Απίστευτη κομπίνα με κλεμμένα αυτοκίνητα που τα πωλούσαν σε αγγελίες ως μεταχειρισμένα επί μία 6ετία! (ΦΩΤΟ)

 
Απίστευτη κομπίνα με κλεμμένα αυτοκίνητα που τα πωλούσαν σε αγγελίες ως μεταχειρισμένα επί μία 6ετία!

Ενημερώθηκε: 01/12/16 - 17:57

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Η κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και οι έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, οδήγησαν στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπραξαν πλήθος κλοπών οχημάτων και τα μεταπωλούσαν με απατηλό τρόπο σε ανυποψίαστους πολίτες σε περιοχές της Αττικής, της Δράμας και της Καβάλας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκαν 13 μέλη της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης, συμμετοχής, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, απάτης, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, καθώς και για φορολογικές παραβάσεις και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στους νομούς Αττικής, Δράμας και Καβάλας, συνελήφθησαν συνολικά 7 άτομα, εκ των οποίων έξι Έλληνες, ηλικίας 50, 50, 47, 47, 53, και 49 ετών, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες ήταν γυναίκες, καθώς επίσης μία 41χρονη Βουλγάρα, ως μέλη της οργάνωσης.

Στην επιχείρηση, που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από την Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και των Ομάδων Δίωξης Ναρκωτικών και Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε ότι, η εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2010 μέχρι και το προηγούμενο μήνα, λειτουργούσε έχοντας ιεραρχική δομή, διαρκή και δομημένη δράση, ενώ τον ηγετικό ρόλο κατείχε 55χρονος.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι τα μέλη της αφαιρούσαν αυτοκίνητα, κυρίως από περιοχές του νομού Αττικής και στη συνέχεια παραποιούσαν στοιχεία κυκλοφορίας τους (αριθμούς πλαισίου και κινητήρων), με στοιχεία οχημάτων ίδιας μάρκας και τύπου για τα οποία είχε δηλωθεί ακινησία ή ολική καταστροφή. Έτσι δημιουργούσαν «κλώνους» οχημάτων τα οποία πωλούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες ανά την Ελλάδα.

Τα οχήματα αυτά αναρτούσαν σε αγγελίες στο διαδίκτυο, με "πακιστανικά" τηλέφωνα επικοινωνίας, όπως αποκαλούνται, καθώς είναι αριθμοί που πωλούνται ευρέως στην "μαύρη αγορά" και ενεργοποιούνται συνήθως από Πακιστανούς «αχυρανθρώπους» ή τα πωλούσαν σε επιχειρήσεις εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων και επιχείρηση που διατηρούσε το αρχηγικό μέλος στη Δράμα.

Παράλληλα προέβαιναν σε υπεξαίρεση οχημάτων τα οποία παραλάμβαναν από τους ιδιώτες με την πρόφαση της εμπορικής εκμετάλλευσης τους και τα παραλάμβαναν χρησιμοποιώντας δελτίο ταυτότητας θανόντος προσώπου, προσποιούμενοι αυτόν. Έτσι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αντιλαμβάνονταν την απάτη σε βάρος τους και βέβαια δεν έπαιρναν τα χρήματά τους στρέφονταν ποινικά κατά ατόμου το οποίο είχε αποβιώσει.

Μάλιστα με τη χρήση του προαναφερόμενου δελτίου ταυτότητας και προσποιούμενοι το θανόν πρόσωπο, κατάφερναν να πραγματοποιούν μεταβιβάσεις οχημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προέκυψε ότι τα οχήματα τα διέθεταν σε τρίτα άτομα για τέλεση αξιόποινων πράξεων, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα με την προαναφερόμενη δραστηριότητά τους προέκυψε επίσης ότι τα μέλη της οργάνωσης, διέπραξαν και άλλες παράνομες πράξεις και συγκεκριμένα, κάνοντας χρήση των στοιχείων του θανόντος ή πλαστών στοιχείων άλλων ατόμων, προέβαιναν στη σύσταση εικονικών εταιριών, εκδίδοντας εικονικά – πλαστά παραστατικά με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από την μη απόδοση ΦΠΑ.

Από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης, εκτιμάται ότι έχουν υπεξαιρεθεί τουλάχιστον 38 οχήματα, ενώ έχουν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια ύψους άνω των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στην κατοχή των δραστών, καθώς και σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες τους - μεταξύ άλλων - βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.200 ευρώ, δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα, πλαστές αστυνομικές ταυτότητες και διαβατήρια, 42 κινητά τηλέφωνα, σφραγίδες και καταστατικά εταιρειών, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται, πλαστικοποιητής, πλήθος φορολογικών εγγράφων, πλήθος πλαστών εγγράφων, 29 φυσίγγια κρότου και 2 φυσίγγια των 9 mm.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.

Σχετικά Θέματα:

Εξαρθρώθηκε σπείρα κλεφτών με εξειδίκευση στα Smart τα οποία μεταπωλούσαν αυτούσια ή ως ανταλλακτικά