Νέα εποχή για το Μαυροβούνιο και τη Σερβική Εκκλησία

 
Νέα εποχή για το Μαυροβούνιο και τη Σερβική Εκκλησία

Ενημερώθηκε: 30/05/21 - 23:19

Νέα εποχή για την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου μετά την εκλογή του επίσκοπου Νίκσιτς κ.Ιωαννίκιου, από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας.Ο Ιωαννίκιος ήταν αυτός που κατάφερε να αναστηλώσει πολλά μοναστήρια και ναούς και κυρίως να αντισταθεί στην κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς η οποία το 2019 ψήφισε νόμο με τον οποίο στην ουσία δήμευε όλη την περιουσία τις Εκκλησίας αν δεν υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας πριν το 2018.

Πριν ο μακαριστός Αμφιλόχιος κοιμηθεί λόγω κορωνοϊού τον περασμένο Οκτώβριο πέτυχε να παρέμβει δυναμικά στις εκλογές στο Μαυροβούνιο όπου ο φιλοδυτικός Τζουκάνοβιτς έχασε και η συζήτηση για τα θρησκευτικά δικαιώματα άρχισαν να συζητούνται από την αρχή.

Το θέμα του Μαυροβουνίου απασχολεί όλο και περισσότερο τη Σερβική Εκκλησία η οποία όλα τα τελευταία χρόνια ήταν σε διαρκή προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ορθοδόξων και της ορθόδοξης λατρείας καθώς το προηγούμενο καθεστώς επεδίωκε να αρπάξει τις περιουσίας των μοναστηριών.

Να θυμίσουμε οτι το Μαυροβούνιο έχει καταθέσει αίτημα για αυτοκεφαλία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο γεγονός που είχε προκαλέσει την οργή της Μόσχας και της Σερβίας, ενώ αρνητικά είχε εκφραστεί και η Αμερική. Το Φανάρι απέφυγε να εμπλακεί στην υπόθεση ,έγιναν πολλές διαδηλώσεις και με την αλλαγή καθεστώτος στις τελευταίες εκλογές η ειρήνη επήλθε και έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με τη σερβική Εκκλησίας για να λυθούν τα προβλήματα για τα οποία ο προκάτοχος του θρόνου μακαριστός Αμφιλόχιος είχε δώσει επώδυνους αγώνες σε μια τόσο δύσκολη για τις μειονότητες και όχι μόνο περιοχή.

Το Μαυροβούνιο βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με τα Σκόπια και το Κόσσοβο , δύο περιοχές για τις οποίες η Σερβία αλλά και το Πατριαρχείο Μόσχας έχουν θέσει βέτο ώστε να μην αλλάξει το υπάρχων εκκλησιαστικό καθεστώς. Και αυτές οι περιοχές έχουν καταθέσει αίτημα για αυτοκεφαλία ωστόσο το Φανάρι δεν έχει απαντήσει θετικά ή αρνητικά .Το βέβαιο είναι οτι για το επόμενο διάστημα το θέμα δεν θα ανοίξει καθώς υπάρχει το ουκρανικό το οποίο έχει ήδη πυροδοτήσει τεράστιες αντιδράσεις στη Μόσχα, ενώ αποτελεί αγκάθι και για τη Σερβία όπου ο νέος πατριάρχης Πορφύριος έχει ταυτιστεί με τη Ρωσική Εκκλησία και έχει διαμηνύσει σε όλους οτι δεν πρόκειται να "ανατροπές".

Ο νέος Μητροπολίτης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο, διότι ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες για τον αντισυνταγματικό νόμο, ένα χρόνο πριν, που δέσμευε την Εκκλησιαστική Περιουσία στο Μαυροβούνιο ενώ χαίρει της εκτίμησης και της νέας κυβέρνησης του κ. Κριβοκάπιτς.

Ποιός είναι

Ο κατά κόσμον Γιόβαν Μίτσοβιτς γεννήθηκε στο χωριό Βελίμλιε Μπανιάνι του Δήμου Νίκσιτς του Μαυροβουνίου στις 20 Απριλίου 1959.

Σπούδασε Φιλολογία και Θεολογία στο Βελιγράδι.

Στις 30 Οκτωβρίου 1990 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Τσέλιγια-Πίπερσκα (κοντά στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου).

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1991 και Πρεσβύτερος στις 17 Φεβρουαρίου 1991.

Στις 3 Ιουνίου 1999 χειροτονήθηκε στην Ιερά Μονή Τσέτινιε τιτουλάριος Επίσκοπος Βουδίμλιε, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου.

Στις 31 Μαΐου 2002 εξελέγη Επίσκοπος της νεοσύστατης Επισκοπής Βουδίμλιε και Νίκσιτς, ενώ το 2021 νέος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ