Κοινή δήλωση για το αύριο του πλανήτη από Ορθόδοξους, καθολικούς και Αγγλικανούς

 
Κοινή δήλωση για το αύριο του πλανήτη από Ορθόδοξους, καθολικούς και Αγγλικανούς

Ενημερώθηκε: 08/09/21 - 20:57

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ενώθηκαν για πρώτη φορά σε επείγουσα έκκληση για το μέλλον του πλανήτη και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Για πρώτη φορά, οι ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Αγγλικανικής Κοινωνίας προειδοποιούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τον αντίκτυπό της στη φτώχεια και τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Ουέλμπι σε κοινή δήλωσή τους καλούν όλους τους ηγέτες να παίξουν το ρόλο τους στην «επιλογή ζωής» για το μέλλον του πλανήτη.

Σε κοινή δήλωση, οι χριστιανοί ηγέτες κάλεσαν τους ανθρώπους να προσευχηθούν, σε αυτήν τη χριστιανική περίοδο της Δημιουργίας, για τους παγκόσμιους ηγέτες πριν από το COP26 αυτόν τον Νοέμβριο. Η δήλωση αναφέρει: “Καλούμε τον καθένα, ανεξάρτητα από την πεποίθησή του ή την κοσμοθεωρία του, να προσπαθήσει να ακούσει την κραυγή της γης και των ανθρώπων που είναι φτωχοί, εξετάζοντας τη συμπεριφορά του και δεσμεύοντας ουσιαστικές θυσίες για χάρη της γης που έδωσε ο Θεός μας”

Όπως αναφέρουν στην κοινή δήλωση «Σήμερα, πληρώνουμε το τίμημα ... Το αύριο θα μπορούσε να είναι χειρότερο» και καταλήγει ότι: «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον του κοινού μας σπιτιού εξαρτώνται από αυτό».

Οι τρεις ηγέτες μίλησαν κατά της αδικίας και της ανισότητας, λέγοντας: «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σκληρής δικαιοσύνης: η απώλεια βιοποικιλότητας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή είναι οι αναπόφευκτες συνέπειες των ενεργειών μας, αφού έχουμε καταναλώσει άπληστα περισσότερους πόρους της γης από ό, τι μπορεί ο πλανήτης. Αλλά αντιμετωπίζουμε επίσης μια βαθιά αδικία: οι άνθρωποι που φέρουν τις πιο καταστροφικές συνέπειες αυτών των καταχρήσεων είναι οι φτωχότεροι στον πλανήτη και ήταν οι λιγότερο υπεύθυνοι για την πρόκλησή τους».

Οι τρείς καλούν και τους πιστούς να κάνουν σημαντικές θυσίες για χάρη του πλανήτη, να συνεργαστούν και να αναλάβουν την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους πόρους μας και να επιλέξουν τα ανθρωποκεντρικά κέρδη και να οδηγήσουν τη μετάβαση σε δίκαιες και βιώσιμες οικονομίες

Ειδική αναφορά γίνεται και για την πανδημία ,την παγκόσμια συμφορά: «κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς Οι πράξεις μας επηρεάζουν πραγματικά ο ένας τον άλλον» και «αυτό που κάνουμε σήμερα επηρεάζει αυτό που θα συμβεί αύριο».

Στο κοινό μήνυμα οι τρείς προειδοποιούν για τη μεγιστοποίηση των συμφερόντων μέσω του πλούτου εις βάρος των μελλοντικών γενεών και του περιβάλλοντος: «Η φύση είναι ανθεκτική, αλλά λεπτή», τονίζουν οι θρησκευτικοί ηγέτες. «Τώρα, αυτή τη στιγμή, έχουμε την ευκαιρία να μετανοήσουμε, να επιστρέψουμε αποφασισμένοι, να κατευθυνθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πρέπει να επιδιώκουμε τη γενναιοδωρία και τη δικαιοσύνη με τους τρόπους που ζούμε, που δουλεύουμε και που χρησιμοποιούμε χρήματα, αντί για εγωιστικό κέρδος», αναφέρουν με ξεκάθαρο οικονομικό-πολιτικό αντικείμενο στα σχόλια τους.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες προειδοποιούν περαιτέρω ότι «το αύριο μπορεί να είναι χειρότερο» και καλούν τους πάντες, για χάρη των παιδιών μας, «να φάνε, να ταξιδέψουν, να ξοδέψουν, να επενδύσουν και να ζήσουν διαφορετικά, σκεπτόμενοι όχι μόνο το άμεσο ενδιαφέρον και τα κέρδη αλλά και τα μελλοντικά οφέλη».

Τέλος, οι θρησκευτικοί ηγέτες επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς κάθε χριστιανό, πιστό και άνθρωπο καλής θέλησης να διαδραματίσουν ρόλο στην αλλαγή της συλλογικής μας αντίδρασης στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Ουέλμπι του Καντέρμπερι σημειώνουν επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που αισθάνονται υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν από κοινού «το επείγον της βιωσιμότητας, τον αντίκτυπό της επίμονης φτώχειας και τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας ».