Εορτολόγιο-Βίοι αγίων σήμερα 23 Φεβρουαρίου: Άγιος Πολύκαρπος Επίσκοπος Σμύρνης, Αγία Γοργονία, αδελφή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Άγιοι Ιωάννης, Μωυσής, Αντίοχος και Αντωνίνος, Όσιοι Ζεβινάς, Πολυχρόνιος, Δαμιανός και Μωυσής, Άγιος Κλήμης, Αγία Θεή, Όσιος Δαμιανός ο Εσφιγμενίτης, Όσιος Ιωάννης ο Θεριστής, Άγιοι Εβδομήντα Τρεις Μάρτυρες, Οσίος Πολύκαρπος του Μπρυάνσκ, Όσιος Μωυσής εκ Ρωσίας.
Γιορτάζουν οι : Πολύκαρπος, Πολυκάρπη, Πολυχρόνης και Πολυχρονία.
Ο άγιος Πολύκαρπος
Ο άγιος Πολύκαρπος ήταν επίσκοπος Σμύρνης στο δεύτερο αιώνα μ.Χ.. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο στις 23 Φεβρουαρίου του 167 και αναγνωρίστηκε ως άγιος από την Ορθόδοξη και την Καθολική, την Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία. Είναι ο πολιούχος Άγιος της Σμύρνης.
Επίσκοπος στη Σμύρνη από αποστόλους. Σημαντική ήταν για τον ίδιο η γνωριμία του με τον Ιγνάτιο Αντιοχείας από τον οποίο είχε λάβει προσωπική επιστολή, στην οποία τον εγκωμίαζε και τον συμβούλευε. Η έριδα περί τον εορτασμό του Πάσχα που είχε ανακύψει ανάμεσα στην Εκκλησία της Ρώμης και τις Μικρασιατικές Εκκλησίες την περίοδο εκείνη ήταν μια ευκαιρία για τον Πολύκαρπο να μεσολαβήσει με διάθεση καταλλαγής. Επισκέφθηκε τη Ρώμη το 155, οπότε και έγινε επίσκοπος Ρώμης ο Ανίκητος. Αν και δεν επιτεύχθηκε μεταξύ του Πολύκαρπου και του Ανίκητου Ρώμης συμφωνία, εντούτοις σύμφωνα με την παράδοση χωρίσθηκαν οι δύο άντρες «εν αγάπη και με τη συναίσθηση ότι διαφορά σε θέματα νηστείας εκφράζει την ενότητα στην πίστη».
Μαρτύρησε ηλικιωμένος στο στάδιο της Σμύρνης κατά τον διωγμό του Μάρκου Αυρηλίου το 167-168 μ.Χ. ή 155-156.
Eίναι συντάκτης πολλών επιστολών,από τις οποίες έχει σωθεί μόνο μία, η «προς Φιλιππησίους». Η επιστολή είναι πρακτική-συμβουλευτική. Γράφεται για να συνοδεύσει τις επιστολές του Ιγνάτιου Αντιοχείας τις οποίες του έχουν ζητήσει οι Φιλιππίσιοι. Έντονη είναι η εξάρτησή του από την σκέψη και τις θέσεις του Ιγνάτιου Αντιοχείας. Το μόνο θεολογικό ζήτημα που θίγει είναι η πραγματικότητα της ενσάρκωσης του Ιησού.