Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών με τεσσάρων ημερών θα κρίνουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα εξήγησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών.
«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι με τα τεστ στους μαθητές των Λυκείων, υπάρχει μια ασφάλεια.
Για το Πάσχα τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα «αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται με το πού βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε».
Από την κοινωνία η πίεση στην επιτροπή, όχι από την κυβέρνηση
Στο ερώτημα εάν η επιτροπή των ειδικών δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι η κυβέρνηση κάνει κάποιες εισηγήσεις, γίνεται συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει και ο ίδιος προσωπικά δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Βρετανία όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα. Η πίεση δεν είναι από την κυβέρνηση, η πίεση δημιουργείται από την κοινωνία που πρέπει να λειτουργήσει, τόνισε ο καθηγητής.
Ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών εξήγησε ότι η επανεκκίνηση τους (στις 12/4/20) θα μπορούσε να γίνει, αλλά αυτό θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. «Να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη, πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, «Κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά», σημείωσε αι πρόσθεσε ότι με τα τεστ στους μαθητές των Λυκείων, υπάρχει μια ασφάλεια. Από την άλλη, η δεύτερη «επιχειρηματολογεί» υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.
Ερωτηθείς «αν θα πάμε στο χωριό», απάντησε εξαρτάται με το που βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα. Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το εάν η επιτροπή δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι «η κυβέρνηση κάνει κάποιες εισηγήσεις, γίνεται συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση».
«Η πίεση δημιουργείται από την κοινωνία που πρέπει να λειτουργήσει», τόνισε.
«Η επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει», επεσήμενε και συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Βρετανία, όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα.
Δερμιτζάκης: Ο κόσμος έχει μπερδευτεί
Από πλευράς του, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε ανησυχία για τη συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από το άνοιγμα.
«Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί. Η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, σε ιδανικές συνθήκες θα ήταν καλύτερα να καθόμασταν όλοι μέσα, αλλά αυτό δε δουλεύει πια. «Ψάχνουμε εναλλακτικό μοντέλο που θα επιτρέπει το άνοιγμα. Αν μέρος της εστίασης ήταν ανοιχτό, και δινόταν η δυνατότητα στον κόσμο να βγει έξω οργανωμένα και με την ευθύνη του μαγαζάτορα, θα μοιραζόταν και ο έλεγχος», εξήγησε.
Για την απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα, αλλά να παραμείνουν κλειστά σε ορισμένες περιοχές, είπε «άνοιξαν για να μειώσουμε τα κρούσματα, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία να κλείσει κάποιος το λιανεμπόριο σε πόλεις που είναι πιο επιβαρυμένες. Λέμε από τη μία ανοίγουμε για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου, και από την άλλη συνδέουμε το άνοιγμα με το επιδημιολογικό φορτίο. Άρα ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγουμε για να πετύχουμε κάτι διαφορετικό. Δεν ανοίγουμε γιατί μπορούμε να ανοίξουμε». «Πρέπει να εστιάσουμε στο πραγματικό όφελος. Δεν είναι προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο, ή οι εκκλησίες. Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα, σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως αν ήταν χειμώνας θα τασσόταν κατά του ανοίγματος. Ωστόσο, όπως δήλωσε, «το καλοκαίρι βελτιώνεται η θερμοκρασία και έχει ηλιοφάνεια, βγαίνοντας έξω προσθέτουμε αυτά ως όπλα στην παρεμπόδιση της μετάδοσης».
Σε ερώτηση για την περίοδο του Πάσχα, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την ελπίδα πως «θα μπορέσουμε να πάμε στα χώρια μας, αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα».
Να αναπροσαρμοστεί η πολιτική των tests
«Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid tests και δημιουργήθηκε συνωστισμός. Είναι λάθος μήνυμα αυτό. Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι συμφωνεί με την πολιτική των self tests.
«Ένα αρνητικό τεστ δε σημαίνει ότι είμαστε αρνητικοί και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Πρέπει πιο αξιόπιστα τεστ να γίνονται σε οργανωμένες δομές. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιστεύω ότι έχει κοστίσει. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε όλη την πολιτική των tests. Τα τεστ σε πλατείες δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα», ανέφερε.
Άνοιγμα του τουρισμού, αν μειωθούν τα κρούσματα
Αναφορικά με τον τουρισμό, είπε «Έχω ακούσει ότι μπορεί να γίνει στοχευμένη πολιτική για τα εμβόλια. Για να μπορέσει να ανοίξει ο τουρισμός θα πρέπει να έχουν πέσει πολύ τα κρούσματα και η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδα να είναι πολύ καλή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουν πέσει τα κρούσματα κάτω από 100. «Εάν δε βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ημερομηνίες ανοίγματος» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα είναι η πορεία των κρουσμάτων.
«Εάν έχουμε 1.000 το Μάιο, ενώ τώρα έχουμε 3.500-4.000, τότε πάμε καλά. Το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%. Επομένως σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ένας εμβολιασμένος έχει την πιθανότητα να μεταδώσει, και μια μικρή πιθανότητα να νοσήσει. Ακόμα και ο εμβολιασμένος δε θα έρθει σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο» κατέληξε.