Την ερχόμενη Τρίτη το παρών θα δώσουν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο υπουργός Υγείας κ.Κικίλιας αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να εξηγήσουν στους Ιεράρχες την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και να ζητήσουν την συνδρομή της Εκκλησίας στο θέμα των εμβολιασμών. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι ιερείς να μεταφέρουν το μήνυμα υπέρ των εμβολισμών σε όλη τη χώρα.
Την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Μεσσηνίας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός για όλο τον πληθυσμό και τους ιερείς.
«Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του Covid», τόνισε ο κ.Χρυσότομος.
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Ιεράρχης υποστήριξε ότι δεν καταπατούνται ατομικά δικαιώματα:«Θα πρέπει να ισχύει σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μην διασπείρει το θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί», τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν καταπατώνται τα ατομικά δικαιώματα με τους εμβολιασμούς. «Το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος ο άνθρωπος. Να εμβολιαστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου. Μπροστά στο δίλημμα ζωή ή θάνατος δεν υπάρχει εάν το Σύνταγμα ή δεν το εφαρμόζουμε».
Έμμεσα δε συμφώνησε και με όσους χαρακτηρίζουν ασμαρτωλούς όσους δεν μεβολιάζονται: «Από την στιγμή που ο άνθρωπος γίνεται αιτία να προκαλείται θάνατος στη ζωή του ίδιου και των συνανθρώπων του, αυτό είναι αμαρτία. Κάθε ένας από εμάς, πρέπει να καθορίσει τη σχέση του με τον συνάνθρωπό του», σημείωσε λέγοντας πως οι αρνητές είναι αμαρτωλοί κατά την ηθική έννοια.
Ο Μητροπολίτης εξήρε και τη στάση της Ιεραρχίας στο θέμα των εμβολιασμών: «μέχρι σήμερα η στάση της επίσημης Eκκλησίας απέναντι στον εμβολιασμό και την αναγκαιότητά του, είναι δεδομένη. Σχεδόν η πλειονότητα των Μητροπολιτών στηρίζει αυτή την προσπάθεια.ο Εμβολιασμός είναι ένα εφόδιο προστασίας για τη ζωή όλων των ανθρώπων.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Εκκλησία, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να προσπαθήσει να πείσει τους αρνητές των εμβολίων μέσα από τη διδασκαλία της και την προσωπική επαφή των κληρικών με τους πιστούς, ότι «δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό» πίσω από τα εμβόλια, «καμία δεισιδαιμονία ή συνωμοσιολογία».Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από αυτό το πέπλο της συνωμοσίας και της δεισιδαιμονίας και δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πολύ επικίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας».
Ο κ.Χρυσόστομος επέκρινε και τη στάση ιερέων στην Κρήτη που αρνούνται να κοινωνήσουν όσους έχουν εμβολιαστεί: «κανένας δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει κάποιον πιστό από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας επειδή έχει εμβολιαστεί ή επειδή δεν έχει εμβολιαστεί. Το Μυστήριο η συμμετοχή και η προσέλευση δεν έχει να κάνει με αυτή τη διάσταση της ζωής. Όποιοι το κάνουν είναι υπόλογοι απέναντι στο Θεό, την εκκλησία και στον επίσκοπο τους».
Στο μεταξύ σε συνάντηση που είχε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ.Γιάννη Καρβέλη ο μητροπολίτης Πατρών τόνισε:
«Η Εκκλησία συνεργάζεται με την επιστήμη και αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνει εντονότερα, διότι τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, ενώ ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός. Ο Μητροπολίτης, μετέφερε στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ότι παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία δυστυχώς έχει χάσει πολλούς δικούς της ανθρώπους, ενώ ο ίδιος έχει και σήμερα, ένα αγαπημένο του πρόσωπο στο νοσοκομείο που νοσεί από κορονοϊό, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.
Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, ώστε όχι μόνο να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας που είναι μέγα μέλημα, αλλά κυρίως τους άλλους. Ζούμε σε μια κοινωνία που έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον και με αγάπη πρέπει να προστατεύουμε τον συνάνθρωπό μας, που είναι Εικόνα του Θεού, που είναι η οικογένειά μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι όπως μέχρι σήμερα συνεργαστήκαμε άψογα, θα συνεχίσουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».