Από ώρα σε ώρα η απόφαση του Εφετείου για τον Τούρκο στρατιωτικό

 
Από ώρα σε ώρα η απόφαση του Εφετείου για τον Τούρκο στρατιωτικό

Ενημερώθηκε: 05/01/18 - 15:58

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακροάσεως των συνηγόρων τόσο του ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο, όσο και του συνηγόρου του ελληνικού Δημοσίου, που άσκησε την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της επιτροπής ασύλου.

Το Ελληνικό Δημόσιο ζητεί να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή που θα «παγώνει» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερο με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους 7 στη Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα.

Τουρκία: Πώς υποδέχτηκε την πρόταση του Στ. Κοντονή για τους Τούρκους αξιωματικούς;

Πάντως δεν παραστάθηκε ο Τούρκος στρατιωτικός στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο.

Η πρόεδρος του Θ' Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία Μυλωνοπούλου, μετά το πέρας της ακροάσεως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα προσωρινής διαταγής που έχει ζητήσει το ελληνικό Δημόσιο ή να το απορρίψει, εντός της ημέρας.

Ελληνικό Δημόσιο

Επίσης, προσδιορίστηκε για 15 Φεβρουαρίου 2018 η συζήτηση της κυρίας αίτησης που έχει υποβάλλει το και ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αναστολών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Όπως έγινε γνωστό, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου υποστήριξαν ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επιμένει ο Στ. Κοντονής για τους Τούρκους αξιωματικούς - Νέα «πυρά» κατά δικαστών

Από την πλευρά του Τούρκου επισημάνθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιων οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επίσης ότι η ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

Τούρκου

Το ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ενώ η πλευρά του λοχαγού από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.