Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε Ιο και Πάρο για να αποτραπεί πιθανό lockdown λόγω κορονοϊού θέτουν σε εφαρμογή Αστυνομία και Πολιτική Προστασία. Επίσης, επιβαρυμένη είναι η εικόνα της Κρήτης.
Ειδικότερα, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται καθημερινά σε Ιο και Πάρο, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.
Όπως αναφερει η στην Ιο συγκεκριμένα πήραν εντολή και αναμένεται να μεταβούν άμεσα 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς και 10 αστυνομικοί με πολιτικά από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής. Τη διοίκηση της έκτακτης αστυνομικής δύναμης θα έχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Αποστολή των ανδρών της ΟΠΚΕ είναι η διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού και εν γένει η τήρηση της τάξης. Εχουν εξάλλου προηγηθεί ο θάνατος, τα ξημερώματα της Κυριακής, μιας 18χρονης πιθανόν από ναρκωτικά και αλκοόλ, καθώς και ενός 24χρονου Ιρλανδού που, μεθυσμένος, έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου όπου διέμενε. Αντίστοιχα, αποστολή των «μυστικών» αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας είναι να ελέγξουν κατά πόσον οι επιχειρηματίες της διασκέδασης και του τουρισμού ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας ή επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη παρουσία επισκεπτών στα καταστήματά τους.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πολιτικής Προστασίας ερευνούν επίσης ένα περίεργο περιστατικό που σημειώθηκε στο νησί, με τις Αρχές να αφαιρούν αρχικά από κέντρο διασκέδασης την άδεια λειτουργίας για μη τήρηση των μέτρων κατά της COVID-19 και τον ιδιοκτήτη του να καταθέτει ένσταση και να παίρνει πίσω την άδειά του μόλις 2,5 ώρες αργότερα. Παρόμοια μέτρα λαμβάνονται και στην Πάρο, όπου επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν έντονη ανησυχία.
Οπως μάλιστα αναφέρουν πηγές από την Πολιτική Προστασία, «μαζί με την Ιο, τη Μύκονο και την Κρήτη αποτελούν τα νησιά που βρίσκονται στην επιδημιολογικά κρισιμότερη κατάσταση». Και στην Πάρο πήραν εντολή να μεταβούν για διενέργεια έκτακτων ελέγχων δύο ομάδες ΟΠΚΕ, συνολικά 30 αστυνομικοί και ακόμα 15 ένστολοι από άλλες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ.
Άλλωστε τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας το διάστημα από 19 έως 25 Ιουλίου καταγράφηκαν στην Πάρο (5,51%), στη Μύκονο (4,27%), στην Τήνο (4,20%), στο Ρέθυμνο (3,76%) και στη Θήρα (3,40%). Αντίθετα, σε περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1,5%.