Μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας έρχεται η 25η Μαρτίου…

 
Μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας έρχεται  η 25η Μαρτίου…

Ενημερώθηκε: 06/03/24 - 15:55

Mετά την απόφαση Ιερώνυμου για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας «σε στενό κύκλο» και χωρίς την παρουσία των πολιτικών , το ενδιαφέρον μετατίθεται τώρα στον εορτασμό της  εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος δεν έχουν πάρει καμία απόφαση και όλα δείχνουν ότι οι δοξολογίες θα τελεστούν κανονικά σε όλους τους ναούς. Ωστόσο, ο κ.Ιερώνυμος δέχεται εισηγήσεις να μην χοροστατήσει ο ίδιος στον μητροπολιτικό ναό αλλά να ακολουθήσει το παράδειγμα του μακαριστού Σεραφείμ να λειτουργήσει ένας απλός ιερέας. Ο Σεραφείμ είχε πάρει την απόφαση αυτή λόγω του νόμου Τρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία.

Επίσης  δέχεται εισηγήσεις να μην παραστεί στην παρέλαση που θα γίνει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στο παρελθόν για άσχετους λόγους.Όπως  και  να είχε όμως , πάντα υπήρχε στην εξέδρα εκπρόσωπος της Συνόδου.

Το μεγάλο ζήτημα για τη Σύνοδο , μετά την απόφαση για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μονή Πετράκη ( είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο) , είναι οι αντιδράσεις των μητροπολιτών κατά τη δοξολογία σε βάρος των βουλευτών που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο κ.Ιερώνυμος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να μετατραπούν σε χώρος έντασης η ναοί, αλλά είναι πολλοί οι σκληροί οι οποίοι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουν. 

Ηδη ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές του νησιού Αλέκο Αυλωνίτη του ΣΥΡΙΖΑ και Δημήτρη Μπιάγκη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ότι “έσφαλαν πνευματικώς βαρύτατα” με την ψήφο τους στο νόμο για το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, δεν θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας!

Μάλιστα η μητρόπολη όχι μόνο τους αποδίδει “βαρύτατο πνευματικό και ηθικό ολίσθημα” και τους καλεί να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση, τους ζητά να μην κοινωνούν καλώντας τους να εκδηλώσουν “τη μετάνοιά τους για το ατόπημά τους”!

Προανήγγειλλε ότι στους δύο βουλευτές δεν θα αποδίδονται πλέον τιμές που απορρέουν από τη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας στις επίσημες εκδηλώσεις, στις ενοριακές λατρευτικές συνάξεις και λιτανείες ενώ τους καλούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Πέραν όμως αυτών, η στάση της Εκκλησίας , επαναφέρει τη συζήτηση για το χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Μέχρι σήμερα η μόνη  κουβέντα που έχει γίνει ήταν το 1977 με πρωθυπουργό των Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Έκτοτε ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα.

Σήμερα πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν τον χωρισμό  .Επί της ουσίας ο χωρισμός θα επηρεάσει τη μισθοδοσία του κλήρου  .Η κυβέρνηση αύξησε κατά 3.500 τις θέσεις των μόνιμων ιερέων και αυτό είναι ένα θέμα που έφερε πιο κοντά Εκκλησία και Πολιτεία. Η στάση όμως του Ιερώνυμου προκαλεί νέα συζητήσεις χωρίς όμως να είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Η Εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια   επιμένει πως το κράτος ανέλαβε τη μισθοδοσία επειδή η Εκκλησία πρόσφερε την περιουσία της  για την αποκατάσταση των ακτημόνων, και είναι  βέβαιο ότι σε περίπτωση που προωθηθούν διατάξεις  περί χωρισμού θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχαν προσφύγει το 1985 και πολλές μονές  κατά του νόμου Τρίτση και είχαν δικαιωθεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ