Απόψε θα έχουμε τη σπάνια «μπλε πανσέληνο» - Ένα εντυπωσιακό θέαμα

 
mple panselinos

Ενημερώθηκε: 30/08/23 - 14:19

Ένα μοναδικό ουράνιο φαινόμενο αναμένεται να βιώσουν σήμερα το βράδυ όσοι σηκώσουν τα μάτια τους ψηλά, για να δουν την πανσέληνο. Το «μπλε φεγγάρι», όπως ονομάζεται η αποψινή πανσέληνος, αποτελεί τη δεύτερη υπερπανσέληνο μέσα σε έναν μήνα, αφού έχει προηγηθεί η πανσέληνος της 1ης Αυγούστου.

Ο τίτλος «μπλε σελήνη» δεν παραπέμπει στο χρώμα του φεγγαριού. Από πού όμως η ονομασία;

«Έχουμε σήμερα πανσέληνο, την οποία λέμε μπλε πανσέληνο όταν συμβαίνει μέσα στον ίδιο μήνα να έχουμε δυο πανσελήνους. Ένα φαινόμενο ούτε ιδιαίτερα συχνό, όχι όμως και σπάνιο. Τότε λέμε ότι έχουμε το μπλε φεγγάρι» αναφέρει μιλώντας στην ΕΡΤ η αστροφυσικός του κέντρου Επισκεπτών Θησείου Εθν. Αστεροσκοπείου, Αναστασία – Φιόρη Μεταλληνού.

«Όταν κοιτάξουμε τη σελήνη να ανατέλλει το τι χρώμα θα τη δούμε εξαρτάται από το τι ώρα τη βλέπουμε. Όπως και ο ήλιος με το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή. Όταν η σελήνη είναι χαμηλά στον ορίζοντα – όταν ανατέλλει ή όταν δύει – το φως της όταν έρχεται στα μάτια μας διαπερνά μεγαλύτερο πάχος στην ατμόσφαιρα, σκόνες, σωματίδια, ρύπους, αφήνει να περάσει το κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα και αυτά τα σωματίδια κρατάνε το μπλε. Έτσι όταν τη βλέπουμε νωρίς τη βλέπουμε πιο κοκκινωπή / πορτοκαλί, όσο ανεβαίνει την βλέπουμε πιο λευκή. Μπλε όχι, μόνο αν τη βλέπαμε από την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη» συμπληρώνει.

«Αυτή η πανσέληνος θα είναι και υπερπανσέληνος, το οποίο σημαίνει ότι θα φαίνεται λίγο πιο μεγάλη γιατί θα έχουμε πανσέληνο στο πλησιέστερο σημείο σε σχέση με την τροχιά της γύρω από τη Γη».

Το θέαμα αναμένεται άκρως εντυπωσιακό, δεδομένου του ότι το μπλε φεγγάρι είναι ταυτόχρονα υπερπανσέληνος, θα βρεθεί δηλαδή στο πλησιέστερο σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του γύρω από τη Γη. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το φεγγάρι μοιάζει έως και 14% μεγαλύτερο ή 30% πιο φωτεινό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ