Η μονή Αγίας Τριάδος Φανερωμένης, Λεκατσά, είναι κτισμένη στη καρδιά ενός δάσους που είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης στην Ελλάδα. Από την Πρέβεζα απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα και μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό Ανω Μυρσίνη.
Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870. Αρχικά ο ναός ήταν θολωτός. Το 1870 κατεδαφίστηκε η καμάρα και τοποθετήθηκε η ξύλινη στέγη. Στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού υψώνεται κωδωνοστάσιο του τύπου του διάτρητου τοιχώματος που κτίστηκε το 1813.
Στο χώρο σώζονται επίσης τρία κτήρια του 19ου αιώνα τα οποία περιβάλλονται από μανδρότοιχο από αργολιθοδομή. Ο πυλώνας της μονής βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Στη μονή γίνονται μεγάλες αναστηλωτικές εργασίες από την Ι. Μητρόπολη Πρεβέζης. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο .
Η μονή αρχικά κτίστηκε τον 8ο ή τον 9ο αιώνα και ήταν αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, στην κορυφή του βουνού στη θέση “Παλαιομονάστηρο”. Δεν είναι ωστόσο γνωστό πότε καταστράφηκε.Η επωνυμία Λεκατσά μάλλον οφείλεται στο όνομα του κτίτορος της μονής ή κάποιου ηγουμένου ο οποίος καταγόταν από Ιθάκη, ή την Λευκάδα.
Η σημερινή μονή της Αγ. Τριάδος Λεκατσά, κτισμένη στους πρόποδες της κορυφής του βουνού, οφείλει την ύπαρξή της στην παρουσία του Κοσμά του Αιτωλού.
Η παράδοση θέλει τον άγιο Κοσμά όταν περνούσε το 1777 από κει, να συνάντησε τον ληστή Σπύρο Ζέρβα, ο οποίος μετανόησε όταν άκουσε τη διδασκαλία του. Οι αμαρτίες του ληστή συγχωρέθηκαν από τον άγιο και τότε αυτός σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έκτισε εκεί το μοναστήρι με την προτροπή του.