Προς ματαίωση οδηγείται το σχέδιο αξιοποίησης του Σχιστού από την Εκκλησία.
Η ΔΙΣ, σύμφωνα με το "orthodoxia info" αρνήθηκε να εγκρίνει την όλη επένδυση εκφράζοντας τις επιφυλάξεις ως προς τον σχεδιασμό. Αν και το έργο είχε ανακοινωθεί παρουσία του πρωθυπουργού στο Σχιστό στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία κλήθηκε να αποφασίσει για το μέλλον και τα επόμενα βήματα της συγκεκριμένης επένδυσης, οι συνοδικοί ιεράρχες δεν φάνηκαν καθόλου ικανοποιημένοι με τα όσα άκουσαν.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός πως ένας εκ των συνοδικών μητροπολιτών έκανε λόγο για προχειρότητα και ερασιτεχνισμούς από την πλευρά της ΕΚΥΟ ενώ ακόμη κι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος που πίστεψε όσο κανείς άλλος στην επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, έκανε στροφή 180 μοιρών ζητώντας την επιστροφή του φακέλου στην ΕΚΥΟ ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info μήλον της έριδος κατά την συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η πρόταση της ΕΚΥΟ για την διενέργεια μελέτης ωρίμανσης από το ΤΑIΠΕΔ η οποία, σύμφωνα με την πρόταση, φθάνει σε κόστος το 1.700.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα αστρονομικό ποσό ακόμη και για τα δεδομένα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ιδιαίτερα τη στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί. Οι μητροπολίτες που δεν έδειξαν καθόλου διατεθειμένοι να ρισκάρουν τέτοια ποσά από τον εκκλησιαστικό κορβανά για ένα έργο αμφιβόλου επιτυχίας επέστρεψαν την μελέτη και τις προτάσεις ζητώντας να υπάρξουν εξασφαλίσεις.
Μάλιστα δεν έλειψαν και οι φωνές εκείνες που έκαναν λόγο για χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ενώ υπήρξαν ενστάσεις και για πολλά σημεία στην ανάλυση των εξόδων του εγχειρήματος.
«Με ποια απόφαση της ΔΙΣ συστήθηκε η εν λόγω εταιρεία;» αναρωτήθηκε ένας εκ των συνοδικών μητροπολιτών πυροδοτώντας τη συζήτηση που ακολούθησε για τον χαρακτήρα και τις αρμοδιότητες της Green Σχιστό ΑΕ, εταιρείας που σύστησε η ΕΚΥΟ για την υλοποίηση της επένδυσης. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι επιφυλάξεις σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να μεταβιβάσει στην εν λόγω εταιρεία η Εκκλησία ώστε να υλοποιηθεί το έργο.
Εκεί μάλιστα, ένα σημείο που «τρόμαξε» τους ιεράρχες είναι η διαπίστωση πως ενώ η Σύνοδος θα πρέπει να «προικίσει» εκ μέρους της Εκκλησίας την συγκεκριμένη ΑΕ με χιλιάδες στρέμματα γης ώστε να υλοποιηθεί η επένδυση, δεν έχει επί της ουσίας καμία ελεγκτική επιρροή στις αποφάσεις της εταιρείας ενώ την ίδια στιγμή καθίσταται υπόλογη και υπόχρεη για τα όποια χρέη προκύψουν στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση οι ελπίδες για την ύπαρξη άδειας εντός του 2023 έχουν πλέον εξανεμιστεί ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου για την ηγεσία της Εκκλησίας να αποδεχτεί πως το πράσινο σχέδιο ήταν στην πραγματικότητα ουτοπικό.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό εκτός από χρήσεις logistics, αποθηκών και βιομηχανικών χώρων κ.α., η Ιεραρχία της Εκκλησίας έχει πλάνα για ουρανοξύστες με οικιστικές, γραφειακές ίσως και ξενοδοχειακές χρήσεις. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, με την Εκκλησία να φέρεται να επιμένει ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια.
Πρόκειται για το ο έργο που αφορά στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση κτήματος Σχιστού-Σκαραμαγκά, μια έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Για σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή (απέναντι από το νεκροταφείου Σχιστού) είχε προγραμματιστεί εκδήλωση, με παρουσία τόσο της ηγεσίας της Εκκλησίας όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, για την προώθηση του project.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα μόλις το insider.gr σε σχετικό του θέμα αποκάλυπτε ότι επίκειται η υπογραφή MoU - Memorandum of Understanding ανάμεσα στην Εκκλησία και τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Π. Σταμπουλίδη, με στόχο την περαιτέρω ωρίμανση των διαδικασιών που θα καταλήξουν στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση της μεγάλης εκκλησιαστικής έκτασης.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ιδρυθεί η εταιρεία «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ», με μέτοχο την Εκκλησία της Ελλάδος.
Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.» επιδιώκει τη συνολική αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης 3.000 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καθώς συνορεύει με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) και τις υπηρεσίες του, με την περιοχή του Σκαραμαγκά. Να σημειωθεί ότι η έκταση συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά με βασικό δίκτυο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αναπτύξεις, τις χρήσεις και τις υπηρεσίες που «φιλοδοξεί» να παρέχει η Εκκλησία μέσω της εν λόγω σχεδιαζόμενης ανάπτυξης – αξιοποίησης. Η περιοχή διασχίζεται από τη λεωφόρο Πειραιώς-Σχιστού-Σκαραμαγκά όπου συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και από την σιδηροδρομική γραμμή Αεροδρομίου Αθηνών – Πάτρας (ΟΣΕ). Κατά εκτιμήσεις, και εφόσον όλα πάνε καλά, η διάρκεια υλοποίησης του έργου μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του προβλέπεται σε περίπου τέσσερα χρόνια.
Για την αξιοποίηση της ανωτέρω έκτασης Σχιστού/Σκαραμαγκά έχει προταθεί σχέδιο νέας χωροθέτησης.Πέραν του Περιβαλλοντικού πάρκου που προβλέπεται να αναπτυχθεί, προτείνονται μικτές χρήσεις, η κατασκευή ψηλών κτιρίων - Πύργοι γραφείων ή/και κατοικιών (mixed use), αποθηκευτικοί χώροι και χώροι στάθμευσης, προφανώς logistics και βιομηχανικές ζώνες, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, ενώ έχουν ακουστεί και σενάρια για χώρους μνήμης, ιατρικές εγκαταστάσεις, πρατήριο καυσίμων κ.ά. Ταυτόχρονα, στο πλάνο ακούγεται ότι συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ζωνών ΒΙ.ΠΕ. που θα μπορέσουν να «κουμπώσουν» με τον ΟΛΠ. Να σημειωθεί ότι στην νέα χωροθέτηση προτείνεται πλάνο ενεργειακής αυτονομίας του ακινήτου.
Ειδικό σχέδιο φέρεται να υπάρχει για το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής που αναμένεται να έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα. Η δε όμορη ζώνη θα επεκταθεί, με επιπλέον χρήσεις και συγκεκριμένα παραγωγικές δραστηριότητες που όμως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είναι χαμηλής και μέσης όχλησης. Ως τέτοιες στην περιοχή θαμπορούσαν να λογίζονται οι αποθήκες, τα επαγγελματικά εργαστήρια, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, χώροι ανακύκλωσης συσκευασιών κ.α.