Νέες διαστάσεις έχει πάρει η κόντρα φιλορώσων και φιλοπατριαρχικών στην Εκκλησία της Κύπρου με αφορμή το ουκρανικό. Μετά τον νεοεκλεγέντα μητροπολίτη Πάφου Τυχικό , ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συλλείτουργο όπου μνημονεύτηκε από ο αναγνωρισμένος από το Φανάρι μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος προκαλώντας την οργή του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου, και ο Κύκκου Νικηφόρος χαρακτήρισε τον φιλορώσο Ονούφριο κανονικό προκαθήμενο.
Ο κ.Νικηφόρος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ
κληθείς να σχολιάσει τη θέση του για το ενδεχόμενο σχίσματος στους κόλπους της Εκκλησίας όσον αφορά το θέμα της μνημόνευσης του Κιέβου Επιφάνιου, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος ανέφερε πως στην Κύπρο εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα πρόβλημα διότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ δέχτηκε και αναγνώρισε τον Κιέβου Επιφάνιο τον οποίο και μνημόνευε.
Όπως και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος συνεχίζει και τον μνημονεύει, προσθέτοντας ωστόσο, πως υπάρχει το πρόβλημα να μην δημιουργηθεί σχίσμα στους κόλπους της Κυπριακής Εκκλησίας.
Για αυτό συνέχισε “σκέπτομαι να εισηγηθώ να τεθεί εκ νέου το θέμα από το Προκαθήμενο μας στην Ιερά Σύνοδο και να αποφασίσει. Και επειδή υπάρχει ιερός κανόνας που λέει, η ψήφος των πολλών κρατείτο οφείλουμε να πειθαρχήσουμε στην πλειοψηφική απόφαση της ιεράς Συνόδου”.
Πεποίθηση του ωστόσο ξεκαθάρισε είναι ότι ο κανονικός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι ο Ονούφριος. Ο Επιφάνιος εξήγησε, δεν είναι κανονικός Προκαθήμενος γιατί ήταν καθηρημένος και αφορισμένος από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας και αυθαίρετα ο Οικουμενικός Πατριάρχης επενέβη ήρε την καθαίρεση και τον αφορισμό τα οποία είχε δεχτεί και ο ίδιος με επιστολή του προς τον Πατριάρχη Μόσχας το 1992 και το 1997, και τον χειροτόνησε κανονικά και τον έκανε Προκαθήμενο.
Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος επανέλαβε πως θα δεχτεί κατ’ οικονομία την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για να αποτραπεί το σχίσμα, ωστόσο πεποίθηση του είναι, όπως είπε, πως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι ο Ονούφριος.
Υπενθυμίζεται οτι στο αρχιερατικό συλλείτουργο που έγινε στη Λευκωσία όπου μνημονεύτηκε ο μητροπολίτης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας'Επιφάνιος ο μητροπολίτης Πάφου Τυχικός αποφάσισε να μη συμμετάσχει σε αυτό προκαλώντας την οργή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.Γεώργιου. Να σημειωθεί οτι η μητρόπολη Πάφου είναι εν των σημαντικότερων στη μεγαλόνησο και από αυτή προέρχονται και οι τρείς τελευταίοι Αρχιεπίσκοποι .(ΧρυσόστομοςΑ', ΧρυσόστομοςΒ' και Γεώργιος).
Όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος ο Γεώργιος ο Τυχικός (Μάριος Βρυώνης) σε ηλικία μόλις 42 χρόνων ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία για διαδοχός του τον περασμένο Φεβρουάριο.
Λίγους μήνες όμως μετά άναψε νέες φωτιές αναγκάζοντας τον κ.Γεώργιο να του ασκήσει οξύτατη κριτική χαρακτηρίζοντας τη στάση του "παιδαριώδη" .Μάλιστα όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος ο Τυχικός όταν χειροτονήθηκε μητροπολίτης είχε δεχτεί τη μνημόνευση του Κιέβου Επιφάνιου.
Εκτίμησε μάλιστα πως είναι κάτι που δυστυχώς φαίνεται να εξελίσσεται ως ένα πρόβλημα στην Εκκλησία της Κύπρου, ωστόσο εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να θέσει τέρμα σ’ αυτό το θέμα.
Η ανακήρυξη της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας είχε προκαλέσει εντάσεις στην Εκκλησία της Κύπρου με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να έρχεται σε δύσκολη θέση .Ο μακαριστός μετά την Εκκλησία της Ελλάδος ,μνημόνευσε τον Επιφάνιο προκαλώντας την οργή της Μόσχας αλλά και ιεραρχών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Κύκκου Νικηφόρο, Λεμεσού Αθανάσιο, Ταμασού Ησαΐα και Αμαθούντος Νικόλαο. Και οι τέσσερις με κοινή δήλωσή τους κατηγόρησαν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για «κατάφωρη παραβίαση του συνοδικού, συλλογικού και δημοκρατικού πολιτεύματος της Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας».
Ολοκληρώθηκε η συντήρηση δύο εκκλησιών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στην εκκλησία της Παναγίας Αγίας Νάπας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Ο Επικεφαλής του Γραφείου UNDP Κύπρου Jakhongir Khaydarov, εξέφρασε την εκτίμησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, δηλώνοντας ότι αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη συνεχή δέσμευση του Προγράμματος για διατήρησης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
«Αυτά τα έργα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαφύλαξης της κοινής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε.
Ο Stefan Simosas, εκ μέρους της Κομισιόν είπε ότι αυτοί οι χώροι αντιπροσωπεύουν όχι μόνο τον πολυπολιτισμικό πλούτο της Κύπρου, αλλά και τη σημασία της αποκατάστασης και διατήρησης μνημείων ως εργαλείου για την προώθηση της οικοδόμησης της ειρήνης και της συμφιλίωσης.
Ο Δρ. Σώτος Κτώρης, Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής είπε ότι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας δεν χρησιμεύουν μόνο ως φυσικές διαθήκες για το παρελθόν μας αλλά και ως πηγή έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον.
Είπε ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι μια γέφυρα που μας συνδέει με τις ρίζες μας και λειτουργεί ως πλατφόρμα κατανόησης, σεβασμού και εκτίμησης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ο Ali Tuncay, ο Τ/κ συμπρόεδρος ανέφερε ότι πολλοί πολιτισμοί πέρασαν από το νησί, ζουν μαζί μας, μέσα από τα κοινά μας μνημεία και είναι ο πλούτος του νησιού.
Σημείωσε ότι ως μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, αναγνωρίζουμε την ευθύνη της διατήρησης και διατήρησης αυτού του πλούτου ώστε να μπορεί να παραδοθεί στις μελλοντικές γενιές.
Τόσο η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όσο και η εκκλησία της Παναγίας της Αγίας Νάπας βρίσκονται στην περιοχή της Αμμοχώστου. Επιγραφή στο ναό της Παναγίας της Αγίας Νάπας, πάνω από τη νότια είσοδο, χρονολογεί το κτίσμα στο 1890.
Από το 2012, πάνω από 123 χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το νησί έχουν συντηρηθεί, υποστηριχθεί δομικά, προστατευτεί ή αποκατασταθεί από την Τεχνική Επιτροπή και το UNDP, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνολική χρηματοδότηση 24,915 εκατ. ευρώ.
Η Τεχνική Επιτροπή έλαβε συνολικά 35,6 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν από αρκετούς δωρητές για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.