Τράπεζες παρακρατούν, λόγω οφειλών, χρήματα που έχουν κατατεθεί ως πρώτη αρωγή για αποζημίωση οικοσκευής και έναντι στεγαστικής συνδρομής σε σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου!!! Και αυτό παρά το γεγονός πως τα ποσά αυτά είναι ακατάσχετα.
Μια τραπεζική πρακτική που πέρα από την έκπληξη προκαλεί ερωτηματικά και οργή, όχι μόνο των σεισμόπληκτων.
Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Αρκαλοχωρίου “Η Ελπίδα” Κώστας Γκαντάτσιος. Όπως είπε μόλις χθες δύο μέλη του συλλόγου διαπίστωσαν πως οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είχαν μπλοκαριστεί λόγω οφειλών από τις τράπεζες. Στην μία περίπτωση τα ποσά που είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής ήταν 16.000 ευρώ και στην δεύτερη 6.000. Σήμερα, Τσικνοπέμπτη, ένας ακόμη σεισμόπληκτος της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο, πήγε να βγάλει χρήματα από τον λογαριασμό για να πληρώσει για εργασίες αποκατάστασης ζημιών και διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός του ήταν μπλοκαρισμένος από την τράπεζα. “Στείλαμε στα κεντρικά της τράπεζας το σχετικό ΦΕΚ, όπου αναφέρεται ότι τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα, αλλά ο δικαιούχος πήρε απάντηση πως από τα 7.000 ευρώ που είχε λάβει ως πρώτη αρωγή, η τράπεζα θα κρατήσει τα 3.000 ευρώ” ανέφερε ο κ. Γκαντάτσιος, σημειώνοντας πως σε άλλη παλαιότερη ανάλογη περίπτωση η τράπεζα, μόλις έλαβε το σχετικό ΦΕΚ, ξεμπλόκαρε τον λογαριασμό του δικαιούχου – σεισμόπληκτου.
Όπως ανέφερε ο κ. Γκαντάτσιος, παρότι τα χρήματα αυτά αφορούν πρώτη αρωγή, αν και έχουν περάσει 2 χρόνια από τον φονικό σεισμό, οι περισσότεροι σεισμόπληκτοι δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει. “Ναι, έχει δίκιο ο κ. Τριαντόπουλος που λέει ότι έχουν κατατεθεί 66 εκατομμύρια ευρώ. Όμως ο κόσμος δεν τα έχει πάρει, λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας και της έλλειψης μηχανικών για να “τρέξουν” οι διαδικασίες. Μόλις 5 φάκελοι έχουν πάρει έγκριση για επισκευή και άλλοι 8 για ανακατασκευή. Από τους 1.400 φακέλους που έχουν υποβληθεί, για τους 1000 έχουν σταλεί σημειώματα για λάθη και παραλείψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε προ δεκαπενθημέρου” εξήγησε.
Και δύο χρόνια μετά, σύμφωνα με τον ίδιο, 700- 800 άτομα ζουν ακόμα στους οικίσκους, ενώ περίπου 3.500 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και έχουν μετακομίσει στην Χερσόνησο, το Ηράκλειο κ.α.