Mε ανοικτό το μέτωπο της Ουκρανίας ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μοιράζει μετάλλια στην ηγεσία του Πατριαρχίου Μόσχας.
Μετά τον Πατριάρχη Κύριλλο ο Πούτιν τίμησε σε ειδική εκδήλωση στο Κρεμλίνο τον ισχυρό άνδρα της ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) .
Ο κ.Ιλαρίων σε αυτή την εκδήλωση χαρακτήρισε την Εκκλησία αμυντικά Αρχή η οποίσα υπερασπίζεται τα ιερά όριο. Μάλιστα αναφέρθηκε και στις σχέσεις με το Φανάρι: «Και εκείνες τις εξωτερικές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα, θα τις αποκρούουμε και στο εξής».
Αναφερόμενος το Ιρυμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων τόνισε:
Τα τελευταία όμως χρόνια ολοένα και περισσότερο αισθανόμαστε ένα είδος αμυντικής Αρχής, διότι αναγκαζόμαστε να υπερασπισθούμε τα ιερά όρια της Εκκλησίας μας. Η Ρωσική Εκκλησία συγκροτείτο επί δέκα και πλέον αιώνες και εμείς την κληρονομήσαμε με εκείνα τα όρια, εντός των οποίων δημιουργήθηκε. Δεν ήμασταν εμείς, που την δημιουργήσαμε, δεν είμαστε εμείς που θα την καταστρέψουμε. Και εκείνες τις εξωτερικές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα, θα τις αποκρούουμε και στο εξής. Θα ήθελα δραττόμενος της ευκαιρίας να Σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη, την οποία παρέχετε στους διωκόμενους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Χάρη στον ρωσικό στρατό οι τρομοκράτες εκδιώχθηκαν από τη Συρία. Αλλά σε μια σειρά άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, όπου οι χριστιανοί υφίστανται επιθέσεις τρομοκρατών και εξτρεμιστικών ομάδων, επίσης χρειάζονται προστασία και βοήθεια της Ρωσίας. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει σήμερα η Αφρική. Σε ορισμένα κράτη αυτής της ηπείρου εξαπολύθηκαν μεγάλης κλίμακος διωγμοί κατά των χριστιανώ».
Έφτασε δε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι πιστοί της Αφρικής βγαίνουν με πλακάτ στους δρόμους όπου αναγράφουν: Ζήτω ο Κύριλλος ζήτω ο Πούτιν».
Λίγο πρίν ο κ.Ιλαρίωνας αναφέρθηκε και στο θέμα των τελευταίων ημερών μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ στην Ουκρανία: « Εγώ και ως κληρικός και ως πολίτης προβληματίζομαι πολύ και ανησυχώ για τα τεκταινόμενα γύρω μας και για εκείνα τα λεγόμενα, που τυχαίνει να ακούσω από διάφορες πλευρές. Από τη μία, ακούμε από την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να επιτεθεί στην Ουκρανία. Επίσης, ακούμε από τα χείλη Ουκρανών πολιτικών πληροφορίες ότι δεν βλέπουν απειλή επιθέσεως από τη Ρωσία. Όμως η Αμερική επιμόνως εξακολουθεί να υπαγορεύει στους δυτικούς εταίρους της ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για επίθεση και επομένως πρέπει να εκκενωθούν οι Πρεσβείες στην Ουκρανία από το προσωπικό και να υπάρξει προετοιμασία για έναν μεγάλης κλίμακος πόλεμο. Όλα αυτά δεν μπορούν να μην αναστατώνουν και να μην ανησυχούν.
Επίσης γνωρίζουμε ότι και στην Αμερική και στην Ουκρανία και στη Ρωσία υπάρχουν πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι ο πόλεμος είναι μια ορθή εν προκειμένω λύση. Στην Αμερική ενδιαφέρεται ειδικότερα γι’ αυτόν το λόμπι τον όπλων. Στην Ουκρανία, για την έναρξη γενικευμένων πολεμικών ενεργειών ενδιαφέρονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχασαν την εξουσία και μέσω αυτών θα ήθελαν να την ανακτήσουν. Και στη Ρωσία υπάρχουν πολιτικοί, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι η χώρα μας ουδέποτε έχασε σε κάποιον πόλεμο, επομένως όσοι μας έρχονται με μάχαιρα «ἐν μαχαίρᾳ ἀποθανοῦνται».