Αντιφατικές εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας - Βελτίωση βλέπει ο Θ. Πλεύρης - Εκτεταμένη διασπορά εκτιμούν γιατροί

 
kentro athina

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 01/08/22 - 11:00

Βελτίωση όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού και τους σκληρούς δείκτες καταγράφεται αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Όπως είπε, ορισμένοι από τους σκληρούς δείκτες «κινούνται πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε». Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις αυτή τη στιγμή είναι περίπου 140, ενώ οι ειδικοί αρχικά είχαν προβλέψει ακόμη και 400 στο τέλος Ιουλίου. Παρομοίως και τα κρούσματα ακολουθούν πτωτική πορεία εδώ και δύο εβδομάδες.

Από την άλλη, ο υπουργός Υγείας επισήμανε στον ΑΝΤ1 ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσηλειών, αν και πρόκειται κυρίως για μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες οι οποίοι πάσχουν και από κάποια άλλα νοσήματα και έχουν και κορωνοϊό.

Πάντως, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι το φθινόπωρο περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων καθώς η κινητικότητα από τους ανοιχτούς χώρους θα μεταφερθεί σε κλειστούς.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί το φθινόπωρο, ο υπουργός είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, αλλά αυτό θα κριθεί και από την πορεία της πανδημίας. Το ίδιο ισχύει ως πρόθεση και για τα εμβόλια, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι έχουν αποδειχτεί καθοριστικά για την αναχαίτιση της πανδημίας και η αναγκαιότητα τους κυρίως στις ευπαθείς ομάδες είναι δεδομένη.

Σαρηγιάννης: Στα 400.000-500.000 τα ενεργά κρούσματα

Μια διαφορετική εικόνα παρουσίασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε ότι τα πραγματικά κρούσματα κυμαίνονται στις 400.000-500.000.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τόσο οι διασωληνώσεις όσο και οι θάνατοι παρουσιάζουν αύξηση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί.

«Τα κρούσματα είναι διπλάσια από αυτά που καταγράφονται, γιατί και ο αριθμός των τεστ είναι σχετικά χαμηλός. Τα ενεργά κρούσματα είναι στα 400.000-500.000. Το θέμα είναι ότι οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι, ακόμα και οι διασωληνώσεις έχουν ήδη δώσει μια αύξηση, η οποία περιμένουμε να συνεχιστεί λίγο ακόμα. Αντίστοιχα, θα υπάρχει πτώση στα κρούσματα», σημείωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό, ο οποίος είναι εδώ. Δεν έχει αλλάξει τόσο δραματικά και ακόμα μας ταλαιπωρεί. Στέλνει ανθρώπους και στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι η παραλλαγή Όμικρον 5 «χτυπά» το κατώτερο αναπνευστικό, ωστόσο μπορεί να δώσει και σοβαρότερη νόσηση αν κάποιος έχει υποκείμενα νοσήματα.

Τζανάκης: Ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα πανδημίας που έχουμε περάσει

Παρομοίως, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε λόγο για «τεράστια κρυφή διασπορά» στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή «ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα (πανδημίας) που έχουμε περάσει».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η υψηλή μετατοδικότητα του 6ου κύματος της πανδημίας δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών σε θανάτους και νοσηλείες

«Δεν με τρομάζει το φθινόπωρο» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφορικά με το τι θα αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του ιού όταν τελειώσουν οι διακοπές και όλοι επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα που συνδέεται με χαλαρή συμπεριφορά στις διακοπές. Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο θα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Λουκίδης: Κυρίως ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία

Για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού μίλησε και ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έκανε λόγο για «εποχή με αυξημένη δραστηριότητα», υπογραμμίζοντας ότι «η διασπορά δεν μεταφράζεται σε ανάλογο αριθμό νοσηλειών και θανάτων».

Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των επαναμολύνσεων, επεσήμανε ότι «πολλές από τις επανομολύνσεις δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με την πρώτη».

«Οι νοσηλείες αφορούν μεγάλα σε ηλικία άτομα, που εισέρχονται στο νοσοκομείο και με κορωνοϊό κι όχι από κορωνοϊό», τόνισε ο κ. Λουκίδης σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, εξηγώντας ότι οι πνευμονίες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ