Με ευλάβεια και μέτρα ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου

 
Με ευλάβεια και μέτρα ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου

Ενημερώθηκε: 14/08/21 - 22:39

Ένας ακόμη διαφορετικός Δεκαπενταύγουστος βρίσκει τους πιστούς, με μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συνωστισμού να προσέρχονται στις εκκλησιές, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από τους ειδικούς δυστυχώς δεν είναι εφησυχαστικά.

Οι τάσεις στο επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξητικές με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς βρισκόμαστε στο τοπ της τουριστικής περιόδου και ο ιός διασπείρεται ταχύτερα.

Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν και φέτος το νησί της Τήνου για το μεγαλύτερο προσκύνημα της Παναγίας.

Χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλο τον κόσμο και θα γίνει η «μεσίτρια» στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και «με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία», στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι.

Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836, καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού με την Ορθοδοξία.

Στην κάμερα του MEGA μιλούν άνθρωποι που βίωσαν το θαύμα της Μεγαλόχαρης, ενώ διάχυτη είναι η συγκίνηση για τους πυρόπληκτους μετά της μεγάλες πυρκαγιές που χτύπησαν ολόκληρη τη χώρα.