Διαβάζουμε στα τηλεγραφήματα πως η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται ανοιχτή στο ενδεχόμενο κοινής έκδοσης ευρωομολόγων, καθώς η μάχη κατά του Covid-19 απαιτεί «γενναία» αύξηση των δημοσίων δαπανών.
Την πληροφορία μεταδίδει το Bloomberg τονίζοντας πως την ιδέα έθεσε στο τραπέζι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. την Τρίτη.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, η Άγκελα Μέρκελ είπε: «Περιμένουμε τους υπουργούς Οικονομικών να συζητήσουν περαιτέρω σε αυτό το επίπεδο. Θα μιλήσω με τον Όλαφ Σολτς ώστε και η γερμανική πλευρά να μπορεί να λάβει μέρος σε αυτό. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο».
Εάν τελικά το Βερολίνο πει το «ναι» και έρθουν οι πρώτες εκδόσεις κοινών ευρωομολόγων θα μπορούσε να υπάρξει και αισθητή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, που τις τελευταίες ημέρες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Το Reuters από την πλευρά του σχολίαζε πως είναι πολιτικά δύσκολη απόφαση για τους Γερμανούς και πως ενδεχομένως να χρειαστεί να δούμε περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, πριν καταλήξουν οι Ευρωπαίοι σε αυτή την επιλογή.
Γιατί, όμως, η ΕΕ πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις καθυστερημένα και να είναι ένα βήμα πίσω από τις ανάγκες;
Η συζήτηση για το ευρωομόλογο, μάλιστα, δεν είναι καθόλου καινούργια. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, για παράδειγμα, το είχε πει στον Ντράγκι, όταν επισκέφτηκε επισήμως την ΕΚΤ, στην Φρανκφούρτη, στις 19 Ιανουαρίου του 2016, συνοδευόμενος, εάν δεν μας απατά η μνήμη μας, από τον Γιάννη Στουρνάρα. Συγκεκριμένα, τόνιζε την ανάγκη έκδοσης «έτσι ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για να καταστεί επιτέλους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματική κεντρική τράπεζα και να έχει όλες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίζει ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα τις μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν και που δεν πρόκειται να τελειώσουν».
Έκτοτε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίσης για παράδειγμα, το έχει πει πάνω από τριάντα φορές, κάθε φορά που μιλούσε για την ΕΚΤ και την ανάγκη τραπεζικής ολοκλήρωσης. Ιδίως το είχε πει στο Παγκόσμιο Συνέδριο του City University of London, στις 10 Νοεμβρίου 2017, όπου ειδικότερα είχε τονίσει ότι η ΕΚΤ πρέπει να εφοδιασθεί με τα μέσα που της επιτρέπουν «ν’ αντιμετωπίσει την άκρως επικίνδυνη κρίση χρέους, που εκδηλώνεται απειλητικά στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να επισημανθεί ότι, δίχως την θεσμοθέτηση ενός είδους κατάλληλου «ευρωομόλογου», η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στην αποστολή της για την αντιμετώπιση της προαναφερόμενης κρίσης χρέους και, συνακόλουθα, στην αποστολή της για την δημιουργία προϋποθέσεων πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης κυρίως εντός Ευρωζώνης».
Τώρα, γιατί πρέπει να χειροτερέψουν οι οικονομικές συνθήκες, ώστε να μην έχουν κόστος οι γερμανοί πολιτικοί στη χώρα τους, ε, είναι ένα από τα θεσμικά προβλήματα της ΕΕ.