Μέσα από δώδεκα ερωτήσεις απαντήσεις η Εκκλησία από τις επόμενες μέρες θα ενημερώνει τον λαό για την αναγκαιότητα των εμβολίων στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Στο ειδικό φυλλάδιο το οποίο θα διανέμεται στους πιστούς με τίτλο «Οι χριστιανοί μας ρωτούν για ρο εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν» δίνονται απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα τα οποία κατέθεσε η Σύνοδος στους ειδικούς επιστήμονες και οι οποίοι απάντησαν καθησυχαστικά για όλες τις ενστάσεις που διατυπώνονται καθημερινά .
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες:
-Τα εμβόλια προστατεύουν και από τη μετάλλαξη «Δέλτα».
-Παραμένει άγνωστο αν χρειαστεί και για ποιους η τρίτη αναμνηστική δόση.
-Είναι σπάνιο να νοσήσει κάποιος που έχει κάνει και τα δύο εμβόλια και να νοσηλευτεί.
-Δεν καταγράφονται θανατηφόρες παρενέργειες από τα εμβόλια εδώ και δεκαετίες.
-Δεν υπάρχει κίνδυνος τα για τα ζευγάρια που θέλουν α τεκνοποιήσουν, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί βλαπτική επίδραση στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.
-Τα εμβόλια δοκιμάζονται και εφ΄ όσον διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή χορηγούνται. Ήδη στον κόσμο έχουν γίνει 3.510.000.000 εμβόλια
- Το παραδοσιακό εμβόλιο σε σχέση με το mRNA διαφέρει .Με το παραδοσιακό χρησιμοποιούνται ολόκληροι μικροοργανισμοί ενώ το mRNA μεταφέρει την πληροφορία στον οργανισμό για τη δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων.
-Το εμβόλιο δημιουργήθηκε γρήγορα γιατί η γενική απειλή ανάγκασε τους επιστήμονες να συνεργαστούν.
-Στην χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμη αντισώματα για θεραπεία. Έχουν χορηγηθεί γ-σφαιρίνη και μονοκλωνικά αλλά δεν αποτελούν θεραπεία.
-Το εμβόλιο δεν περιέχει εμβρυακά κύτταρα
-Το εμβόλιο δεν επιδρά στην προσωπικότητα.
-Δεν μεταφέρονται μέσω του εμβολίου νανοσωματίδια «τσιπάκι» . Οι θεωρίες αυτές είναι εξωπραγματικές.
Σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Σύνοδος γίνεται εκτενής αναφορά στην σημασία της επιστήμης για τον άνθρωπο τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο Δημιουργός μας για να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων από τις ασθένειες μας χάρισε την ιατρική επιστήμη και τα φάρμακα. Στην Παλαιά Διαθήκη ο Προφήτης Ησαΐας με την βοήθεια της τότε ιατρικής εθεράπευσε τον Εζεκία.
Στην Καινή Διαθήκη εξ` άλλου, ο ίδιος ο Κύριός μας τονίζει την αναγκαιότητα της ιατρικής επιστήμης λέγοντας «ου χρείαν έχουσιν οι ισχύοντες ιατρού, αλλ` οι κακώς έχοντες» (Ματθ. 9,12) που σημαίνει πως όταν το σώμα ασθενεί, υπάρχει ανάγκης της συνδρομής των ιατρών.
Ο Άγιος Νεκτάριος επίσης, λίγο πτιν τον θάνατό του, μη αντέχοντας τους πόνους της ασθενείας του, ζήτησε ιατρική φροντίδα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου και εκοιμήθη.
Αλλά και ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός πρωτοπόρος σε ιατρικά επιστημονικά επιτεύγματα, χάριζε και εξακολουθεί και μετά την κοίμησή του να χαρίζει, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, στους ανθρώπους την υγεία του σώματος, αλλά και της ψυχής.
Στην εποχή μας, ο Όσιος Πορφύριος ανεδείχθη ο κατ` εξοχήν Άγιος των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και, γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος τον πόνο των ασθενών, ζητούσε από τους ανθρώπους να προσεύχονται για τον φωτισμό των ιατρών και όταν τους επισκέπτεται η αρρώστια να απευθύνονται σε αυτούς για βοήθεια».
Στην εγκύκλιο ειδική αναφορά γίνεται και στην στάση της Εκκλησίας:
«Έτσι και σήμερα, η Εκκλησία εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα των ιατρών, η οποία νυχθημερόν αγωνίζεται για την απαλλαγή των ανθρώπων από την θανατηφόρο πανδημία. Με τον φωτισμό του Θεού και την επίπονη προσπάθεια των επιστημόνων ερευνητών, η ανθρωπότητα έχει πλέον στην διάθεσή της, το εμβόλιο, το οποίο είναι ικανό να υψώσει τείχος στην εξάπλωση της πανδημίας. Η ελπίδα έχει ανατείλει για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά, κυρίως, για την ανεμπόδιστη συμμετοχή στα Θεία Μυστήρια της Εκκλησίας μας, με κορύφωση την Κοινωνία όλων μας κατά το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας».
Για το εμβόλιο επαναλαμβάνεται η θέση της ΔΙΣ ότι αποτελεί πράξη ευθύνης. «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, γνωρίζοντας πως ο εμβολιασμός αποτελεί μέγιστη πράξη ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο, συνιστά σε όλους, σε συνεννόηση με τον ιατρό τους, να αξιοποιήσουν το δώρο αυτό που μας χάρισε ο Θεός, προκειμένου να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αλλά και κάθε άνθρωπο «υπέρ ου Χριστός απέθανε» (Ρωμ. 14,15). Και θέλει αυθεντικώς να διαβεβαιώσει πως αυτό το εμβόλιο δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με την Αγιογραφική, Πατερική και Κανονική διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας.
Ο φόβος για οτιδήποτε είναι πρωτόγνωρο συχνά δημιουργεί αντιδράσεις ή καχυποψία με αποτέλεσμα, πολλές φορές, να ακούγονται φωνές, που προκαλούν σύγχυση και διαχωρισμό. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα του Κυρίου μας, κατά την Αρχιερατική του Προσευχή, «ίνα πάντες εν ώσι» (Ιω. 17,21).
Στην δύσκολη αυτή συγκυρία χρειάζεται πίστη, σύνεση, ταπείνωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύη, αγάπη προς τον Θεό και προς τον πλησίον διότι εάν αυτά εκλείψουν, ο φόβος κυριεύει τις καρδιές των ανθρώπων και κατά τον Προφήτη Δαβίδ «εκεί εδειλίασαν φόβω, ου ουκ ην φόβος» (Ψαλμ. 13, 5)».
Τέλος μέσω της εγκυκλίου καλούνται οι πιστοί να ακούσουν τη φωνή της επιστήμης:
«Σας καλούμε να ακούτε την φωνή της επιστήμης και των ειδικών, οι οποίοι πάντοτε με υψηλό αίσθημα ευθύνης ενημερώνουν τους πολίτες, προτείνοντας ενδεδειγμένες λύσεις προσαρμοσμένες στην αντιμετώπιση των δυσχερειών που κάθε φορά προκύπτουν.
Πολλές φορές, στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως προβάλλονται αβασάνιστα απόψεις, οι οποίες στερούνται επιστημονικότητος, αλλά και εκκλησιαστικού πνεύματος. Γι` αυτό εφιστούμε την προσοχή, υπενθυμίζονται τα λόγια του Ευαγγελιστού της Αγάπης Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, «μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του Θεού εστιν (Ιω. Α΄, 4, 1).
Καλούμε όλους σε πανστρατιά προσευχής, η οποία άλλωστε αποτελεί και το κατ` εξοχήν όπλο των Χριστιανών, ώστε μαζί και με την τήρηση των ιατρικών οδηγιών με την βοήθεια των επιστημονικών επιτευγμάτων, να εκλείψει η πανδημία και η οσμή θανάτου από την ανθρωπότητα και όλοι ενωμένοι να δοξάζουμε τον Αρχηγό της Πίστεώς μας, Ιησού Χριστό, ο Οποίος ήλθε σε αυτόν τον κόσμο «ίνα ζωήν έχωμεν και περισσόν έχωμεν».