Σύγχυση επικρατεί, για μια ακόμη φορά, στις σχέσεις της Λετονίας και Λιθουανίας με το Πατριαρχείο Μόσχας και μάλιστα σε μία περίοδο όπου οι εξελίξεις στο ουκρανικό προκαλούν την παγκόσμια κοινότητα.
Πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Δρ. Mantas Adomėnas συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Η συνάντηση προκάλεσε την αντίδραση του Μητροπολίτη Βίλνο και πάσης Λιθουανίας κ. Ιννοκέντιου ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρει ότι τέτοιες ενέργειες από την πλευρά των αρχών της χώρας, είναι εξαιρετικά λυπηρές και ανησυχητικές, αφού για άλλη μια φορά ζητήματα που αφορούν την Ορθόδοξη κοινότητα της χώρας επιλύονται πίσω από την πλάτη της και χωρίς τη συμμετοχή της.
Η Λιθουανία, όπως και η Λετονία η οποία έχει ζητήσει αυτοκεφαλία, υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο αρνείται να χορηγήσει την ανεξαρτησία των δύο Εκκλησιών, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση των δύο κυβερνήσεων.
Αυτές οι παρεμβάσεις προκαλούν με τη σειρά τους την αντίδραση των ρωσόφιλων κληρικών, όπως του κ. Ινοκέντιου ο οποίος έμμεσα κατηγορεί και το Φανάρι: "στις 18 Μαΐου του τρέχοντος έτους, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Λιθουανίας στην Τουρκία Richardas Degutis συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την οποία του παρέδωσε επιστολή από τον Πρωθυπουργό της Λιθουανίας".
Ο μητροπολίτης κάνει λόγο για την Εκκλησιασιτκή ειρήνη:" Η διασφάλιση της εκκλησιαστικής ειρήνης στη χώρα είναι ο κοινός μας σκοπός και είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε με οποιαδήποτε ανάμειξη των κρατικών αρχών στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας".
Κλείνοντας ο κ. Ινοκέντιος τονίζει ότι "δυστυχώς, μέχρι τώρα οι εκκλήσεις μας για διάλογο δεν εισακούστηκαν. Δεν έχω λάβει ακόμη απάντηση στην προσωπική μου επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό τον Μάιο για προσωπική συνάντηση".
Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ, σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, απατώντας στο αίτημα της κυβέρνησης της κυβέρνησης της Λετονίας για αυτοκεφαλία απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:
«Προφανώς, έχοντας αποτύχει να εφαρμόσουν αυτά που προβλέπει ο νέος νόμος από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας, οι εκπρόσωποι της κοσμικής δημοκρατίας -στην οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Εκκλησία είναι χωρισμένη από το Κράτος- αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εκκλησιαστικές τους δράσεις υπό τη μορφή ομολογιακών μοναρχιών περασμένων αιώνων».
Σε άλλο σημείο της δήλωσής του στο Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Interfax”, ο σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας έκανε αναφορά σε παραδείγματα αιτημάτων χορήγησης Τόμου αυτοκεφαλίας όχι μόνο από εκκλησιαστικές, αλλά και κρατικές αρχές κατά το παρελθόν. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δύσκολα θα γίνει δεκτό το αίτημα της Κυβέρνησης της Λετονίας.