε τον Οκτώβριο ότι η κατασκευή είναι δυνατή στο παλιό αεροδρόμιο του ελληνικού. Το Ελληνικό θεωρείται έργο ορόσημο που περιλαμβάνεται στις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα από το πρόγραμμα του 2010. Η πώληση έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2014. Παρότι η Lamda δεν απειλούσε να αποσυρθεί από το έργο, δήλωσε ότι χρειαζόταν διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές. Σε ένα κατά τα άλλα θετικό οικονομικό περιβάλλον, αυτά είναι κακά νέα για τους επενδυτές», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group, συμβουλευτικής εταιρείας. «Και πάλι εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αρμοδιότητα και τους στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ