Ο Νοέμβρης είναι ο μήνας που σημάδεψε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Στις 12 Νοεμβρίου του 1972 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Στις 5 Νοεμβρίου του 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος και στις 12 Νοεμβρίου 2022 , πενήντα χρόνια ακριβώς από τη χειροτονία του θα γίνει η κηδεία του.
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε εκλεγεί ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου στις 19 Οκτωβρίου του 1972, ενώ χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Πρόκειται, δηλαδή, για ακριβώς την ίδια μέρα που θα τελεστεί η κηδεία του.
Μητροπολίτης Πάφου εξελέγη στις 25 Φεβρουαρίου του 1978, ωστόσο και η άνοδος του στον Αρχιεπισκοπικό Θώκο έγινε μήνα Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του 2006, ενώ η τελετή ενθρόνισής του πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, δηλαδή συμπίπτει και πάλι ημερολογιακά με την κηδεία του.
Συνεπώς ο μακριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα αποχαιρετήσει τα εγκόσμια ακριβώς 16 χρόνια μετά την ενθρόνισή του ως Αρχιεπίσκοπος, σε μια ημερομηνία που συγκυριακά αποτέλεσε την πλέον σημαδιακή της ζωής του.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, ο Αρχιεπίσκοπος θα ταφεί σε ειδικό χώρο που ετοίμασε ο ίδιος εντός του νέου Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα. Θα παραμείνει εκεί θαμμένος μέχρι τον θάνατο του επόμενου Αρχιεπισκόπου και ακολούθως τα λείψανα του θα μεταφερθούν σε άλλο ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί εντός του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα.
Οι ξένοι πρέσβεις στην Κύπρο αποχαιρετούν τον Μακαριστό Χρυσόστομο Β’
Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου εξέφρασαν με μηνύματά τους πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.
Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Judith G. Garber έγραψε στο twitter ότι η αξιοσημείωτη ζωή που έζησε ο Αρχιεπίσκοπος επηρέασε βαθιά αμέτρητες ζωές. «Ήταν ένας θαρραλέος ηγέτης που μιλούσε στοχαστικά για τη θρησκεία και τα πιστεύω του. Τα συλλυπητήριά μου στους Ελληνορθόδοξους πιστούς της Κύπρου», πρόσθεσε.
Η Γαλλίδα Πρέσβειρα Salina Grenet-Catalano έγραψε ότι «με θλίψη έμαθα για τον θανατο του Μακαριωτάτου Χρυσόστομου Β΄. Θα τον θυμόμαστε για την αφοσίωσή του στην πνευματική φροντίδα του λαού του, το θάρρος του και τη βαθιά δέσμευσή του στον θρησκευτικό διάλογο. Τα συλλυπητήριά μου στους Ελληνορθόδοξους πιστούς στην Κύπρο».
Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Irfan Siddiq εξέφρασε τα συλλυπητήρια του «στην Ιερά Σύνοδο, την Εκκλησία της Κύπρου και όλα τα μέλη της αυτή τη θλιβερή ώρα».
Η Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο, Elke Merk, εξέφρασε τη λύπη της για την είδηση του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, προσθέτοντας ότι «θα τον θυμούμαστε για το θάρρος και τη δέσμευσή του στον διαθρησκευτικό διάλογο και το μέλλον της Κύπρου. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου».
Ο Πρέσβης της Σουηδίας αναφέρει ότι «σήμερα θρηνούμε τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου ο οποίος μαζί με άλλους θαρραλέους μουσουλμάνους και χριστιανούς ηγέτες, έχτισε νέες γέφυρες εμπιστοσύνης υποστηρίζοντας τη θρησκευτική ελευθερία για όλους και δημιουργώντας το Γραφείο του Θρησκευτικού Διαλόγου».
Λεμεσού Αθανάσιος: «Σήμερα είναι ημέρα λύπης, πένθους, πόνου και προσευχής για την Εκκλησία της Κύπρου»
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, συνυποψήφιος του Χρυσόστομου και εκ των βασικών διεκδικητών του θρόνου δήλωσε: Σήμερα είναι ημέρα λύπης, πένθους, πόνου και προσευχής για την Εκκλησία της Κύπρου και για ολόκληρο τον λαό μας. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου μας. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος αντιμετώπισε την ασθένειά του με πολλή υπομονή και πίστη στο Θεό. Η στάση του μπροστά στη δυσκολία του πόνου, αποτελεί πνευματικό παράδειγμα για όλους μας. Ο Αρχιεπίσκοπος από νεαρή ηλικία αγάπησε το Θεό και Τον ακολούθησε και διακόνησε την Εκκλησία μας. Προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του.