Για να μεταλάβουν των αχράντων μυστηρίων που ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών θα πρέπει πρώτα να εξολολογούνται.
Τη θέση αυτή διατύπωσε σε συνέντευξη του στο thaki.com.gr o Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων .O Iεράρχης επίσης, ανέφερε ότι για το θέμα της βάπτισης των παιδιών θα πρέπει να πάρει αποφάσεις η νομοκανονική επιτροπή της Συνόδου ,αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι το μυστήριο θα πρέπει να τελείται με την ενηλικίωση.
Σε ερώτηση αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία (και εν προκειμένω η Μητρόπολη Ξάνθης) – ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και των Άγιων Ημερών του Πάσχα που έρχονται – που ένας κοινοβουλευτικός ο οποίος που υπερψήφισε το νομοσχέδιο, προσέλθει να μεταλάβει της Θείας Κοινωνίας, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ανέφερε:
«Θα τον στείλουμε στον Πνευματικό. Στον Εξομολόγο. Είναι πάντως προβλήματα τα οποία αναφύονται μετά από την ψήφιση αυτού του νόμου. Διάβαζα σε μια δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας ότι «το αφύσικο δεν γίνεται φυσικό με νόμους». Το φυσικό είναι φυσικό και το αφύσικο είναι αφύσικο. Και βέβαια, πρέπει να πούμε ότι η Εκκλησία είναι Μάνα και δεν καταδικάζει. Αδυναμίες έχουμε όλοι οι άνθρωποι. Αλλά δεν μπορούμε τις αδυναμίες μας να τις κάνουμε δικαιώματα και να τις κάνουμε θεσμούς. Εκεί είναι το πρόβλημα. Και έρχεται η Μεγάλη Σαρακοστή και η Εκκλησία λέει να πολεμήσουμε τις αδυναμίες μας. Να κοιτάξουμε να τις ξεπεράσουμε. Όχι όμως να καυχόμαστε για αυτές. Δεν είναι πρόκληση; Και η Μετάνοια όμως, είναι έμπρακτη. Δηλαδή εγώ θα έλεγα να έχει κανείς το θάρρος, την λεβεντιά (ένας που υπερψήφισε) να πει ότι «εγώ πήγα στον πνευματικό, εξομολογήθηκα, κάνω μια δήλωση δημόσια, αναγνωρίζω το λάθος που έκανα και το καταδικάζω». Η Μετάνοια δεν είναι απλώς να δηλώσω ότι μετανοώ αλλά και έμπρακτη. Ότι «ήταν λάθος μου. Ζητώ συγγνώμη από τον Θεό αλλά και από τον ελληνικό λαό». Η Ιερά Σύνοδος θα λάβει θέση γιατί είναι θέματα που όχι μας απασχολούν αλλά μας καίνε».
Σε ο,τι αφορά τη βάπτιση τόνισε πως «στην Ιεραρχία του περασμένου μηνός, τότε που έλαβε θέση απέναντι στο τότε υπό ψήφιση και τώρα ψηφισθέν νομοσχέδιο, τέθηκε το θέμα αυτό. Βέβαια, σε μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Μακαριώτατος, είπε να μεγαλώνουν, αλλά η απόφαση της Ιεραρχίας εκείνη την ημέρα ήταν να τεθεί στην Συνοδική Επιτροπή Νομοκανονικών Ζητημάτων για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των παιδιών. Γιατί όταν γίνεται μια βάπτιση ενός παιδιού, στο πιστοποιητικό της βαπτίσεως υπογράφει ο ανάδοχος και υπογράφουν και οι γονείς. Εάν λοιπόν δεχθούμε την υπογραφή δυο γυναικών ή δυο ανδρών που εμφανίζονται σαν γονείς, καταλαβαίνετε ότι είναι σαν να υιοθετούμε και να αναγνωρίζουμε. Όταν ενηλικιωθεί πια, εμφανίζεται ο ίδιος μαζί με τον ανάδοχό του και δεν χρειάζεται η παρέμβαση των φερομένων «γονέων». Αλλά και αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και η λύση.