Στον ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι για τον ψηφιακό διάκοσμο του οποίου η Ρωσία διέθεσε πέντε εκατομμύρια ευρώ συλλειτούργησαν ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος της αναγνωρισμένης από το Φανάρι Εκκλησίας Στέφανος, κλείνοντας μια πληγή που είχε ανοίξει το 1967.
Ο Πορφύριος υποδέχτηκε με θερμά λόγια τους Σκοπιανούς Ιεράρχης κατά το τυπικό και σε αναρτησή του εξέφρασε την ικανοπιοιησή του για τις εξελίξεις: “Καθώς χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας του Αγίου Σάββα, έτσι και οι καρδιές μας χτυπούν από χαρά λόγω αυτής της ευλογημένης ημέρας. Καλώς ήρθατε αγαπητοί αδελφοί!” Το συλλείτουργο δεν έκρυβε εκπλήξεις καθώς και οι δύο ήταν μπροστά στην Αγία Τράπεζα ως ισότιμοι ιεράρχες.
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως άκρως θετική, ωστόσο υπάρχουν και πολλά ζητήματα ανοικτά τα οποία θα εξεταστούν στην πορεία, όπως είναι η αυτοκεφαλία αλλά και η ονομασία. Ο πρόεδρος των Σκοπίων Στέφο Πενταρόφσκι με επιστολή του προς τον κ. Βαρθολομαίο του ζήτησε να εκχωρήσει στη Βόρεια Μακεδονία την αυτοκεφαλία: «Έχοντας υπόψη το ιστορικό και κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τους συμπολίτες μου από την ορθόδοξη ομολογία ειλικρινά ελπίζω και αναμένω την σύντομη τελική επίλυση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας εκ μέρους Σας.
Η πλήρης ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας μας είναι κορυφαίου κοινωνικού συμφέροντος για μας, επειδή ανοίγει την δυνατότητα για νέα και άνευ φορτίου πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και πρόοδο και συμφιλίωση στην «μακεδονική» κοινωνία», αναφέρει. Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα προκύψει θέμα με το όνομα: “στην Εκκλησία μας αναγνωρίζετε την ιστορική της συνέχεια από την παλαιά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η οποία διά των αιώνων ήταν καταφυγή και πηγή της πνευματικής δύναμης και ελπίδας για τους ορθόδοξους πιστούς”.
Ο Βαρθολομαίος όμως, όπως αναφέρεται και στην απόφαση για την αναγνώριση των σχισματικών, έχει ξεκαθαρίσει πως το καθεστώς που θα διέπει τη νέα Εκκλησία θα αποφασιστεί από τη σερβική Εκκλησία. Όσο για το όνομα έχει διαμηνύσει προς όλους ότι σε αυτό δεν θα περιέχεται ο όρος «Μακεδονία ή Μακεδονικός» και πως σε αυτό θα έχει λόγο και η Ελλάδα.
Συζήτηση με την Αθήνα προτείνει και η Σερβία για το όνομά με τη Βουλγαρία να αντιδρά στο «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος». Η Σερβία επίσης έχει καταστήσει σαφές σε όλους ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί αυτή θα κοινοποιηθεί προς την ορθόδοξη κοινότητα για να υπάρχει ομοφωνία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που το θέμα του ονόματος δεν λυθεί Αθήνα και Φανάρι δεν θα αναγνωρίσουν τη νέα Εκκλησία. Η Μόσχα από την πλευρά της δεν επιθυμεί την αυτοκεφαλία αλλά και αυτή παραπέμπει στις αποφάσεις της Σερβικής Εκκλησίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με την αυτοκεφαλία συμφωνεί το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ οι οποίες έχουν εμπλακεί στο θέμα με στόχο να περιορίσουν τη ρωσική επέκταση στα Βαλκάνια.