Απορρίφθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών ακόμη 6 αιτήσεις ασύλου των Τούρκων αξιωματικών που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Συνολικά ως τώρα έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις 7 εκ των 8 αξιωματικών με το αιτιολογικό ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα που αποτελεί «τρομοκρατική πράξη».
Οι αποφάσεις επιδόθηκαν στο αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται πλησίον του Ολυμπιακού Χωριού, όπου κρατούνται.
Αυτή η απόφαση ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά τις δηλώσεις των υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων που πρόσκεινται στον Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι μιλώντας σε δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν τη χώρα, τους ανέφεραν πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και διατύπωσαν -με κάθε τρόπο- το αίτημα για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο πρόεδρος της τουρκικής Eθνοσυνέλευσης, Ισμαήλ Καχραμάν, ερωτηθείς για το θέμα των οκτώ Τούρκων δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Σε μία δημοκρατική χώρα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο τρομοκράτες. Δεν έχω καμία πληροφορία για το πού βρίσκεται η διαδικασία, αλλά μας ενδιαφέρει η έκβασή της. Στη χώρα σας βρίσκονται κάποιοι τρομοκράτες που αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον Πρόεδρό μας. Αυτά τα σχετικά στοιχεία τα έχουμε παραδώσει στις ελληνικές αρχές». Απαντώντας σε σχετική διευκρινιστική ερώτηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα ως δημοκρατική και φιλική χώρα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην δώσει καταφύγιο σε τρομοκράτες».
Ο Μεχμέτ Ακαρτσά, γενικός διευθυντής στη Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών, ο οποίος μάλιστα υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους λέγοντας ότι αντίθετα με την συνήθειά του δεν φορά αυτή τη φορά γραβάτα επηρεασμένος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, έσπευσε να επισημάνει ότι η οικογένειά του κατάγεται από την Καβάλα.
Ερωτηθείς για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών δήλωσε: «Κατά καιρούς εμφανίζονται ευκαιρίες ανάμεσα στα κράτη, και σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για παράδειγμα, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ανησυχεί τον τουρκικό λαό. Ο τουρκικός λαός τρέφει αισθήματα συμπάθειας για τους λαούς της Μεσογείου, ιδιαίτερα για τους Έλληνες. Φυσικά κατά το παρελθόν προέκυψαν προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι λαοί των δύο χωρών δεν είχαν προβλήματα. Ο τουρκικός λαός συμπαθεί επίσης τον κ. Τσίπρα γιατί είναι ένας δυναμικός, νέος ηγέτης. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αφού έχουμε μια πολύ θετική ατμόσφαιρα, γιατί να μην την εκμεταλλευτούμε. Μιλάμε για τους οκτώ στρατιώτες. Συμμετείχαν σε απόπειρα πραξικοπήματος. Προσπάθησαν, ή ίσως να σκότωσαν πολίτες- γι αυτό δεν είμαστε σίγουροι αφού δεν έχουμε κατάθεσή τους. Έχουν προσαχθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Από την πλευρά μας είναι φυσικό να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα τους εκδώσει στην Τουρκία. Είναι φυσικό να τους εκδώσει γιατί αυτοί προσπάθησαν να καταστρέψουν την Τουρκία, αλλά μετά από καιρό μάθαμε ότι οι 3 από αυτούς δεν εκδίδονται. Θα πρέπει να ερευνήσουμε σε βάθος γιατί ελήφθη τέτοια απόφαση, αλλά η Δικαιοσύνη είναι Δικαιοσύνη παντού, και εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι την Δικαιοσύνη στην Ελλάδα».
Τι δηλώνει η δικηγόρος των οκτώ
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δικηγόρος των οκτώ, Σταυρούλα Τομαρά, για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες σε δεύτερο βαθμό. Σχετικά με τις τέσσερις αρνητικές αποφάσεις στα αιτήματα ασύλου η ίδια καταγγέλλει ότι "δεν ελήφθη καν υπόψη από την Υπηρεσία Ασύλου το αίτημα αναδοχής που κατατέθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ, προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ".
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε αρνητική απόφαση επί του αιτήματος ασύλου άλλου ένα από τους οκτώ στρατιωτικούς, για την οποία έχει ασκηθεί προσφυγή για εξέταση στη δευτεροβάθμια αρμόδια επιτροπή. Εκκρεμεί να εκδοθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό για έναν ακόμα Τούρκο στρατιωτικό.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τούρκοι αξιωματούχοι μετά την πρόκληση Ερντογάν: Η Ελλάδα να δώσει πίσω τους τρομοκράτες
Πολιτικό άσυλο γιοκ για τρεις από τους πέντε Τούρκους Στρατιωτικούς